Reklama

Reklama

Jednorozený

(festivalový název)
  • USA Begotten
Fantasy / Horor / Experimentální
USA, 1990, 78 min

Obsahy(1)

Begotten jako lyrická báseň a zároveň brutální obraz zavede diváka daleko za hranice vkusu. Perverznost a brutalita filmu si steží hledá sobě rovného. Jaký osud potká Matku přírodu a jejího syna v této černobílé ďábelké hře? Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona. (raffspIn)

Recenze (163)

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

"Language bearers, photographers, diary makers. You with your memory are dead, frozen. Lost in a present that never stops passing. Here lives the incantation of matter. A language forever. Like a flame burning away the darkness, life is flesh on bone convulsing above the ground." David Lynch approves. Ako William Blake a Werner Herzog dokážu ovplyvniť iných. Návod na to, ako sa už svojou prvotinou zapísať do povedomia divákov. Zaujímavé, surrealistické poňatie o stvorení sveta s bizarnými nechutnými výjavmi brutality. Vizuál ako z 19. storočia pripomínajúci aj animácie, doplnený zvukmi cikád a pazvukov či absencia dialógov pochopenie filmu neuľahčuje, ale našťastie sa dá zistiť odlišnosť medzi divákovým poňatím a autorovým vyjadrením. Forma opäť predčila obsah, ktorý nemá komplexné postavy. Dej síce strhne (vďaka forme), ale dal by sa skrátiť a pri zdôrazňovaní zdá sa opakovaných scén začne aj nudiť. ()

KASUGI 

všechny recenze uživatele

Je to něco jako dát si na snídani olivy s jogurtem, přikusovat k tomu sladký rohlík namazaný paříšským sálátem a zapíjet to slivovicí. Výrazná a originální snídaně na kterou sice jen tak nezapomenete, to bezpochyby, ale že se z toho poseru není důvod proč bych měl hodnotit nadprůměrně. Nechutnalo a hotovo! ()

Reklama

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Ono to svým způsobem JE zajímavé, ale zároveň tak účelově odtažitě natočené, že jednoduše nevěřím, že by si k tomu někdo našel dobrovolně cestu. V podstatě za tím vidím metaforu na amoralitu lidského chování vůči sobě samým, ostatním jedincům i přírodě (víc neprozradím), jež je zakořeněna hluboko v nás. A mám takový neblahý dojem, že čím víc vás Begotten znechucuje a pobuřuje, tím míň si tyto problémy, problémy etiky, uvědomujete nebo připouštíte. Čímž netvrdím, že ti, kterým se to líbilo, jsou na tom o moc líp. A už vůbec ne, že takových filmů by se mělo točit víc. Čímž si sám na sebe pletu bič a ano, jsem si toho vědom. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jo takhle...AHA ! Přirozená reakce každého, kdo film nevypnul po 5ti minutách a zvládl ho k závěrečným titulkům. Žádná Bible, žádný Darwin...BEGOTTEN ! Zvrácené a zlé? Není vlastně ten svět kolem nás už miliony let také zlý, plný bolesti a jisté zvrácenosti v boji o přežití? Neukojitelná a stále plodící Matka příroda, nám ke kolíbce přinese rovnou i rakvičku a nechá nás na pospas světu, ve kterém zůstává ten silnější. Zůstává proto, aby časem zemřel. Až nepříjemně reálná zlá atmosféra Tě chytí a nepustí. Dunící tlukot života a naprosto jedinečné vyobrazení. Silný zvuk, čistý obraz=ojedinělý filmový zážitek. Begotten buďto dokoukáš, nebo zavrhneš. ()

Filmmaniak odpad!

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film, originální a unikátní. Je zajímavé, jak nutí diváka představovat si věci mnohem zvrácenější, než jaké se v něm ve skutečnosti odehrávají (protože kvůli příšerné kvalitě obrazu často není poznat, co se v něm vlastně děje). Jeho technické zpracování je ale odpudivé a činí film téměř nekoukatelným. Jistě šlo o režisérův záměr, ale je to záměr, který se absolutně neshoduje s tím, co já vyžaduji od filmu. Úvodní scéna sebevraždy je velmi působivá, avšak zbytek je jen abstraktní, surrealistický a zmatený avantgardní patvar. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Vyprodukovat jednu minutu filmu trvalo 8-10 hodin optických úprav, zahrnujících filtry, vizualizace atd. Celkově trvala postprodukce 8 měsíců. (Cheeker)
  • Režisér E. Elias Merhige prezradil, že sa nechal inšpirovať zážitkom “blízko smrti“ (NDE- Near Death Experience), ktorý prežil pri autonehode, keď mal 19 rokov. (Merv)
  • Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona nebo v klipu ke skladbě "Sterile Nails and Thunderbowels" od švédské depressive black metalové kapely Silencer. (Eldrick)

Reklama

Reklama