Reklama

Reklama

Batman: Gotham by Gaslight

Trailer

Obsahy(1)

Vůbec první filmová adaptace příběhů ze série Elseworlds od DC Comics. Příběh Gotham by Gaslight, který celou sérii roku 1989 započal, je zasazen do viktoriánského Gothamu. V ulicích města řádí nechvalně známý vrah Jack Rozparovač. Brutální vraždy žen se ději každou noc a policie je bezmocná. V gothamské mlze se v té době objevuje i samozvaný strážce spravedlnosti Batman, odhodlaný vraha dopadnout. Není však jediný, kdo se rozhodl vzít spravedlnost do vlastních rukou. Batman brzy získává spojence v podobě půvabné Seliny Kyle. Když Rozparovač udeří na jeho blízké, stává se případ pro Batmana osobním a ovlivňuje nejen jeho, ale především jeho pravou identitu Bruce Waynea. (TwoFace)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (50)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Fantastická podívaná s šokujícím odhalením skutečné identity pana Rozparovače, kterou by čekal málokdo. Už u komiksu Zkáza, jež postihla Gotham jsem se přesvědčil, že Batmanovi zasazení o sto až stopadesát let zpátky fakt zatraceně sedne a vůbec bych se nebránil tomu, kdyby se tam odehrával častěji. Výborné postavy. výborná hudba, dokonalá atmosféra a jeden šokující zvrat za druhým - a krom toho je to fakt napínavé. Já vím, teď si určitě říkáte, proboha, vždyť je to jen animák, ale málokterý DC animák je opravdu dobrý, přátelé - tenhle je nejlepší. Viktoriánský Gotham fakt stojí za to a vůbec by mi to nevadilo hraně a celovečerně. A vůbec to není nic pro nejmenší, protože je to i zatraceně temné a překvapivě docela dost brutální. Všem Batmanovým fanouškům tohle opravdu sedne. Nyní bych pouze vyslovíl své jediné a skromné přání: více filmů z Elseworlds - a těch s Batmanem obzvlášť! 100%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nebýt nešťastného scenáristického rozhodnutí, které v samém závěru posílá odkaz všeho netopýřího někam do stoky (a mimo jiné se tak definitivně odklání od už tak dost odlišné předlohy), nechal bych se mou milovanou viktoriánskou atmosférou, byť zde ne zcela vytěženou, dostatečně pohltit. Poslední dvacetiminutovka mi ale dosavadní dojmy šmahem splachuje a celé kouzlo plynových lamp tak až krutě rychle zháší. ()

Reklama

P1tr 

všechny recenze uživatele

Animované zpracování známého komiksu nedělá svému vzoru ostudu a povedený příběh převádí na obrazovky umně. Celkem zamrzí generický vizuální styl, který je stejný jako u ostatních animáků z DC série, který věrně neodráží styl komiksové předlohy a nekoresponduje s temnou a pochmurnou atmosférou příběhu, která s lehce dětským vzezřením zaniká. Naštěstí po příběhové stránce je všechno jak má být a film se nedrží zpátky a vedle brutálnějších momentů dobře převádí také komiksové narážky a zajímavé alternativní pohledy na známé postavy. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímala původní komiksová předloha, která bohužel zatím česky nevyšla a nejsem si jistý, že by měla vyjít. V animovaném provedení to totiž má svoje kouzlo, a i když je to "jen" alternativa k Batmanovi, dá se na to koukat a má to i celkem dobrý příběh, což je hodně dáno tím, jak jsou zde známé postavy jiné. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní nápad a rozhodně zajímavé vytržení od provařené komiksové kontinuity. Jsem však ovšem ovlivněn mnoha předchozími a lepšími animáky (dokonce i od stejného režiséra) a možná je to tím, že jsem poslední dobou koukal na dostatečné množství áčkových animáků z kin a tahle levná animace mi zkrátka nesedla, ačkoliv mi nikdy dřív nevadila, takže to může být souhrou okolností. Důležitější ale je, že zápletka nakonec není tak zajímavá a samotná postava viktoriánského Batmana to u mě nad 3 hvězdy nevyzdvihla. Příště ale i tak budu u toho. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (7)

  • Pro komunikaci se třemi sirotky použil Bruce Wayne šifru s kreslenými figurkami, stejnými, jaké se objevují v jedné z povídek o Sherlocku Holmesovi od A. C. Doyla s názvem „Tančící figurky“. (TwoFace)
  • Bruce, Harvey a Selina navštíví Dionýsův klub, který je odkazem na Diogenův klub, známý z příběhů Sherlocka Holmese. (TwoFace)
  • První adaptace ze série Elseworlds, alternativních příběhů s klasickými hrdiny DC univerza. Viktoriánský comics Gotham by Gaslight poprvé vyšel v roce 1991. (NinadeL)

Reklama

Reklama