Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Joseph L Mankiewicz je u nás známý především díky velkofilmu Kleopatra (FP 16/68). Na vrcholu své kariéry byl v letech 1949 50, kdy obdržel Oscary za režii a scénář filmu Dopis třem manželkám (1949) a o rok později za režii dramatu z divadelního prostředí Vše o Evě. V příběhu ambiciózní dívky, která se stane během jediné sezóny hereckou hvězdou, režisér poodhaluje mnohé ze zákulisí uměleckého života v New Yorku, v němž přinejmenším stejnou roli jako talent hrají intriky a bezohledná touha po slávě. Tak trochu v rozporu s názvem filmu je hlavní hrdinkou filmu stárnoucí hvězda Margo. Ta se stane obětí dravé Evy a musí jí uvolnit své místo na diváckém výsluní. Skvělý herecký výkon Bette Davisové můžeme i s odstupem let hodnotit jako hlavní devizu filmu, ve své době oceněného šesti Oscary )nejlepší film, režie, scénář, kostýmy, vedlejší mužská role George Sanders, zvuk). v titulní roli se objevila Anne Baxterová a v epizodní roli přihlouplé dívenky, toužící po kariéře, Marilyn Monroeová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Další klasika odškrtnutá a další milé překvapení. Bál jsem se nudného kecání o společenském postavení a nudné dekadence herecké smetánky, namísto toho jsem zjistil, že All About Eve má švih, šarm, vtip a především skvělou dramatickou výstavbu. Navíc Bette Davis má v sobě hrozně zajímavé kouzlo, které mi připomnělo to, jež v sobě skrývá Eva Green, když zrovna nekouzlí se svým hrudníkem. 8/10 ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Jedna je mladá, posedlá divadlem a schpná pro získání role udělat cokoliv. Je to taková nenápadně se tvářící myška s velmi ostrými zoubky, připravená pořádně kousnout. Druhá je slavná, uznávaná divadelní herečka posedlá svým věkem (40 let). Tyhle dvě svedl osud dohromady a svedly "souboj", který je opravdu diváckým zážitkem, přičemž sekundanti odvedli skvělou práci, takže vznikl film, na který se jen tak nezapomíná. ()

Reklama

Kaluž 

všechny recenze uživatele

V úvodu snímku jsem si říkal, že to bude obyčejná fraška o závisti těch dvou postarších fúrií, které nepřejí úspěch mladé divadelní herečce. Nikoliv, tohle je naprosto vybroušená palba dialogů v hereckém koncertu tří žen (Anne Baxter, Bette Davis a Celeste Holm). Uvadající kariéra stárnoucí hvězdy v konfliktu s bezohlednou dravostí začínající mladé senzace. A hloupoučká dívenka v podání Marilyn Monroe je vyloženě rozkošná. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Drama z divadelního prostředí se opírá stejně o velmi dobře promyšlený scénář (všimněte si, jak a kdy se v průběhu příběhu mění jeho vypravěči) jako o parádní herecké výkony. A přestože trojice hereček mi přišla zajímavější, George Sanders byl tím, kdo se smál naposled. A nedává to tomu příběhu nakonec ještě další rozměr? ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Tenhle film patří k mým nejoblíbenějším a to hlavně díky Bette Davis, která si za svou roli toho Oscara zasloužila a proto stále nedokážu pochopit, kde se stala chyba a proč jí ho Akademie nedala. Nicméně to nic nemění na tom, že nejen Bette ale i ostatní herci byli úžasní a stejně tak jako příběh, který je zajímavý, poutavý a baví od začátku do konce. Zbožňuji ten film! ()

Galerie (70)

Zajímavosti (24)

  • Společnost 20th Century Fox zaplatila Mary Orr za všechna práva k "The Wisdom of Eve" pět tisíc dolarů. (džanik)
  • Podle Amerického filmového institutu 28. nejlepší film všech dob (2007). Podle Entertainment Weekly 21. nejlepší film všech dob. (džanik)
  • Výkon Bette Davisové v roli Margo Channing byl časopisem Premiere zařazen na 5. příčku ze 100 nejlepších hereckých výkonů všech dob. (džanik)

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama