Reklama

Reklama

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

(pořad)

Obsahy(1)

V uspěchané moderní době se lidé stále více vracejí k tradičním vyzkoušeným postupům, které umožňují žít i dnes v „bio“ prostředí s respektem vůči přírodě a dopřát si kvalitní domácí potraviny nebo spotřební věci nezatížené umělou chemickou výrobou. Postupy a recepty našich předků budou inspirovat nejen diváky vyznávající moderní ekologický životní styl, well fare, fare trade, ale stále více i „běžného“ občana České republiky. V dokumentárním lifestylovém magazínu bude divácky přístupnou formou ukázáno, jak naši předci dokázali využít všechno, co jim příroda nabízela. Tématem bude například starý způsob chování prasete, jeho šetrné usmrcení a následné využití téměř všech jeho částí nebo tradiční zpracování ovocných pálenek ze slív, hrušek nebo meruněk. Jedním z hlavních témat bude, jak se dá moderní život skloubit s historickou tradicí. Divák se tak třeba dozví, jak si zřídit zahrádku v květináči na balkóně. (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

Brtniik 

všechny recenze uživatele

No, sice to bylo o dost lepší než podobné pořady na ČT, natož jinde, leč nevyhnuli se jisté zkratce. Takové lepší info pro ty, kteří o problematice nemají páru. Těšil jsem se na podrobnosti o kvásku, jelikož s domácím chlebem s mojí nejmilejší také pokusujeme, leč nebylo tam ani to co víme, natož nějaké podrobnosti. Vykynuté těsto sice testovali, ale zcela jistě bylo ve výsledku řídké! Zajímalo by mne, jak by to dopadlo, kdyby onen disk rozřízli... No nic, uvidíme, jak se to bude vyvíjet. V přehledu není uvedená spolumoderátorka! Simona Tancerová je docela šikovná a k tomu docela šik dáma. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Pořad jsem měla ráda, ale úroveň má bohužel jednoznačně klesající tendenci. V poslední době se hodně točí už jen kolem jídla, které se jednak dost opakuje, a navíc nejde o nikterak exkluzivní recepty, které by se už předtím neopakovaly pro změnu někde jinde. Dále dávat do pořadu s názvem „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“ řezání pouťových soch motorovou pilou mi připadá už jako opravdu velký úlet… Nebo pokud zařadit téma mléčného kvašení, proč nepředvést přirozený vznik jogurtu bez přidávaných mléčných bakterií, které mnohým lidem způsobují alergie (mylně potom vydávané za přecitlivělost na laktózu) – to by bylo zcela v duchu názvu a moc lidí to dnes neumí – zapomnělo se to, přitom je to tak jednoduché… Kefírová houba s našimi „babičkami“ nemá společného vůbec nic. Chápu, že náplň daného tématu není nevyčerpatelná, ale při skutečném nedostatku obsahu poplatného názvu by snad bylo lepší pořad důstojně ukončit. I když mám dojem, že mnoho tradičních činností pořad dosud neobjevil. Důraz přitom kladu na slovo „činnosti“, protože pečeně na sto způsobů a nakládané zelí není úplně ono, ani když je to v keramické míse na kostkovaném ubruse s rustikálním příborníkem v pozadí… ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Docela pěkně zpracovaný pořad s neokoukanými moderátory/mi, ve kterém jsem se skutečně dozvěděl řadu zajímavých věcí. Navíc se vždy rád podívám do míst, které jsem nikdy nenavštívil a ani nenavštívil – odborníci na dané téma nám vysvětlí nejen tu omáčku kolem, ale podíváme se i na samotné postupy (navíc třeba v dnešním díle o kozách, to jejich majitel bral i dosti žertovným způsobem) – až se divím, že se z toho mléka a kozích výrobků Tereza Hátleová neposra…když už to všechno zkoušela ochutnat. Na závěr vždy nějaká ta vložka na jiné téma jako bonus, proč tedy ne. Ta půlhodinka nikoho nezabije a já rozhodně nelituji těchto minut, které jsem u toho strávil…Pokud to půjde, budu určitě sledovat i nadále…. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Na "Babičky" rád koukám, takové přenesení do starých časů, jak se kdysi žilo, pracovalo, jedlo a jak někteří dodržují tradice dodnes. Občas se později témata začínají prolínat. Terka je neskutečně sympatická a jde vidět, že ji samotné natáčení baví, Petr zdárně sekunduje. Nejlepších TOP 5 epizod za mě. 1. řada: Roubenka - dřevo - Boží hod - sůl - pivo. 2. řada: Plavci a vory - krajina - chleba - svícení - víno. 3. řada: Šunka - hruška - jitrnice, tlačenka - dřevěné stavby - buďme zdrávi. 4. řada: Pekáče a povidláky - Bůček a paštika - Knihtisk - Domovar - Hrnečku vař! 5. řada: Golem peče chleba - Medovina z Moravy - Dárek na Vánoce - Pradědečkovo pivo - Jak se bydlelo. 6 řada: Inkoust a koláč - Kouzla se dřevem - Od Semínka ke stromku - Na četnické stanici - V peřinách  ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen pár dílů, když jsem na to náhodou narazil v TV. A přestože se tam občas divák dozví nějaký zajímavosti (to je rozhodně pravda a nejde to popřít), není to ono, resp. asi nejsem cílová skupina. Už ten název se snaží vyvolat nějaký falešný emoce (asi jako když se v obchodě prodává "Babiččina mouka"), no a pak tady máme moderátory. A to je hlavní kámen úrazu. Oba jsou takoví sladcí, hodní, příjemní, ale všechno to působí hrozně naučeně a nepřirozeně, zejména pak u moderátorky, to úplně tahá za uši (a vůbec bych netipnul, že jí je jenom 31, svým projevem působí tak na 45... sorry jako). A jelikož nás mají provázet celým pořadem, je to průser. ()

Galerie (100)

Reklama

Reklama