Reklama

Reklama

Svět z ptačí perspektivy II: Rumunsko, křižovatka mezi východní a západní Evropou

(TV film)
  • Francie À ciel ouvert : Roumanie (více)
Francie, 2016, 52 min

Režie:

Xavier Lefebvre

Obsahy(1)

Země téměř nedotčené přírody a zajímavých památek. Rumunsko, země hovořící románským jazykem uprostřed slovanských území, nabízí vcelku pestrou směsici kultur. Počínaje pozoruhodnými hrady v Sedmihradsku až po socialistickou architekturu Bukurešti je na mnoha místech patrný jistý staromódní půvab. Rumunsko lze také vnímat jako zemědělskou zemi, kde je půda obzvlášť cennou komoditou. Za tamní klenot je pak považována delta Dunaje, tento jedinečný ekosystém byl právem zařazen na seznam světového dědictví UNESCO. Přírodní rezervace je tradičním místem, kde se setkávají rybáři s vědci a společně pracují na záchraně a zachování unikátního životního prostředí. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

troufalka 

všechny recenze uživatele

Moderně natočený dokument, líbilo se mi zaměření místa na mapě. Klidně mohli přidat i souřadnice ... :o) Dobře se na to dívá, dobrý je i přísun informací. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Opět směs medailonků různých osob, které mají představovat specifikum Rumunska, proložená zajímavými místy, kam by se člověk rád podíval. V tomto ohledu dokument nezklamal, ale ani nepřekvapil. Mě tento formát moc nevyhovuje a z edice Světu z ptačí perspektivy zatím převládají spíš rozpaky. Ale snaze tvůrců rozumím. V případě Rumunska mě pobavil portrét karikaturisty, jeho věci měly šmrnc a vtip, ostatní osobnosti mi moc zajímavé nepřipadaly, ale vynahradila to zajímavá krajina. Co se týče měst, tak je ta podobnost s naší architekturou až děsivá. Je to jako kdyby někdo seskládal naše nejzaostalejší města, vrátil je tak 40. let do minulosti a přemístil do Rumunska. Kdyby jsme měli tak na houby geografickou polohu, resp. sousedy, dopadli bychom stejně. V tomto ohledu je tento dokument asi nejpřínosnější. Važme si toho, co máme. ()

Reklama

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Ak sa niekto chystá do Rumunska za poznávaním pamiatok a tradícií, určite by si mal dokument pozrieť aby načerpal inšpiráciu, kam sa ísť pozrieť. Dokument pekne zachytáva transformáciu Rumunska v modernú a vyspelú krajinu. Teší ma, že o budúcnosť Rumunska sa starajú rozumní a inteligentní ľudia. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Půjdu proti proudu, ale mě se tentokrát zpracování dokumentu vůbec nelíbilo, až na pár zajímavostí. Kdybych ho viděl před návštěvou Rumunska, tak bych tam vůbec nejel. Vždy jsem měl obavy tuto zemi navštívit kvůli spoustě cikánů a upírům, kteří vysávají turisty. Cikána jsem po celou dobu nepotkal ani jednoho, upíry také ne ba ani komáry, potkával jsem jen samé velmi milé lidi v kterékoliv oblasti. Možná jsem měl štěstí, ale hrůzyplné historky o nebezpečném Rumunsku se nekonaly. Překrásná nedotčená příroda, starověké zachovalé vesnice o které lide pečují a zachovávají tím středověký ráz a překvapila mě výborná kuchyně. Čekal jsem něco ve stylu nejkrásnější místa Rumunska nebo Top 10 míst, která navštívit, ale tento snímek ukazuje spíše až na pár vyjímek spíše nezajímavá místa. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je vizuálně prostě překrásný. V Rumunsku jsem byl sedmkrát, převážně v pustých karpatských horách a jednom u moře. Rumuni mi říkají, že znám jejich zemi lépe než oni. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama