Reklama

Reklama

Paura nel buio

  • USA Hitcher in the Dark (více)
všechny plakáty
Itálie / USA, 1989, 90 min

Obsahy(1)

Šílený mladý muž jezdí v tatínkově karavanu a hledá osamělé zatoulané ženy, které by unesl, mučil, znásilnil a zavraždil. (JasonCZ)

Recenze (7)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré!! Moc jsem tomu filmu z počátku nevěřil, navíc mi od začátku dost vadil ten typický 80.kový "feeling", ale postupem času jsem si zvykl a film má rozhodně něco do sebe. Je to takový ten tradiční exploiter typu "úchylák unese ženskou, která ho stopne, a celý film ji týrá v karavanu" ... I když děj filmu je vlastně skoro nulový, jedná se jen o dramatický popis toho, co všechno si musí holka vytrpět, tvůrci rozhodně věděli co se stopáží a pořád se něco děje. Tím pádem po hodině už má divák toho týrání sympatické pěkné holky plný brejle a to ho teprve čeká poslední drsné půlhodinové finále! Není to nějaké mega-brutální, ale servítky si ten film rozhodně taky nebere. Ta poslední půlhodina je docela hustá. To lepší, co Lenzi vytvořil ... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Bezzubá vyvražďovačka v kulisách plážového života 80. rokov. Rovnako bezzubé psychologizovanie, plytké dialógy, málo akcie. Hodnotenie ako-tak zachraňujú od odpadu tri scény - úvodný bleskový mord, scéna v autokine, kedy sa všetci divo rehocú na plytkej komédii, a v karavane zatiaľ vrieska od hrôzy unesené dievča, no kvôli rehotu divákov nič nepočuť, nuž a snaha o akčnejší záver. Zvyšok: nudná vata. Režisérovi Lenzimu sa nečudujem, že sa skryl pod pseudonym Humphrey Humbert. ()

Reklama

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

Pokud máte dceru a bojíte se, když jezdí stopem pusťte jí tento film. Přestane... sice možná začne koktat a pomočovat se ve spaní, ale už stopovat už nebude... Příběh je o mladíkovy, který je jednak trochu mešuge a jednak má poněkud nevyjasněný citový vztah se svou matkou a tak jezdí s karavanem do nějž nabírá stopařky, které zdroguje, spoutá, svlékne, vyfotí a pak přemlouvá zda by s ním nechtěli zůstat (a ony překvapivě nechtějí) načež je zabije... až potká Danielu, která se rozhodně není jen dalším masem na porážku, ale zdatným protivníkem v boji o život. Film má hutnou atmosféru, scénář, který rozhodně nenudí a solidní herecké výkony... jen ten závěr je možná už trochu méně uvěřitelný... ()

tenebrae86 

všechny recenze uživatele

Příjemně osmdesátkové, béčkové, skoro až televizní exploitation, které bych estetikou a feelingem zařadil v rámci Lenziho tvorby hned vedle Nightmare Beach (1989) a Primal Rage (1988). Celkem se mi to líbilo, solidně natočeno, místy docela drsné a kruté, ale pro daný žánr mi tu chyběly věrohodnější herecké výkony, charismatičtější záporák, více napětí a psychického teroru. Trošku tu jde vidět, jak Lenzimu na konci kariéry začala docházet šťáva. Jinak ale fajn podívaná. Hodnocení: 70%. P.S.: Rozhodně se nejedná o žádnou kopii Stopaře, film pouze parazituje na jeho názvu. Dějově tyto dva snímky nemají nic společného, ani spolu nijak nesouvisí. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo zaujímavý a aj originálny triler o mladom šialencovi, ktorý síce neseká obete hlava nehlava, ale vytipuje si jednu a tej dáva do tela. Prostredie karavanu je originálne a aj typicky americké, čo brakovému režisérovi Lenzimu kvitujem, keď už príbeh situoval do Spojených štátov. Fajn je aj pohľad na šialenca, ktorému divák drží palčeky, keď sa dostáva do problémov a môže byť jeho zločin prekuknutý. Dopláca však na to, na čo väčšina talianskych trilerov - slabé a až toporné herecké výkony, tu navyše s nezaujímavým tínedžerským osadenstvom, a slabším scenárom, kde napr.  šialenosť sa neve inak zahrať ako iba ubližovaním za pomoci noža či fackovaním. ()

Zajímavosti (2)

  • Jeden zo štyroch filmov, ktoré natočil Umberto Lenzi pod pseudonymom Humphrey Humbert. (beso74)
  • Pôvodný pochmúrny záver filmu museli tvorcovia pretočiť na šťastnejší. (beso74)

Reklama

Reklama