Reklama

Reklama

Kde bydlí pavouci

(TV film)
  • Dánsko Edderskønne Edderkopper (více)
Dánsko, 2017, 53 min

Režie:

Adam Schmedes

Obsahy(1)

Pavouci jsou velmi potřební. Bez nich by vše pokrývala vrstva mrtvého hmyzu. Čtyři stovky pavouků, kteří žijí na každém čtverečním metru, se ale postarají, aby se to nestalo. Navíc vynikají schopností přizpůsobit se svému prostředí... Pavouky najdeme v každém domě a na každé zahradě. Ale jejich vztah s lidmi nikdy nebyl jednoduchý. Snímek Kde bydlí pavouci se natáčel v makro detailech a vznikal v průběhu tří let. Odkrývá tajné životy těchto úžasných stvoření a ukazuje, jak se dokážou přizpůsobit, aby se jim dobře dařilo dokonce i tváří v tvář neustálé hrozbě. (TV Prima)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Přesně tyhle pavouky mám v domě a na zahradě, ale nevěděl jsem, jak se jmenují, čím se živí , jaké mají superschopnosti a co dělají. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Podobně jako jsou pavouci fascinujícími stvořeními, tak je fascinující i tento dokument. Z větší části připomíná rozverné Mrňousky, což je dobře, jelikož lépe přiblíží tyto úžasné členovce. Zahradní domek, delší dobu opuštěný, se stal útočištěm celé řady pavoučích druhů. Co se ale stane, když ho noví majitelé nechají zbourat a na jeho místě postaví nový? Kromě životních peripetií pavouků se divák dozví spoustu zajímavého z jejich života. Sameček křižáka pruhovaného, jako u většiny pavouků, je mnohem menší než samička, a tak oplodnění není snadné. Sežrání hrozí v každém okamžiku. A co takhle počkat, když se samička svlékne? Než její nový povrch těla ztvrdne, je téměř bezbranná. A sameček ji bez skrupulí znásilní! Samička křižáka zlatitého pozná, že káva je neobyčejně silná droga, bystré skákavky musí nejen pro získání pozornosti mávat končetinami, ale dokonce i tancovat, a třesavka je sice proti pokoutníkovi menší, avšak díky dlouhým nohám je rychle rozhodnuto, kdo skončí jako potrava. A co se stane, když spláchnete pavouka do umyvadla? Raději to nechtějte vědět. Ve filmu se představí celá řada dalších pavouků, jako je třeba vodouch stříbřitý nebo snovačka pokoutní. A že samečci nosívají svatební dar samičce, to asi leckdo ví, že ale může vše dopadnout úplně jinak, to možná netuší... ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Cože Dánové? Snažím si vybavit nějaký jiný dánský dokument... Moc hezky udělaný dokument o pavoucích, které máme doma a na zahradě. A my je doma potřebujeme, tak opatrně s nimi, i když nám to někdy není milé. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama