Reklama

Reklama

Donbas

  • Německo Donbass (více)
Trailer 1
Německo / Ukrajina / Francie / Nizozemsko / Rumunsko, 2018, 121 min (Alternativní 117 min)

Obsahy(1)

V Donbassu, regionu na východní Ukrajině, probíhá hybridní válka, tedy otevřený ozbrojený konflikt spojený s vraždami a loupežemi, které v masovém měřítku páchají separatistické skupiny. V Donbassu je válka nazývána mírem, propaganda považována za pravdu a nenávist vydávána za lásku. Cesta napříč Donbassem odhaluje řetězec kuriózních dobrodružství, v nichž se mísí fraška s tragédií stejně jako život se smrtí. Není to příběh jednoho regionu, jedné země či jednoho politického systému. Snímek pojednává o světě ztraceném v post-pravdivých a falešných identitách. Je to film o každém z nás. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (75)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Skvělá ukázka lokální mentality. 1) Snímek je především čiročirá propaganda. Objektivity je zde asi tolik jako v sovětském filmu o utrpení amerických černochů z roku 1974. Tím samozřejmě neříkám, že zobrazované skutečnosti se míjí s pravdou._____ 2) Tento hraný silně stylizovaný pseudodokument by na mě působil mnohem silněji, kdybych věděl, komu v rusko-ukrajinském konfliktu fandit. No ale komu? Ukrajinským fašistům, nacionalistům a zlodějům anebo putinovským žoldnéřským povstalcům tesknícím po sovětské minulosti a bezskrupulózní vládě Velké Rusi?_____ 3) Diváckému přijetí by určitě pomohlo, kdyby film měl jednotící příběh a nepředstavoval jen mozaiku malých událostí._____ 4) Svým způsobem ale jde o dílo poučné. Ukazuje totiž zřetelně, že vládcům na jakékoli straně nejde o dobro obyvatel a že kvůli svému prospěchu přinášejí ostatním jen bídu a zmar._____ 5) Výstižný koment: Morholt****. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Snažit se pochopit historickou událost z filmu je stejně pošetilé, jako nechat si ji vysvětlit od politika, takže jsem doufal že uvidím zajímavý příběh. Bohužel jsem dostal jen vysvětlení. Režisér převážně dokumentárních filmů pojal epopej ze života separatistických republik téměř jako hraný dokument. Slovo mystifikační vynechávám, ale daleko od pravdy bych s ním nebyl. Názorový proud je jasný, postavy vyhroceně šablonovité a teorie nezkalená praxí života. Děj jako takový tam ani nebyl. Celý snímek se skládá z více či méně povedených, ovšem velice zručně natočených krátkých scének obsazených čím dál bizarnějšími postavičkami. Myslel jsem si že úředníka klevetícího deset minut v kuse (přísahám Bohu že se ani nenadechoval) ze třetí scénky nic netrumfne, ale povedlo se to hned v té páté. Pokud je mezi jednotlivými obrazy pojítko, tak spíše lyrické než příběhové. To se podepsalo jak na atmosféře, tak na síle výpovědi. Obojí totiž nestálo za moc. ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Víc než o filmové umění tu jde o cílenou propagandu, kdy  bratrovražedný ukrajinský konflikt je líčen optikou jen jedné strany, není ani třeba dodávat, které. I když je scénář nepochybně od začátku až do konce smyšlený, jistě vychází i z reálií, které v daném prostředí skutečně existují. Jen není třeba podlehnout dojmu, že na druhé straně je něco jinak. Obyčejní lidé jsou zkrátka na obou stranách obětí politických manipulací, za nimiž stojí nejen zájmy ukrajinských oligarchů a zkorumpovaných "elit" z obou částí rozdělené země, ale jde i o širší globální zájmy a motivace.  Jen abychom si tamní mentalitu a evidentně nekompatibilní civilizaci s tou naší nechtěli nakonec opravdu dotáhnout až do EU. Špinavá válka na Ukrajině není fotbalový zápas, jak si mnozí zdejší "vlajkonoši" asi představují - čím dřív nám to dojde, tím líp především pro nás. Kouzlem nechtěného k tomu možná může paradoxně přispět i tento až naturalisticky odpudivý filmový pamflet. Samostatnou kapitolou jsou pak amatérské herecké výkony, často až do úrovně parodie, a ještě mizernější český dabing. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Odpad to určitě není, protože takové, často nesmyslné věci se za války stávají. I obyčejní lidé jsou, po prožitých tragédiích a strachu, agresivní vůči komukoli, kdo by mohl být nepřítelem. Právě ta scéna s lidmi (hlavně ženami) na autobusové zastávce se mi líbila moc, přestože byla hrůzostrašná a brutální. Za to, že film zřetelně ukazuje nesmyslnost války (obzvláště občanské), filmu odpouštím, že nemá souvislý děj a hodnotím nadprůměrně. Bez ohledu na to, kdo zde byl kladný a kdo záporný hrdina. Na tom totiž ve válce z pohledu z venku vůbec nezáleží. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Já vím, že Loznica je umělec, který nebere na diváky ohled, ale tohle vlastně bylo dost o ničem. Žádný příběh, jen série samostatných scén z území, kde všichni bojují proti ukrajinským fašistům, dokud tomu buď sami nezačnou věřit, nebo nezemřou kulkou od někoho, o kom si mysleli, že je na téže straně jako oni. Vlastně nejlepší byl předtitulkový prolog, kde bylo krásně ukázáno, jak vznikají reportáže z válečného území pro média (50%). ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama