Reklama

Reklama

Guy Martin: Spitfire

(TV film)
  • Velká Británie Guy Martin's Spitfire
Velká Británie, 2014, 73 min

Režie:

James Woodroffe

Hrají:

Guy Martin, Iain Glen (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Guy Martin pomáhá s rekonstrukcí Spitfiru, který na řadu desetiletí pohřbila francouzská pláž, a vypráví příběh jeho pilota... Guy Martin se zúčastnil projektu, který by mohl být snem každého inženýra. Jeho cílem je oprava a renovace jedné z nejslavnějších stíhaček na světě: ikonického, slavného letadla Spitfire. Martin pomáhá ve všech fázích dlouhého dvouletého procesu obnovy vraku, který byl teprve před několika lety vyhrabán z písku na pláži ve Francii. Zároveň se učí nové dovednosti, potřebné k ruční výrobě náhradních dílů. Sledujte, jak postupně montuje součástku po součástce, zkouší motor, natírá trup a upevňuje několik z více než miliónu nýtů v teplotách pod bodem mrazu. V průběhu oprav se zároveň dozvídá podrobnosti výjimečného příběhu špičkového pilota, jenž byl leteckým esem druhé světové války, v květnu 1940 havaroval se Spitfirem na pobřeží Francie, přežil zajetí v Hitlerově žaláři na hradě Colditz a nakonec se stal osobním pilotem britského krále Jiřího VI. i jeho nástupkyně, královny Alžběty II. Pokud se Martinovi všechno podaří, letadlo Spitfire s nevyčíslitelnou hodnotou se vrátí na oblohu poprvé po více než 70 letech. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

sator 

všechny recenze uživatele

Tu opravu a renovaci zpochybňuji, protože z toho vraku co zbyl, by nikdo nedal svolení k použití součástek v novém stroji...Kromě toho že Martin je nesympatický bez rozhledu a hloupě mluví zajímavý... 😉 ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Francúzsko padlo na kolena a takmer celé už bolo v područí nemeckých vojsk. Ale potupa sa ešte neskončila, všetky spojenecké vojska boli tlačené Wehrmachtom k Lamanšskému prielivu. V tej dobe sa však odohrala veľmi významná udalosť, keď Hitler zastavil útok a osud týchto takmer 300 tisíc vojakov ponechal na útoky Luftwaffe. Zo vzduchu ich z britských ostrovov chránila RAF a medzi nimi aj 19. peruť na čele s veliteľom letky Sq/LDr. Geoffrey Dalton Stephenson, ktorý bol Luftwaffe zostrelený a núdzovo pristal 26.5.1940 na pláži mesta Dunkirk. Podľa jeho denníka sa 11 dní potuloval a vyhýbal Nemcom, prečo sa nezapojil do operácie Dynamo, evakuácie spojencov veď tá prebiehala až do 4. júna 1940? A on sa 6.6. sám prihlásil na Gestape a nasledovalo jeho zatknutie a umiestnenie v zajateckom tábore. Voči pilotom RAF sa Nemci chovali veľmi zmierlivo. Aj nášho seržanta po niekoľkých nevydarených útekov uzavreli do najprísnejšieho zajateckého tábora Oflag IV-C Colditz. Hrad bol miestom z ktorého už nikto nikdy nemal utiecť. Aj tu sa podieľal na vytvorení vetroňa Colditz Cock, ktorý ale nebol nikdy použitý. Po vojne slúžil Stephenson ako osobný pilot kráľa Juraja VI. Dokument, nič historický nehovoriaci. Ale dobra reklama pre pár nadšencov, ktorí sa vrhli na obnovenie vraku nájdeného lietadla Spitfire N3200. ()

Reklama

Galerie (3)

Reklama

Reklama