Reklama

Reklama

Usáma Bin Ládin

(TV film)
  • Česko Usáma bin Ládin zblízka (více)
Německo, 2016, 50 min

Hrají:

Usáma bin Ládin (a.z.)

VOD (1)

Obsahy(1)

2. května 2011 námořní pěchota Spojených států zabila Usámu bin Ládina v jeho skrýši u Abbottabádu. Informace týkající se podrobností této akce se dostaly na veřejnost až o čtyři roky později. Tento dokumentární film líčí paralelně soukromý život ukrývajícího se Bin Ládina a přípravy na tajný vojenský zásah proti němu. (TV Spektrum)

Recenze (3)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Nejsem konspirátorka, ale…  Člověka napadá, co vše tajné síly zveřejnily a co vše si nechaly. Přesto však se dozvíme něco o osobě i o okolnostech jejích dopadení. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Originální téma dokumentu. Charakterová studie na pozadí historických událostí v kombinaci detektivky. V mnoha ohledech  byl Bin Ládin narcista a megaloman. "Stejně jako někteří lidé četl jen to, co nebylo v rozporu s jeho názory". Vývoj historie považoval bez sebe za nepostradatelný. Koloniální Britové opustili v 19.století Saudskou Británii s tím, že je tam jen písek a manipulovatelní obyvatelé s podivně temnými  myslemi a pak bylo pod pískem objeveno "černé zlato". Jsou zde nejposvátnější místa islámu Meka a Medina, na kterých se pravidelně konají spartakiádní skladby mužů. Ukazuje se , že mnohem lepší je typ muže Laryho flinta, který se dívá na televizi na porno a pojídá přitom kremrole, že asketický náboženský vraždící fanatik. Zřejmě silný introvert Ládin bydlel nakonec v izolaci v Pákistánu s částí jeho rodiny, protože vždy prosazoval zvyk, aby muslim mě dvě, tři, čtyři ženy. Narodili se zde dvě z jeho nejmladších dětí. "Nebyla to živá čtvrť, kde lidé v vstávají v šest hodin a vyrážejí do práce. Panuje tam ospalá atmosféra a den začínal kolem dvanácté. Ti kdo vstávají dřív jsou spíš výjimkou než pravidlem. Lidé se tam mezi sebou moc nestýkají" říká pamětník. Ládin zde bydle v úkrytu 5,5 roku. "Na své děti byl velmi milý. Není žádným tajemstvím, že lidé, cp páchají masové vraždy umějí ukázat i svou milou tvář" zazní v dokumentu. Al Kaida útočila nejen na Američany, ale i na šíty, takže nejvíc obětí byly muslimové. Al Kaida byla bohatá organizace, ale často zápasila s nedostakem peněz a Bin Ládinovi došli zcela, takže žil skromně jako místní obyvatele. Nakonec mu jeho ochránci řekli, že má okolo sebe už moc lidí včetně kurýrů a členů ochranky a musí odejít. Dokument na České televizi, kde je do vypršení vysílacích práv k vidění. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Usáma Bin Ládin je bohužel nezapomenutelná postava světové historie. Zapsal se do dějin nesmazatelně. Jeho dopadení samotné mělo již jen symbolický charakter, mnohem větší pomstu směřovali v USA do Afghánistánu samotného a proti muslimům obecně. Je ale velmi zajímavé si poslechnout, jak studoval v demokratické zemi, jak se vyvíjely jeho názory či jak následně žil v exilu. I jeho korespondence či uvažování jako takové. Stejně jako Hitler měl ale o sobě příliš vysoké mínění a já si naopak myslím, že tito lidé, do jejichž kategorie spadá třeba i Stalin, Gottwald, Kim Čong-un aj. jsou ve skutečnosti neskuteční hlupáci a velmi jednoduší. K velení jim stačí nepochybovat o sobě a absolutní víra ve své rozhodovací a velitelské schopnosti. ()

Reklama

Reklama