Reklama

Reklama

Pasáček vepřů

(TV film)
  • Německo Der Schweinehirt (více)

Obsahy(1)

Malé království Lichterwald je zadlužené. Královna domlouvá svému synovi Augustinovi, aby se oženil s bohatou princeznou. Moc se mu do toho nechce, ale pak prohlásí, že když už si má najít nevěstu, tak to musí být dcera samotného císaře, Viktorie. Vezme si jediné dvě cenné věci, které v celém království zůstaly - slavíka, který umí zazpívat každou píseň, a růži, jejíž vůně zažene všechny starosti. Vypraví se k císařskému dvoru, jeho dárky ale Viktorii připadají moc obyčejné. Augustina to neodradí a nechá se u dvora zaměstnat jako pasáček vepřů. Slavíka a růži vymění za hrací skřínku a řehtačku, která každého nutí tančit. Když kouzelné hračky uslyší princezna, okamžitě po nich zatouží. Pasáček je vymění pouze za 110 hubiček. Zpočátku letmé polibky přerostou do polibků plných lásky. Jejich rostoucí náklonnost je ale ohrožena jinými svatebními plány jejich rodičů. (TV Nova)

(více)

Recenze (5)

zette 

všechny recenze uživatele

Pasacek vepru je hezka pohadka. V tomto nemeckem podani mi ale prijde diky rezii a hereckym vykonum strasne kycovita, umela... ()

Reklama

Finskej 

všechny recenze uživatele

Jak bych to jenom... Zatímco naše pohádky mají od roku 2000 dobu temna, mezi těmi německými se v posledních letech nacházejí překvapivě koukatelné kusy. Opět, jednoduché, přirozené, milé a zábavné. Ke klasickému příběhu přidáno něco milostného jiskření mezi citově vyprahlou princeznou a mládencem, který ji nakonec má raději, než by sám sobě zprvu chtěl přiznat, a čas uteče jako voda. ()

honeysuckle 

všechny recenze uživatele

S pohádkou Pasáček vepřů jsem měla vždycky trochu problém. Nerozuměla jsem tomu, proč mám fandit hrdinovi, jehož „ryzí cit“ se zakládá pouze na princeznině přitažlivém vzhledu, zatímco princezna je odsuzována za povrchnost. Podobný motiv prezentuje i česká Potrestaná pýcha (nebo nekompromisnější německý Král drozdí brada), ale tam je alespoň znatelná snaha hlavního hrdiny objekt svého zájmu lépe poznat, případně napravit. Pasáček z pera H. Ch. Andersena si oproti tomu pozorováním princeznina jednání honí ego a nakonec ji zavrhne (viz české zpracování O brokátové růži a slavíku z perleti z r. 1982). Nová německá adaptace ze série Sechs auf einen Streich se touto cestou naštěstí nevydala. Hrdina (který kukučem připomíná Nicka Jonase) je sympaťák non-plus ultra a držíme mu palce od prvních minut. Princeznino sebestředné chování je částečně obhájeno nezájmem jejího otce a hlavnímu hrdinovi zdatně sekunduje. Důvtipné vynálezy jsou brzy odsunuty na vedlejší kolej a slouží jen jako záminka pro muchlovačky v trávě, při nichž už nikdo hubičky nepočítá. Dojde i na vzájemné poznávání a princeznin charakterový vývoj je přirozený a završený rebelií proti necitlivému otci. A jsou tu roztomilá prasátka. Co chtít víc? ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 5/10 ... Vizuální stránka: 7/10 ... Soundtrack: 5/10 ... Didaktický potenciál: 5/10 ... Celkový dojem: 5/10. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama