Reklama

Reklama

Služebnou v pekle

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V bohatých domácnostech v Libanonu, Jordánsku nebo ve Spojených arabských emirátech pracuje asi 2,8 milionu mladých žen a dívek z Afriky i Asie. Místo přivítání přijdou o pas, místo nového domova dostanou podmínky podobné pracovnímu táboru, místo slušného platu almužnu. Stává se, že je zaměstnavatelé týrají a sexuálně obtěžují. Pracovní agentury tiše inkasují provize. To, že jen v Libanonu zemřou v průměru dvě domácí pracovnice týdně, zcela přecházejí a dál kontaktují mladé zájemkyně o práci. Film ukazuje problematiku z různých úhlů pohledu. Jeho sílu umocňuje to, že jednotlivým stranám – pracovnicím, agentům, zaměstnavatelům i aktivistům – dává zcela konkrétní tváře. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (8)

Garson 

všechny recenze uživatele

Moderní otrokářství stále existuje a to hlavně v Saudské Arábii,Libanonu nebo v Jordánsku.Tento dánský dokument SLUŽEBNOU V PEKLE zobrazuje jak to chodí když chudé dívky cestují za prací a chtějí pracovat jako služebné v domácnosti.Z Keni,z Filipín,z Ugandy a z dalších zaostalých koutů světa se ženy vydávají pracovat do domácností kde jsou ponižovány za žádné nebo za minimální peníze.Ví se o tom jako o všem co se ve světě děje,ale spravedlnosti se tradičně nikdo nedovolá.Tohle nejsou klasičtí uprchlíci kteří lezou Evropanům krkem,tohle jsou ženy,které cestují za prací,která se vymyká evropským zvyklostem a je mnohem náročnější a více stresující.Agentura slíbí 150 až 200 dolarů měsíčně a pak ty ženy v drtivé většině případů nedostanou nic.Nikdy jsem neměl rád ty parazitující pracovní agentury tady v Čechách a určitě bych neměl rád ani ty ve světě.Největším lákadlem pro dívky z chudých regionů jsou žádné požadavky agentur,stačí jen pas a proto to ty chudé dívky berou s velkým vděkem a vydávají se na strastiplnou cestu směr Blízký východ.Tento dokument má velkou vypovídající hodnotu o dění ve světě a těm nezasvěceným aspoň pomůže otevřít oči. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Takhle si představuju investigativní žurnalismus. Silné téma s hořkými až mrazivými momenty a zároveň záležitost, která je v Evropě málo známá, a tudíž má dokument význam i jako varování. Může něco ovlivnit. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

vecnevysmata 

všechny recenze uživatele

Za mě zklamání. Bohužel o obecnější podstatě problému jsem se toho z dokumentu moc nedozvěděla. Autoři dávají zbytečně velký prostor libanonskému recruiterovi, který existenci problému popírá, hájí právo silnějšího a tvrdí, že lidská práva existují jen v Evropě. Dále sledujeme případ zemřelé keňské dívky, k jehož detailům se ovšem rovněž nedobereme. Další ženy buď nejsou příliš sdílné, nebo jim není dán prostor. Nic se nedozvíme o legislativě států Zálivu, o pohledu právníků nebo neziskových organizací, ani žádných dalších konkrétních případech. Po hodině sledování nevím o problematice o nic víc, než jsem věděla už předtím. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velmi utilitaristicky pojaté (režisér je novinář a moc nemusí "artistní dokumenty"), ale rozhodně funkční. Trochu jsem se bál, když to začalo tančit okolo jednoho extrémního případu, že to ztratí nuance - ale nestalo se. Rozhodně spíš kvalitní televizní reportáž než kinodokument, ale však proč ne. ()

agassi68 

všechny recenze uživatele

A takto je to so spravodlivosťou na tomto svete. Všetko zamiesť pod koberec, hlavne, že sa sypú chechtáky. Tí, čo majú odvahu a snahu pomôcť sú odstavení. Však pracovnej sily je habadej a chudoba donúti ďalšie ženy prísť do tohto otroctva. Skorumpovaní politici sa nevyjadrujú, psi štekajú a karavána ide ďalej.. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama