Reklama

Reklama

Tutanchamon: znovuobjevený poklad

(TV film)
  • Francie Toutankhamon, le trésor redécouvert (více)
Francie, 2018, 90 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Byl to nejsenzačnější archeologický nález 20. století. Více než 5 tisíc předmětů pohřbených společně s ostatky mladičkého krále dodnes podněcuje fantazii vědců i obdivovatelů... Součástí asi nejslavnějšího pokladu v dějinách, objeveného v listopadu 1922 britským archeologem Howardem Carterem v dosud neznámé hrobce egyptského Údolí králů, je pohřební výbava faraona, ale i předměty každodenního života. Světoznámá zlatá maska vážící 10 kilogramů a vnitřní rakev, která je vyrobena z ryzího zlata, s hmotností dokonce 110 kilogramů, vévodí souboru pěti tisíc artefaktů. Nyní, 100 let od senzačního objevu, odhalují vědci pozoruhodné podrobnosti o původu některých cenností. Že by původně nepatřily mladičkému králi Tutanchamonovi? (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Jde o analýzu francouzského egyptologa, který dokázal, že řada předmětů v hrobě patřila jeho zemřelé starší sestře, která vládla před ním a také otci a ostatním vládcům. Dokládají to změny na hielogryfech z jiného odstínu zlata, ()

Reklama

krysarr 

všechny recenze uživatele

Diváka myslím trochu překvapí, že jde převážně o rodinu faraona a věci kolem než o objev v roce 1922 jako takový. Ale zpracování super ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama