Reklama

Reklama

Krupiér

  • Francie Croupier (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ví, že existují jistá pravidla, jejichž porušení znamená pro krupiéry konec jejich kariéry. Ale právě ono porušení je konečně výzvou, kterou celou dobu hledal. Jack Manfred shání práci a životní uplatnění. Vrátil se z jižní Afriky, kde pracoval v jednom z provinčních kasín a jediné, co ví je, že krupiérem už rozhodně být nechce. Stal by se raději spisovatelem. Nedostatek hotovosti ho ale nakonec přeci jen přinutí nastoupit do kasína U Zlatého lva. Návrat do domu závislých je mnohem lehčí, než si Jack myslel. Tentokrát ale chce mít vše pod kontrolou on. Nemíní se nechat nekončící mašínérií vydělávání a prohrávání peněz sešrotovat, vyždímat a vyvrhnout. Ví, že existují jistá pravidla, jejichž porušení znamená pro krupiéry konec jejich kariéry. Ale právě ono porušení je konečně výzvou, kterou Jack celou dobu hledal. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

papyrosaurus 

všechny recenze uživatele

Ruleta a hazard mě sice nechávají zcela klidným, ale o to více mě film překvapil. Vnitřní hlas krupiéra trefně vystihuje povahy hráčů a tím se dotýká i některých principů jejích (ne)úspěšnosti. Svět hráčů se točí kolem něj, ale jeho se to vlastně netýká - není to on kdo je obírá o peníze, jsou to jenom oni sami. Jakoby z toho měl radost, že může pozorovat, jak lidé u stolu dělají osudová rozhodnutí. Věří, že "svět zlomí každého a pak jsou mnozí silní na nesprávném místě, ale ty které nezlomí...zabije". Možná se projevuje jako bezcitný a ironický frajírek, který potřebuje prachy, aby mohl dopsat svou knihu, ale možná taky jenom nechává vše plynout kolem sebe vědom si toho, že lidský život je jako kulička na ruletě. Ale on sám se drží jediného pravidla - nikdy nehraje, a právě proto dělá krupiéra - jedině v jeho pozici je nad hrou - nad životem ostatních - alespoň po pracovní dobu v casinu... ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Tak to tady nějak pospojuju:komorní filmík-inteligentní scénář-dobří herci-skvělé dialogy i monology-trochu chladná režie,která mi ale k mojí představě krupiéra-uhlazeného chlápka bez ksichtu a emocí (myšleno jako kompliment;)-tak nějak sedí.A hlavně famózní kouzelník Clive ''charisma'' Owen (škoda,že už to má asi za sebou)! ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Krupiér tři nesporné přednosti, které z něj dělají film vybočující nad průměr: Cliva Owena, pro kterého je to vedle Potomků lidí zatím nejvýraznější role a dokonale jsem si ho dokázal s hlavním hrdinou ztotožnit, výbornou znalost prostředí a atmosféru bizardního světa hráčů podléhajících hazardní vášni. Pomalé, místy až hypnotické tempo udává vnitřní monolog hrdiny a kamera si často pohrává s detailem. Zvláštní snímek bez výrazných efektů, který se mi ale vstřebal " pod kůži ". Celkový dojem 90 %. ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Poprvé v životě, kdy jsem měl možnost spatřit herce Owena, mě umožnil tento snímek. Moc hezky mě překvapil. Snímek je taková vlastně blbůstka, ale je udělána od srdce a pěkně se na film dívá. Voice-over je příjemný a nerušivý. Vhodným způsobem doplňuje vlastní vyprávění. Dějová linie se kvalitně odvíjí a je na co se dívat a co poslouchat. Dialogy jsou totiž smysluplně napsané a lehce uvěřitelné. Clive svou úlohu nepřehrává a svým charakterem mě byl po celou dobu blízký. Je to vlastně takový kluk, který je životem někam vláčen, nemá přesnou představu jak s ním naložit, ale pak přijde ta pravá chvíle a on ji bezpečně rozpozná a přidá ruku k dílu. Jen zápletka s vlastním otcem je poněkud laciná a tak stejně působí i závěr příběhu. Ale tyto dvě skutečnosti nedokázaly jinak velmi kvalitní počin, srazit dolů. Po skončení projekce jsem měl bud´to chuť napsat knihu a nebo se naučit obsluhovat ruletu. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie s milou pologangsterskou zápletkou. Ako bonus sa tu divák dozvie, ako to chodí v takom kasíne a čo vlastne obnáša práca krupiéra, a to pútavou a miestami aj zábavnou formou. Clive Owen sa tentoraz vytiahol, pozícia krupiéra mu sekla náramne, film hlavne vďaka nemu išiel kvalitatívne nahor. 70/100 ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Film byl vyloučen z Academy Awards krátce potom, co byl uveden v nizozemské televizi. (becki_tu)
  • Všichni herci, kteří hrají ve filmu krupiéry, tedy i včetně Clive Owena nebo Katie Hardie, byli proškoleni profesionálními krupiéry. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Hodges

Zemřel režisér Mike Hodges

21.12.2022

V požehnaném věku devadesáti let odešel britský režisér a scenárista Mike Hodges, znám především díky filmům jako Flash Gordon a Pomsta bratra. Informaci médiím předal filmařův kolega a dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama