Reklama

Reklama

Vazba

(festivalový název)

Obsahy(1)

Srpen 1983, kdesi v Rumunsku. Idylu slunného dne, který tráví architekt Dinu se svou rodinou na pláži, přerušuje příjezd policie. Dinu je z neznámých důvodů zatčen a okamžitě eskortován do vězení. Tam už v cele čeká Vali, drobný kriminálník, který se brzy stává něčím mnohem hrozivějším než jen pouhým spoluvězněm. Talentovaný režisér Andrei Cohn ve svém druhém filmu naplno využil omezený prostor omšelé cely a pomocí nápaditých kompozic vystavěl mrazivou metaforu totalitního režimu, jehož vynalézavá krutost, hraničící s absurdní fraškou, přesahuje veškerou fantazii všech, kteří ji sami nezažili na vlastní kůži. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (7)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Děsná zívárna a navíc brutálně natahovaná. Chápu, že má jít o syrové vyobrazení skutečnosti a trýznění totalitním režimem, ale sledovat jednolitý "příběh" dvě hodiny? Být to několika minutový kraťas, fungovalo by vše o dost lépe. Takhle se to opravdu nedá sledovat. ()

Zed70 

všechny recenze uživatele

Z filmu jsme po hodině (v půlce!) odešli. Opravdu opravdu strašný. Sice mě to pak trochu mrzelo, protože po projekci byla diskuse a já tím přišel o možnost se zeptat jak se v Rumunsku vypořádali s minulostí, tedy jak to mají s bývalými konfidenty tamní obdoby naší STB, tedy Securitate a jestli i u nich by bylo možné aby se bývalý agent stal premiérem... bohužel to bylo tak strašný že jsme opravdu odešli. Takže 1* za téma. #kviff2019 ()

Reklama

venca163 

všechny recenze uživatele

Hale, já vim, že celý to řemeslný pojetí nese jasný znaky nevyzrálýho tvůrce - dlouhý statický záběry, slabej scénář, žádný technický vyhrávky (s kamerou, střihem obrazu/zvuku, ...), opakující se motivy, žádná gradace atd. Ale je to jeden z případů, kdy se dá vymluvit na to, že celá ta forma měla podtrhnout tu šílenou realitu rumunský STB (DSS or w/e). A já beru radši tohle vysvětlení (i když to neni pravda). Ten film je vlastně dost hroznej, je utrpení ho sledovat...a to je myslim ta pointa. #kviff #54 (70%) ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Vězeňské drama odehrávající se v jediné cele, v níž na jedné posteli leží otec od rodiny podezřelý z protirežimní činnosti a na druhé protřelý donašeč, hodný i zlý policista v jedné osobě, který má na toho prvního vytvořit drsný nátlak a donutit ho k přiznání. Syrový a surový snímek obsahuje i pár brutálních scén nepříjemného fyzického násilí, ale je jich opravdu jen trocha a hlavní hrdina je po většinu času zpracováván spíš psychicky. Film kritizuje rumunský totalitní režim osmdesátých let zobrazováním nekompromisních a zavrženíhodných manipulativních metod, jež při policejních a vězeňských výsleších sloužily k absolutnímu pokoření i člověka v podstatě bezúhonného, ale dělá to dvě hodiny pořád stejně, takže to po určité (kupodivu relativně krátké) době začne být již poněkud fádní. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Věznice v komunistickém Rumunsku. Na cele jsou dva vězni, jeden protřelý kriminálník, který slouží režimu, druhý politický vězeň. Ten první toho druhého celý film psychicky a fyzicky terorizuje, aby z něj vymámil přiznání. Jako že fakt celý film. Celé dvě hodiny. Nic jiného ve filmu není. Průměrná délka jednoho záběru pět minut. Chápu, že jde o nastavování zrcadel zrůdnosti komunismu atd., ale koukat se na to nedá. Jako divadelní hra by to bylo lepší (mimo jiné proto, že do divadla nechodím) ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama