Reklama

Reklama

Zrod knihtisku

(TV film)
  • Francie L'enigme Gutenberg (více)

Obsahy(1)

Johannes Gutenberg, vynálezce, který změnil tvář světa a zemřel v zapomnění. Johannes Gutenberg, 15. století, a vynález tiskařského lisu. Fakta, o kterých se učí každý školák v hodinách dějepisu. Kdo však byl muž, který dokázal revoluční nápad přivést k životu? Odkud pocházel a jaký byl jeho osud? Co ho vedlo k tomu, aby po mnoho let vytrvale pracoval na technologii, které ze začátku nikdo nevěřil? Vynález knihtisku znamenal skutečný zvrat v dějinách. Zpřístupnil širokým vrstvám lidí jeden zásadní text: bibli. Tiskařský lis tak sehrál významnou roli při vzniku nového duchovního proudu – protestantství. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

O Gutenbergovi sa v škole len učí dátum vynálezu kníhtlače, čo je jeden z najväčších vynálezov všetkých čias, a to je tak všetko. Pritom to bol človek so zaujímavým osudom, ktorý si svoj vynález vlastne ani neužil, reálny úspech sa dostavil až po jeho smrti a on zomrel v dlhoch. Podobne ako iný velikán van Gogh, hoci ten odišiel dobrovoľne. Hrané pasáže tomuto dokumentu sedia a vyprávač vlastne opisuje všetko dôležité. Páčilo sa mi tiež, ako dnešní vedci presne ukázali, ako Gutenberg pracoval, sádzal knihy. Dobre zvládnutý dokument, ktorý môže aspoň priemerom oceniť každý, teda okrem užívateľa Konea, ktorý Gutenbergovi zrejme závidí aj tie dlhy. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dnes je to také jednoduché, stlačíme Ctrl+P a máme to vytlačené, rýchlo, ľahko a v akomkoľvek množstve. Gutenberga môžeme obdivovať za to, ako posunul spoločnosť, keď vyriešil množstvo problémov, ako odlievanie písmenok, ich ukladanie a vytvorenie kompozície strany, použitie lisu a nakoniec presvedčiť predstavených o užitočnosti a správnosti svojho vynálezu. Film postupy nielen vysvetlí, ale všetko je aj prakticky vyskúšané a výsledná stránka, ktorá vyjde spod lisu je zážitkom. Nevadili mi ani hrané historické výjavy, do dokumentu dobre zapadli. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý dokument, v němž potěší jak jeho výpovědní hodnota, tak i hrané pasáže. Knihtisk byl velikým krokem kupředu a jeho význam je dnes již možná opomíjen, podobně jako např. vznik abecedy, což by se směle dalo označit za jeden z největších vynálezů lidstva. (O tom bychom se ale více mohli pobavit během přednášky paleografie. :)) ()

Konev 

všechny recenze uživatele

Tak jsme se dozvěděli, že nevíme kdy se narodil, ani kolik mu bylo let, když umřel...jedno je jisté, že měl rád peníze, ale splácet dluhy se mu nechtělo- A že vytiskl Bibli? Tak to prý byl pouhý úlet, hlavní pro něj bylo vydělat, tak tiskl kde co, aby vydělal. Nakonec umřel a my se o něm učíme v dějepise... ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama