Reklama

Reklama

Skazka o Malčiše-Kibalčiše

  • Sovětský svaz Сказка о Мальчише-Кибальчише (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Zuří občanská válka, z vesnice už odešli pomoci Rudé armádě dospělí muži, ve druhé vlně dospívající a teď přišla řada na nedospělé kluky. Nehledě na to, že už u nich na vsi působí agent nepřítele, sešikovali se do neporazitelné jednotky a armádu Velkého buržuje zadrželi. (chamonix)

Recenze (2)

GAVIN17 

všechny recenze uživatele

„Jaké je tajemství Rudé armády?“ to je otázka která trápí buržuje celé Evropy po velké válce. Nebýt toho, neodehrál by se náš příběh. --- Skončila válka, nastal mír, kluci si hráli, dobře se žilo. Ale brzy se objevil buržujský agent a hledal mezi chlapci toho, jež by mohl prozradit tajemství úspěchu Rudé armády. Nalezl Malčiše-Plochiše, pohostil ho dobrotami a sliboval hory doly. Brzy byl odhalen a na čas zneškodněn. Ale to už se valily hordy cizích vojsk na mladou sovětskou republiku. Všichni muži odešli na frontu, pak i jinoši a zbyli jen chlapci, kterých uznávaným vůdcem byl Malčiš-Kibalčiš. A ten, když viděl, že je zle, svolal všechny chlapce a vydal se s nimi vstříc nepříteli. To je rámec příběhu-pohádky o síle ruského lidu, který se nikdy nevzdal a jehož mohl zničit pouze vnitřní nepřítel. A ten se objevil v osobě Malčiše-Plochiše, který později přeběhl k buržujům, byl veleben a udělili mu nejvyšší vyznamenání. Chlapci nepřítele zahnali, ale Malčiš-Kibalčiš byl zajat. Zkoušeli to s ním napřed po dobrém, on však mlčel a nic neprozradil. A tehdy do sídla kapitálu přicházely zvěsti že Rudá armáda postupuje na všech frontách – na sever, jihu i ve středu. Kibalčiše uvrhli do nejhlubšího vězení. Důstojníci a buržujové pobrali kufry s penězi a zlatem a prchli na Západ. Malčiš-Plochiš prosil ať ho vezmou s sebou, ale každému byl lhostejný, zůstal v paláci sám a ten se na něj po zásahu Rudých zřítil. Zahynul ale i hrdinný Malčiš-Kibalčiš. Jeho památka však bude navždy všem ruským chlapcům zářným vzorem lásky k vlasti, kterou nikdy nezradí. --- Emotivní, výpravný a obrazově velice působivý snímek podle příběhu slavného spisovatele pro mládež Arkadije Gajdara, který mne uchvátil. Hlavní roli charismatického Kibalčiše stvárnil Serjoža Ostapenko, Plochiše pak Serjoža Tichonov. Dále hráli hlavní chlapecké role Rafek Sabirov, Šurik Charitonov, Voloďa Kvjatko, Vasja Galko, Kojla Kostěnko a Jura Kuzněcov. Působivý film, kterému nemohu dát než plný počet hvězdiček a rád se k němu znovu budu vracet. ()

chamonix odpad!

všechny recenze uživatele

Agent má ve 20.letech televizní spojení s velitelstvím a armáda buržujů je vyzbrojena druhoválečnými Sturmgewehry, na praporech něco na způsob háknkrajce a kluci si to s nimi vyřídí stylem Kevina ze Sám doma. Je to nezařaditelná slátanina, ani válečný film, ani komedie, ani sci-fi, nicméně rozhodně to není pohádka. Možná to má být propaganda, ale pro mě jde o první sovětský film, který promptně posílám do odpadu. ()

Reklama

Reklama