Reklama

Reklama

Za Werichem na Kampu

Česko, 2018, 70 min

Hrají:

Pavel Kříž (průvodce)

Obsahy(1)

Historická procházka po Karlově mostě a zejména slavném pražském ostrově s jeho legendárními paláci, mlýny i hospůdkami, spojené s osudy osobností kulturního a uměleckého života země i zdejšími dlouhodobě žijícími pamětníky... Film Olivera Maliny Morgensterna představuje jednotlivé zahrady, zákoutí, domy, mlýny a osobnosti Kampy, Karlův most trochu jinak a postavy z historie i současnosti. Jindřich Horel tak vypráví o vodníkovi Kabourkovi, o svém slavném mlýnském kole a názorně ukazuje způsob, jakým Kabourek získává své duše. Představují se například i mlýn Huť či Zlomkovský mlýn. Díky vyprávění místních mohou diváci nahlédnout do historie dávné i novější, do zákoutí známých i běžně očím skrytých. Roman Kotrč, nejznámější výtvarník z Karlova mostu, vzpomíná, jak jako malý kluk kreslil a pak za pětikorunu prodával obrázky psů, ale připomíná i dobu, kdy Kampa sice byla nevzhlednější a neudržovaná, ale pospolitá a všude otevřená. Dokument také například upozorňuje na zajímavou skutečnost, že ke sjednocení do té doby pozemkově rozdělené Kampy pomohli za války paradoxně nacisti, kteří měli na Kampě v Lichtenštejnském paláci krajskou centrálu NSDAP. Dochází i na řadu krásných a zajímavých příběhů a opominuta samozřejmě nemůže být Werichova vila, která byla už od dob Nosticů kulturním centrem a za dob Josefa Dobrovského, který v domě ve vlastnictví Nosticů žil v letech 1798 až 1803, navíc obrozeneckým. Kampu prostě měla a má ráda řada lidí, a není divu. A je jedno, jestli to byli a jsou místní či přespolní, lidé od kumštu či třeba řemeslníci. Kampa dokáže přitáhnout a potěšit každého. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

sator 

všechny recenze uživatele

V komentáři je chyba, vnučka Jana Wericha se nejmenovala Františka ale Zdena Kvapilová po své babičce, Werichově manželce, Fanča se jí jen říkalo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na Kampu chodím na bezvadné kulturní a společenské akce do zmiňovaných Lichtejnštejnského paláce, Kulturního centra Kampa, Werichovy vily, Muzea Kampa, Skautský institut , Muzea Kampa na výstavy apod. Je to významná pražská kulturní oblast. Vyprávěcí vedlejší linka o dětství na Kampě mě nezaujala, protože bych zde dětství prožít nechtěl. ()

Reklama

Galerie (12)

Zajímavosti (1)

  • V komentáři je chyba, vnučka Jana Wericha se nejmenovala Františka, ale Zdena Kvapilová – po své babičce, Werichově manželce. Fanča se jí jen říkalo. (sator)

Reklama

Reklama