Reklama

Reklama

Mýtus jménem Frankenstein

(TV film)
  • Francie Le Funeste destin du docteur Frankenstein (více)

Obsahy(1)

I po více než dvou stoletích od vydání láká román Mary Shelleyové ke stále novým filmovým i televizním zpracováním... Příběh hrůzostrašného monstra a jeho tvůrce doktora Frankensteina fascinuje lidi už více než dvě století. A přitom na samém počátku bylo zcela běžné letní vymýšlení a vyprávění strašidelných příběhů. Zažila to asi většina z nás: deštivé dny o dovolené mohou být zaplněny různě, ze všeho nejlepší je ale právě vymýšlení strašidelných historek. Ne každé společnosti se ovšem podaří během takové deštivé dovolené vytvořit základ hned pro dvě pozdější legendy. Zatímco Mary Shelleyová vymyslela Frankensteina, lord Byron napsal příběh o upírovi. Ten poté přepsal a vydal J. W. Polidori a položil tak základy k pozdějšímu draculovskému fenoménu. Frankenstein začal žít svým životem. Necelých sto let po vzniku románu se přihlásil o slovo i film, hrozivé monstrum si zahrál například věhlasný herecký chameleon Robert DeNiro. Dokumentární film nám poodhalí zákulisí vzniku Frankensteina a zajímavé zázemí, z nějž pocházela jeho autorka. Dozvíme se mnohé o tehdejších zvycích i vědeckých objevech. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

topi 

všechny recenze uživatele

Hodnotný dokument o ženě, jež vdechla Monstru a jeho stvořiteli Frankensteinovi literární život. Mary Shelleyová. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dost vydařený kousek o tom, kterak jedna osmnáctiletá dívka stvořila moderní mýtus, který přežívá i tam, kde o žádné Mary Shelleyové nikdy neslyšeli, její román nečetli a myslí si, že Frankenstein je jméno toho monstra. Spíš než dokument jde o esej, jak myšlenky z románu reflektovaly osobnost autorky, dobu, v níž žila, a navíc, jako životné jsou i v současnosti. Asi tehdy v té vile u jezera netušila ani náhodou, že její román dokáže překlenout takový časový oblouk a pořád aktuálně promlouvat. Vždyť, kdo dnes dokáže říct název aspoň jedné básně od Byrona nebo Shelleyho a kdo přitom aspoň jednou nenarazil na jméno Frankenstein? ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Famózní dokument o románu Mary Shelleyové. Je tu spousta informací, za jakých okolností román vznikl, proč a jak jej psala a za jakého důvodu se měnila křivky myšlení Frankensteinova monstra. Celý dokument je provázen ukázkami z těch nejslavnějších filmových adaptací, tedy z let 1931 a 1994, potažmo Frankensteinovou nevěstou z roku 1935. [2. hodnocení, 1. komentář, -%] ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Ukázky z filml, které jsem viděl, a informace, které jsem věděl. Ale všechno je to naprosto perfektně podáno a vizuálně je to fakt zajímavé. A navíc, nevěděl jsem úplně vše, docela dost jsem se toho taky dozvěděl (nebylo toho úplně málo). A změny v myšlení Stvoření tady jsou podány absolutně luxusně. Jen ten fakt, že si lidé myslí, že Frankenstein je jméno toho Monstra, mi stále přijde převelice úsměvný. 85%. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na univerzitě jsem čtyři semestry absolvoval předměty Sci-fi 1-4, ale Shelleyovou s Frankensteinem jsem takto podrobně neprobírali. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama