Reklama

Reklama

Slavkovský advent

  • Česko Austerlitz Advent
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1805. Příběh se odehrává během bitvy u Slavkova. Moravská metropole Brno se tak ocitá v nepřehledné situaci, kdy co chvíli městu vládne někdo jiný. V blízkosti Brna nacházíme hlavního hrdinu Kajetána, svědomitého správce majetku brněnského měšťana, který před vojenskou hrozbou uprchl do bezpečí slezského Krakova a zanechal nebohému Kajetánovi svou usedlost a grunt na starost. Poklidný advent nekonfliktního Kajetána a jeho mladičké manželky, přehluší dunění blížících se děl a oba se přes noc stanou nedobrovolnými ubytovateli průchozích vojsk. Dveře si postupně otevřou příslušníci tří armád a kultur. Kajetán se snaží za každou cenu uchránit vlastní život a i život své manželky a čeledi před pleněním a drancováním táhnoucích armád. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Hutné válečné drama s mrazivou atmosférou, na špatném místě ve špatný čas, obyčejní lidé uprostřed běsnící vřavy a vojáků různých armád. Výborné zpracování tématu nadčasového, herci do jednoho skvělí, zejména se mi líbila Petra Šimberová, byla okouzlující a fantastický Karel Dobrý. Jedné je z toho ovšem smutno... ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Objektivně je to za 4*, ale ten film musím nadhodnotit už jenom kvůli tomu, že v Česku konečně někdo zas po delší době natočil historický film, který pojednává o událostech dávno před rokem 1918 a tenhle navíc skvěle funguje a má na tu půl hodinu perfektní atmosféru. Jako na to, že je to krátký film, tak si osobně myslím, že by kvalitou strčil do kapsy tak 95% nových českých filmů, a to nepřeháním. A je to strašná škoda, protože tenhle film bude znát málokdo a když ho sem tam uvede ČT Art (jestli vůbec), bude to úspěch. Dost mě překvapil i výkon Petry Šimberové, v životě jsem o ní nikdy neslyšel, ale hrát umí sakra dobře, ale bohužel, co jsem se díval, ji nikde moc neobsazují, což je škoda. Kamera perfektní, dokáže vytvořit jak atmosférické obrazy (sklepení), tak i poetické (závěr - btw, ten mi připomněl závěrečnou scénu z filmu Nuestro Tiempo) a potěšila mě i zmínka o Šlapanicích, Pozořicích nebo Valeticích, jelikož ty místa moc dobře znám a všechny stojí za to navštívit, i když teda Velatice působí jako obyčejná vesnice - jenže i v té obyčejnosti může být krása. Vidím to tak na 4*, ale vzhledem k tomu, že nic podobného nevzniklo v Česku už pěkně dlouho a především je zde už naprosto mrtvý historický žánr (filmy o událostech před rokem 1918 prostě nejsou - teda jo, jeden byl, Křižáček, jenže ten je spíš... no kdo viděl, tak ví), tak vůbec nemám problém nadhodnotit a dát 5*. Asi bude trvat dost dlouho, kdy budu u nějakého českého filmu až takhle spokojený. 5* ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Mistrovská práce – od kostýmů přes působivé exteriéry až po finální stylizaci postav. Tragický příběh lidí zmítaných bezbřehou krutostí válečných konfliktů, bezvýznamných pěšáků, jejichž životy držela v šachu vojska tří císařů. Nejen Jiří Lábus, ale především Radek Holub a mladinká Petra Šimberová vytvářejí strhující atmosféru, která je hlavní zbraní tohoto nepochopitelně opomíjeného malého velkého filmu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní film, o kterém jsem moc netušil, co si mám vlastně myslet. Zavítáme do dějin, jimž se čeští filmaři spíše vyhýbají. Kajetán a jeho žena se ocitají jako oběti v místě konfliktu tří armád, z nichž každá má trochu jiný přístup k drancování a násilí. Všem jde ale ve své podstatě o totéž. To vlastně jen dokazuje, že ani tak moc nejde o národ jako takový, ale že záleží především na lidskosti jednotlivce. Pokud potkáte lidskou hyenu, je de facto jedno, zda je to Američan nebo Íránec. Možná je škoda, že byl film kratší a osudy jako místa setkání dějin tak hlavních postav nebyly rozehrány do seriálu nebo většího filmu. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Obyčejný lidský osud na pozadí války. I to je jedna tvář válek. Většinou známu tu bitvu a vítěze. Ale sledujeme úplně jiný příběh. Příběh lidí, kteří měli tu smůlu, že se jim do života připletla válka. Na velmi malém prostoru je zde vidět, co mohli lidé prožívat na pozadí bitvy, jakou byla bitva u Slavkova. A v podstatě všichni lidé, kteří si něčím takovým prošli. Ono ani není potřeba, aby v tomto případě byl snímek delší, bohatě postačilo zvolená stopáž. Divák si ani nevydechne a prožívá film od začátku do konce. Za mě jednoznačná spokojenost a jen doufám, že podobných děl bude jednou více. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama