Reklama

Reklama

Záhady lidské mysli - Série 2 (2021) (série)


Vymývání mozku (S02E05)

(epizoda)
  • USA Brainwashing
USA, 2021, 26 min

Kamera:

Cory Popp

VOD (1)

Obsahy(1)

Co je to vymytý mozek? Podívejte se, co se děje v mozku, když lidi změní svoje smýšlení jako při vzestupu satanismu v 80. letech nebo moderních konspiračních teoriích. (Netflix)

Recenze (2)

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tato závěrečná epizoda tohoto podivného dokumentu se nám pokusila vysvětlit brainwashing brainwashingem. Po všech těch dílech plných transgenderů a podobné verbeže není těžké určit, ze které strany přitekly peníze právě tomuto dokumentu. Pochopitelně to vedlo k totální ztrátě nestrannosti a tato epizoda je opravdu silně tendenční a čpí to z ní na všechny strany.  Jen doufám, že svět nedospěje do stavu, kdy bude existovat orwellovské Ministerstvo pravdy a o tom, co pravda je a není nebudou rozhodovat "proškolení" úředníci. Bohužel, pravda málokdy byla, je a bude černobílá. Vždy tu tedy bude prostor pro to mít jiný názor, než je ten většinový a časem se úplně setřou rozdíly mezi tím, co je většinový názor a co menšinový. Nebude možné se dopátrat pravdy o čemkoli, čeho nejste bezprostředním svědkem, co nevidíte na vlastní oči. A dnešní doba zahlcená sociálními sítěmi, kde fungují mimořádně dobré algoritmy, který mají jediný účel - držet vaši pozornost a záměrně vám budou podsouvat převážně příspěvky a názory, se kterými jste dříve sympatizovali, či jen třeba trávili čas jejich čtením a tím budou zaručeně ve společnosti prohlubovat extrémismus, nenávist k opačnému názoru a logicky více a více rozdělovat společnost. Brainwashing je všude kolem nás. Pokud nežijete mimo veškeré sociální sítě, televizi a veškerá média, tak není možné se mu vyhnout. Už dávno to není záležitost jen nějakých pochybných sekt. Vaše myšlení je cíleně programováno neustále. S vymýváním mozku se setkáváte na denní bázi. A neexistuje vůči tomu dost dobrá ochrana. Snad jen se k veškerým informacím stavět od začátku s nedůvěrou a skepticky a za pravdu pokládat teprve to, co si ověříte z mnoha nezávislých zdrojů. Tento dokument je bohužel extrémně tendenční, ale nikterak mu to nezazlívám. Téma zpracoval docela hezky. Bohužel, záměrně jen z jednoho úhlu pohledu - rozdělil svět na dobro a zlo a na černou a bílou. Nic takového ovšem neexistuje. Pravda je relativní a záleží jen na úhlu pohledu. [70 %] ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mojej obľúbenej témy brainwashingtonu, toho liberálneho, sa týkala táto epizóda, avšak podľa druhej strany je brainwashingované iba republikánske a konzervatívne ľudstvo a pravdu majú iba liberáli. Okrajovo sa spomenú sekty, najviac sa však epizóda venuje pochopiteľne popieračom koronavírusu a nacistom, spomenie sa ďalšia obľúbená téma zneužívanie detí, tentokrát to okultné pri rituáloch. Pravda je vždy niekde uprostred a tak ani moje ironické komentáre netreba brať vážne a doslova. Pri polarizovanej spoločnosti sa vždy nájde priestor pre trochu irónie, aj keď dnes mať iný názor ako liberálny je takmer to isté ako spáchať zločin vraždy... ()

Reklama

Reklama