Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rasmus a Maria se poznají na party a prvotní flirt nabere rychlé grády. Maria se nastěhuje do Rasmusova bytu a po malých krůčcích si podmiňuje jeho životní prostor. Je to nevyrovnaný pár. Maria je cílevědomá, dominantní, Rasmus jako by tápal mezi pubertou a dospělostí. Christian Tafdrup v civilně natočeném dramatu zachycuje všední vztahové situace, z nichž se rýsuje přesný portrét dvou zcela rozdílných lidí, jejichž vzájemná přitažlivost má destruktivní následky. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (115)

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Potvora je dánska, poučná kvalita v podaní predovšetkým skvelej Amandy Collin (nečudo, že si ju do seriálu Raised by wolves vybrali do úlohy psycho-desivej Lamie ;). Príbeh muža a ženy, ktorí spolu začnú vzťah, no po prvotnom láskyplnom vzplanutí sa veci začínajú trochu meniť a muž si pomaly, ale isto uvedomuje, že dáma jeho rozbúšeného srdca (a bytu) je značne toxická, chladnokrvná, vypočítavá manipulátorka. Christian Tafdrup ako tvorca Potvory (naviac po novšom, kvalitnom Speak No Evil) naznačuje, že Dánsku pribudla ďalšia zaujímavá, tvorivá, filmová osobnosť. Za štyroch "podpapučníkov", teda ;), štyri hviezdy. ()

cinefob 

všechny recenze uživatele

Chlapi sobě. Zhruba po deseti minutách je již naprosto každému jasné, o co půjde; pak už film ani na sekundu neuhne z přednastavené trajektorie. I ty dva verfremdungsmomenty jsou tam jen kvůli tomu, aby ještě víc nasraly trýzněného mužského diváka. Bavil jsem se hlavně na tom, že to ten tvůrce podle všeho myslí naprosto upřímně a vážně. Jenom doufám, že si tímhle komentářem nevysloužím obvinění z otevřené podpory feminismu. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

„To se poddá, slibuju. Hlavu vzhůru! Vždyť jsou to jenom ženský.“ Každý prošel nějakou nepříjemnou vztahovou zkušeností. Zřejmě i tvůrce tohoto dánského dramatu, který přináší mnoho skvěle odpozorovaných detailů nevyrovnaného partnerského vztahu. Začíná to klasickým oťukáváním na večírku, pokračuje rychlým poblázněním a nastěhováním se jí do jeho bytu. Vše je růžové, ona našlapuje lehce, ale úderně a postupně ukousává díl po dílu jeho životního prostoru a dosavadních „jistot“. V plné počáteční zamilovanosti se přece snadno leccos odpouští… Režisér Christian Tafdrup (v jeho nedávném úderném dramatu Nepřivolávej nic zlého, kdy jedna rodina pozve druhou famílii z dovolené k sobě domů na několik dní na návštěvu, je z počátku také vše zalité sluncem) skvěle dávkuje hořký humor, ukazuje všední situace, které je jeden vůči druhému ochotný akceptovat (i ve výše zmíněném thrilleru manželský pár u hostitelů také mnohé toleruje), a i když je to vlastně dost obyčejné a úsporné, diváka to spolehlivě drží od začátku do konce. Tafdrup se holt rád otírá o stádo odevzdaných kývačů či snadno ovladatelných oveček. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Kazdemu "normalnimu" chlapovi uz kolem dvacate minuty dojde, ze je neco spatne a presto Rasmus jen sotva dokaze odolavat. Ten film je ve sve obycejnosti naprosto dokonaly, stejne jako vynikajici Amanda Collin. Bohuzel me nenapada jediny cesky reziser, ktery by ze stejne latky natocil takovy civilni skvost. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Asi to známe všichni, mnohdy i z vlastní zkušenosti, jak si ženská dokáže chlapa omotat kolem prstu. Takových vztahů je v běžném životě nepřeberné množství. Potom záleží jedině na tom, co všechno muž ženě dovolí. Christian Tafdrup rozvinul ve filmu Potvora dané téma až do krajnosti. Hlavní hrdinka Maria svého partnera Rasmuse totiž zpacifikovala natolik, že ztratil sám sebe. Ačkoliv si Rasmus vše uvědomoval a vnitřně ho to zžíralo, bylo už pozdě vzít zpátečku. (75%) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 2. října 2017 na filmovém festivalu CPH:PIX v Kodani v Dánsku. (ČSFD)

Související novinky

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

Severská filmová nadílka na přehlídce Scandi

28.01.2018

Přehlídka současných severských filmů Scandi vstoupí do čtvrtého ročníku ve velkém stylu. Nabídne divákům tři dánské premiéry, retrospektivu špičkových dánských režisérů Tobiase Lindholma a Michaela… (více)

Reklama

Reklama