Reklama

Reklama

Americká fabrika

  • USA American Factory
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokument popisuje obrovské naděje spojované se znovuotevřením zchátralé továrny v Ohiu čínskou společností. Americký sen ale možná čeká pád kvůli kulturním odlišnostem. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (53)

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Fascinujici dokument o stretu kultur, ktere snad ani nemuzou byt rozdilnejsi. Stridaji se tu hodne silne momenty (jako navsteva amiku v cine) s brutalne vtipnymi (cinani se divi, ze v usa muzou kritizovat prezidenta, nebo kdyz cinani resi, ze amici jsou pomali, protoze maji tluste prsty). Je to silny film a byl to zajimavy zazitek pustit si to v letadle na ceste na sluzebku. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o zkrachovalé továrně v americkém Ohiu, kde se draví Číňané rozhodli postavit zbrusu novou fabriku. Jenže čínská a americká pracovní morálka jsou dva odlišné světy. Číňan pracuje minimálně 12 hodin denně, má měsíčně jen 1-2 volné dny a za svou rodinou jezdí maximálně 2 krát za rok. Číňan také neví, co jsou, a ani nikdy nepotřeboval odbory. Na rozdíl od Američanů. Jak se továrna vyvíjela a jací jsou Číňané v businessu, na to se podívejte v tomto dokumentu. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Na dokument trochu dlouhe.Dokument je testovaci zabeh budouciho sutomobiloveho prumyslu a pozitivnich mezinarodnich vztahu. A konci v pasti multikulturniho automobiloveho vraku s tezkopadnym pohybem. Jsou videt limuty moderni globalni ekonomiky. Je to ciste americky pribeh. Temer sociologicka studie. A navic staromodni dokumentarni pozorovani. Reichertova s Bognarem jsou na strane pracujicich. Jak Americanu,tak Cinanu,ale jejich film moc nepestuje poemiku. Osvezujici jsou ironicke narazky ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument o střetu dvou rozdílných kultur. A to i pracovních. Klidně by se to dalo aplikovat i na Čechy nebo i jiné Evropany, protože pracovní návyky zaměstnanců jsou v USA a Evropě víceméně stejné (chtějí velký plat, co možná nejkratší pracovní dobu, hodně volného času na koníčky a rodinu, volné víkendy, bezpečnost na pracovišti, všechny možné benefity a odbory). Naproti tomu v Číně makají jako šrouby, jak jeden týpek říkal "minulý měsíc jsem měl jediný volny den" OMG :D. A všechny ty věci, na které jsme u nás zvyklý oni nemají. Na jednu stranu jejich zaměstnavatelé musejí být v sedmém nebi, na stranu druhou, co to je kurva za život? Já pracuju už 3 roky v Německu také v jedné takové fabrice a pracovní morálka tam je naprosto stejná jako tady. Jak se někdy u nás říká, že Němci jsou pracanti, tak to absolutně není pravda. Tedy samozřejmě záleží případ od případu, jako všude jinde, ale v globálu to prostě pravda není. No a já tam samozřejmě taky pracuju kvůli penězům. Musím po tolika letech říct, že k té firmě nemám žádný moc velký vztah a ani ostatní lidé, co tam pracují. A to mám na poměry Česka výborný plat a i když mě spousta věcí sere, tak na pracovní podmínky si též nijak výrazně stěžovat nemůžu. A už vůbec ne poté, co jsem viděl, jak to chodí v čínských továrnách přímo v Číně. Jako ty lidi jsou blázni. A to nejsou jenom Číňané, ale v podstatě celá jihovýchodní Asie. Jen se podívejte na Vietnamce žijící u nás. Ty mají ve svých večerkách a jiných podnicích také otevřeno od nevidim do nevidim a žádný volný čas. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na střet rozdílných kultur v prostředí čínském korporátu v Ohiu. Obě strany dostaly zhruba stejný prostor, takže na jedné straně vidíme, proč jsou čínani s pracovní efektivitou a morálkou tam kde jsou, zatímco na straně druhé se odehrává korporátní teror, který se snaží klást na americké dělníky stejné nároky jako na pracovníky v domácí Číně, přičemž management utrácí nesmyslné sumy za poradce, kteří odrazují nespokojené zaměstnance od založení a vstupu do odborů. Podobně však funguje mnoho korporátů po celém světě, obzvlášť když se jedná o střet dvou či více totálně rozdílných kultur. Holt daň za globalizaci a kapitalismus. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama