Day of the Fight

USA, 1951, 16 min

Stanley Kubrick

Hrají:

Stanley Kubrick

Video můžete zhlédnout zde: http://www.youtube.com/watch?v=xTXWk0s0cJI(26.4.2009)

Kubrick v prvních jeho třech dokumentech použil vypravěčskou techniku. Je to příběh o boxerech, jak trénují, jejich výživa, jak chodí do kostela až do tý doby než začne zápas. Zde můžete vidět, klasický box. Kdybych to měl shrnout v jedný větě: Mrkneme se sokromí boxera. Je to velmi krátký snímek, tak i můj komentář bude krátký. Klasické černobílé dílko.(21.2.2004)

Pre Kubrickofilov povinnosť, pre ostatných veľmi zaujímavá Stanleyho dobová výpoveď ponúkajúca kontrastné pohľady na box ako (1) na prácu ako každú inú a (2) šport kedy sa dvaja nezmyselne mlátia. Určite stojí za pozornosť.(23.9.2006)

V porovnání s Flying Padrem už je tu vidět rozhodně velké zlepšení. Nicméně stále se jedná pouze o další běžný dokument, kterých můžeme ve více či méně "stejné" podobě vidět v Československém týdeníku desítky. Ale natočené to je dobře, to se musí uznat. Zejména kamera zde občas vykoukne z poměrně originálního místa či úhlu.(16.5.2006)

Mám sice dojem, že se mnozí z vás snaží nacházet něco, co tam ani nemusí být...ovšem ano....je to docela zajímavý dokument, z dnešního pohledu však s mírně nevýpovědní hodnotou, jenž má jen jedno vyloženě slabší místo; průběh samotného zápasu. Ale tenhle dokument mě mimojiné i potěšil tím, že ačkoliv to byl můj první snímek sledovaný v originálním anglickém znění bez titulků, rozuměl jsem tomu téměř bez potíží, takže mám radost :-).(30.8.2006)

Tak tenhle dokument, už je kvalitka. Příběh je celkem zajímavý a autentický. Zde už lze pozorvat některé střípky Kubrickovy geniality, v podobě pár velmi povedených, na svou dobu nadstandartních a typicky kubrickovských záběrů. Tyto záběry dokazují, jak dokázal Kubrick využít černobílé kamery.(7.12.2004)

Docela pěkné a srozumitelně namluvené (první film zhlédnutý v originálu), ale tenkrát to musela být bomba. | ► Day of the Fight / 2/2(17.6.2008)

Poměrně nevyjímečný, ale vzhledem k okolnostem skutečně profesionálně natočený krátkometrážní dokument o tom, čím prochází boxer před zápasem. Určitě zajímavé pro Kubrickovy fanoušky.(13.5.2006)

Kubrickův krátkometrážní dokument, kde můžeme vidět běžný den profesionálního boxera. Menší příprava ne jeho první pořádný celovečerní snímek Vrahův polibek.(6.3.2009)

Po "dějové" stránce mnohem lepší, než předchozí Flying Padre, ale jinak mě to opět docela minulo. Řekl bych, že Day of the Fight byl zamýšlen spíše jako dokument a součást zpravodajství, to v podstatě potvrzuje i tato věta: Based on Kubrick's pictorial for Look Magazine (January 18, 1949) entitled "Prizefighter" ___ Kubrickovy novinářské začátky jdou mimo mě, nemají s jeho pozdější tvorbou prach nic společného. Film je ke shlédnutí zde: http://www.youtube.com/watch?v=D0Iu5VryTWE&feature=related ___ Komentář Douglase Edwardse je tím klasickým komentářem tak známým ze spousty starých filmů a také z pozdějších film-noirů...3*.(30.12.2010)

Kubrickov dokument o jednom dni boxera sice ponuka par velmi zaujimavych zaberov, avsak v konecnom dosledku pre mna nic ine a tak davam 3*.(4.1.2007)

Skvěle vygradovaný dokument až do zápasu. Řeč vypravěče je moc dobře napsaná. Atmosféru napětí Kubrick v divákovi vyvolá, ale závěr je přiliš rychlý, zbrklý. Zřejmě schválně. Kubrick poukazuje na box jako na násilnickou činnost, kterou si někteří vydělávají na živobytí. Nevidí v něm žádné kouzlo. V očích Kubricka jde o násilnickou rutinu, kterou respektuje, ale nechápe lidskou fascinaci jí (fan = fanatik). Přesto ale bleskový záběr s pár větami vypravěče zklame:-) Určitě zajímavý dokument s pár moc pěknými záběry (např. záběr na ring z místa pod židlí jednoho z boxerů). 80%(7.9.2008)

• poz3n

Co k tomu říct. Ničim neurazí, ničim nenadchne. Koukal jsem na to jen kvůli Kubrickovi.(2.5.2009)

Kubrickov malinky Raging Bull... :)(2.7.2008)

Kubrickov dokument zachytáva deň boxéra a jeho snahu presadiť sa. Oproti hlupučkému a neznesiteľnému the seafarers je day of the fight o kvalitu lepší, či už sa to týka rozprávača, ktorý utrúsi pár naozaj skvelých viet, ale aj takou zvláštnou mestskou atmosférou, ktorá je umocňená perfektným strihom a prácou z kamerou. Ale priznám sa pri niektorých scénach som musel prižmúriť oko. Takéto dokumenty mi prídu totiž strašne hlúpe, ale tak čo už. This is amerika(25.4.2009)

Rozverná hudba při děsivých knockoutech a boxerův pohled do zrcadla před zápasem s komentářem ve smyslu "jak asi bude vypadat zítra" spolu s několika pro "filmový týdeník" nadstandartními záběry si tři hvězdy zaslouží. I když ten název...se na Flying Padre nechytá.(28.8.2007)

Každý nějak začínal, Kubrick například krátkým dokumentárním filmem. Co jsem vypozoroval, tak ozáření genialitou tohoto tvůrce má teprve přijít, styl zpracování nebo komentáře samotného režiséra byl víceméně konvenční. Informativní hodnota je podle mě určena spíše pro člověka, co se o sport moc nezajímá, pro druhou stranu dokument je vesměs opáčkem známých faktů. Naštěstí tato enkláva, ke které se řadím, ocení pohled běžného člověka, kterému je právě sport cizí. Neurazilo, ale ani nenadchlo - průměrné hodnocení. I tak si myslím, že pro fanoušky Stanleyho Kubricka povinnost.(18.5.2009)

Nejsem příliš dokumentární typ. Avšak pro milovníka Stanleyho Kubricka je toto povinnou četbou: povinně jsem shlédl a povinně hodnotím. Prostě dokument o boxu. A žádné "začátky geniality" a "už tehdy to uměl s černobílou kamerou" jsem neviděl.(22.7.2007)

• S.Dedalus

objektivní a neotřelý přístup k boxu jako takovému který ovšem sráží celkově slabé zpracování se spoustou hluchých pasáží což by se na tak krátkém prostoru nemělo stávat(2.1.2010)

Začínající Kubrick.Napětí, atmosféra, stáří tohoto dokumentu...zaujalo mě to.(15.1.2010)