Reklama

Reklama

Bitva na Sommě

(TV film)
  • Francie Somme 1916, la bataille insensée (více)

Obsahy(1)

1. července 1916 se masy vojáků staly součástí nesmyslné ofenzívy absurdní války. S 35 kilogramy výstroje na zádech a rozkazy, aby se nezastavovali a neklesali na zem, pochodovali směrem ke smrti, jako by to bylo na běžné vojenské přehlídce. Jednoho rána zemřelo 50 000 mužů najednou. Tento film odhaluje mechanismy smrtící bitvy, která trvala 5 měsíců a nevyřešila prakticky nic. Jediným výsledkem byli mrtví. S více než milionem obětí na obou stranách boje na Sommě stály více životů než Verdun za dvojnásobek času. Unikátní archivní záběry doplňují citáty velitelů a běžných vojáků, kteří prožívali na frontě peklo. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Sie kommen" a pak to začalo. Maso M (jako Mord) je jeden z možných anagramů tohoto sotva jinak postižitelného slova. Nedávno jsem mluvil s mladými lidmi. Všichni tvrdili, že by do něčeho takového (a to byla myšlena válka obecně) rozhodně nešli. Snažil jsem se jim vysvětlit (nakonec marně), že by šli a nikde není zaručeno, že nepůjdou. Přitom nepochybuji o tom, že Sir Douglas Haig měl být souzen jako válečný zločinec, pokud domněnka, že bylo nezbytné odvést část nepřátelského vojska od Verdunu není opodstatněná. Ale i tak jeho způsob vedení útoku trestuhodně selhal. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tohle jsou tedy jatka. Je zvláštní , proč ty lidi šli do nesmyslné války a část z nich dobrovolně. Asi to brali jako Herman Gohring, který bral válku jako fotbalový zápas, po jejímž skončení si všichni potřesou rukou a vše je zapomenuto. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Krvavá bitva na Sommě usvědčuje západní velitele z neschopnosti a bídáctví. Pomáhá také vysvětlit odpor zdola. Viděl jsem jeden z nejlepších dokumentů vynikající francouzské tvorby. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama