foto

Pavel Kříž

  • nar. 18.4.1961 (55 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Brněnský rodák Pavel Kříž byl již od útlého věku přitahován herectvím, a proto není divu, že se stal členem dětského sboru Divadla na provázku. I přes tuto průpravu se v něm ještě v teenegerských letech začala projevovat jeho další životní touha - pomáhat lidem. Aby mohl získat lékařské vzdělání, rozhodl se v posledním ročníku základní školy pro studia na gymnáziu, na které ovšem nebyl z politických důvodů přijat. Vystudoval tedy fotografii a herectví se věnoval v nejrůznějších amatérských divadelních souborech.

Razantní změna v jeho životě nastala v roce 1981, kdy si tohoto mladíka „s velkýma modrýma smutnýma očima“ všimnul režisér Dušan Klein a obsadil ho do role studenta gymnázia Štěpána Šafránka ve svém úspěšném filmu JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY. „Nikdy jsem si nemyslel, že bych se mohl stát skutečným hercem,“ vzpomínal později Kříž a dodává. „Díky Básníkům se mi od základu změnil život. Při mém úplně prvním natáčení jsem si připadal jako na jiné planetě.“ Po tomto filmu se Pavel Kříž okamžitě zařadil mezi nejpopulárnější československé herce, kteří si našli své místo ve filmařském prostředí stejně jako v bezpočtu dívčích srdcích.

V roce 1983 se tak mimo jiné objevil v titulní roli kováře Mikeše v úspěšné pohádce O STATEČNÉM KOVÁŘI a v nepříliš známém, kritikou ovšem ceněném, filmu LEVÉ KŘÍDLO o partě mladých lidí, která za druhé světové války ukryje uprchlého chlapce. V roce 1984 opět vsadil na osvědčenou spolupráci s režisérem Kleinem a úspěšně vrátil na filmová plátna – nyní již medika – Šafránka v dalším díle básnické ságy, tentokrát s názvem JAK BÁSNÍCI PŘICHÁZEJÍ O ILUZE. V této roli se objevil i ve svém posledním filmu před emigrací do Kanady v roce 1987 – JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT.

Ve své nové vlasti se ovšem herectví zřekl a začal se věnovat medicíně. „V Kanadě jsem našel svůj druhý domov, dostal jsem kanadské občanství. Udělal jsem tam za svým dosavadním životem tlustou čáru a vrhl se do vysněného studia na univerzitě,“ říká Pavel Kříž. Po úspěšném studiu psychoterapie na univerzitě ve Vancouveru začal pracovat v domech pro seniory. Později se v zámoří seznámil i se svojí životní partnerkou filmovou animátorkou Bonnie.

Návrat k filmové branži tak nemá na svědomí nikdo jiný než jeho „dvorní“ režisér Dušan Klein, se kterým Kříže pojí i jejich židovská víra. „Když jsem se pustil do natáčení čtvrtého pokračování Básníků, bylo naprosto jasné, že bez Pavla to nepůjde," nechal se slyšet Klein a pokračuje. „Musel jsem Pavla hodně přemlouvat, aby se kvůli mně a natáčení vrátil.“ Jeho naléhání bylo nakonec úspěšné a tak – i přes tragédii, kdy Bonnie během cesty do Čech potratila – vznikl v roce 1993 již čtvrtý díl Štěpánových příběhů KONEC BÁSNÍKŮ V ČECHÁCH, na který navázala v roce 2004 i doposud poslední část JAK BÁSNÍCI NEZTRÁCEJÍ NADĚJI. V něm byla hlavní Křížovou hereckou partnerkou slovenská herečka Michaela Badinková, které byly v době uvedení prvního dílu básníků pouhé dva roky. Kromě básnické ságy jsme mohli Pavla Kříže od devadesátých let vidět celé řadě dalších filmových rolí, za zmínku stojí především ANDĚLSKÉ OČI (1993), VŮNĚ VANILKY (2002) či I VE SMRTI SAMI (2003). Diváci ho mohli zahlédnout i v úspěšném britském seriálu ČERVENÝ BEDRNÍK (1999).

Vedle filmového hraní ho bylo možné vidět na divadelních prknech jako člena činohry Národního divadla a věnuje se rovněž dabingu (jeho hlas jsme mohli slyšet třeba v ÚŽASŇÁKOVI či v TYGROVĚ PŘÍBĚHU). Jako silný diabetik provádí osvětu pro cukrovkáře a mimo jiné se déle než dva roky spolupodílel na přípravě televizního magazínu v České televizi s názvem MANAŽEREM VLASTNÍHO ZDRAVÍ. V současné době ho lze vidět v roli Petra Boháče v nekonečném seriálu televize Nova ULICE, jejímž režisérem není nikdo jiný než Dušan Klein.

I přes výše uvedený zdravotní handicap se Pavel Kříž rád věnuje sportu, kromě plavání pak především boxu a kung-fu. „Žil jsem tady, potom v emigraci, teď opět v Praze a současně i v Kanadě. Už dávno jsem přišel o iluze o světě, který nás obklopuje. Rozhodně jsem však nepřišel o naději, že navzdory všemu nepříznivému, co život přináší, stojí zato žít," říká s úsměvem tento sympatický představitel současné herecké generace.

Marek "Chamyl" Chamyl

Herecká filmografie

2017 Výpadek
2016 Jak básníci čekají na zázrak
Lída Baarová
2015 Korunní princ (TV film)
Last Knights
Přístav (TV seriál)
2014 Mazalové (TV seriál)
První republika (TV seriál)
Serena
2013 Čtyřlístek ve službách krále
Přijde letos Ježíšek?
Sebemilenec (TV film)
2012 Dvanáct měsíčků (TV film)
Obchoďák (TV seriál)
Šťastný smolař (TV film)
Ztracená brána (TV film)
2011 Aféry (TV seriál)
Mission: Impossible - Ghost Protocol
Portraits in Dramatic Time
Venušánkovy příběhy ze Země děda Praděda (TV seriál)
2010 Anděl (TV film)
Cesty domů (TV seriál)
2009 Ať žijí rytíři! (TV seriál)
Ať žijí rytíři!
Kněžna Libuše
Nedodržený slib
Odsouzené (TV seriál)
První krok (TV seriál)
Synova válka (studentský film)
Škola pro život (TV seriál)
V mene zákona (TV seriál)
2008 BrainStorm (TV film)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Setkání v Praze, s vraždou (TV film)
Sofie a ukradený poklad (TV film)
2007 Škola ve mlejně (TV film)
Trapasy (TV seriál)
2006 Hranice (studentský film)
Past na Ježíška (TV film)
Srdeční záležitost (studentský film)
Škola Na Výsluní (TV seriál)
100 + 1 princezna (TV film)
2005 Eden (TV seriál)
Náves (TV seriál)
Psí kus (TV film)
Ulice (TV seriál)
Útěk z Colditzu (TV film)
2004 Hop nebo trop (TV seriál)
In nomine patris (TV film)
I ve smrti sami (TV film)
Zbojníci (TV seriál)
2003 Děti planety Duna (TV seriál)
Jak básníci neztrácejí naději
Kobova garáž (TV film)
Malvína (TV film)
Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
O svatební krajce (TV film)
2002 Doktor Živago (TV film)
2001 Adam a Eva 2001 (TV film)
Deník Anne Frankové (TV film)
Naše děti (TV film)
Vůně vanilky (TV film)
Vzkříšení (TV film)
Žabák (TV film)
2000 Duna (TV seriál)
Na zámku (TV film)
Powers
Přízraky mezi námi (TV seriál)
1999 Červený Bedrník (TV seriál)
Červený Bedrník: Královské výkupné (TV film)
Červený Bedrník: Valentine Gautier (TV film)
Hotel Herbich (TV seriál)
Maigret a mrtvý tulák (TV film)
Pán hradu (TV film)
Píseň o lítosti (TV film)
Profesor (TV film)
Stav bez tíže
1998 Lolinka a kníráč (TV film)
Mladý chemik (TV film)
Motel Anathema (TV seriál)
Sedmnáct hodin dvacet pět minut Sedmnáct hodin dvacet pět minut (studentský film)
Skříň (TV film)
Spící psi
1997 První a poslední (TV film)
Překvapení (TV film)
Stůj, nebo se netrefím!
Zdivočelá země (TV seriál)
1994 Andělské oči
1993 Konec básníků v Čechách
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
1988 Jsem vrah? (TV film)
1987 Jak básníkům chutná život
Zykovovi (TV film)
1986 Kdo se bojí, utíká
Velká filmová loupež
1985 Logaritmus lásky (TV seriál)
1984 Atomová katedrála
Jak básníci přicházejí o iluze
Kufr (TV film)
Noc smaragdového měsíce
Povídky malostranské: Večerní šplechty (TV film)
1983 Levé křídlo
O statečném kováři
Zámek Nekonečno
1982 Jak svět přichází o básníky
Poprask v dívčích srdcích (amatérský film)
Zahrada dětí (TV film)
1981 Až já budu velká (TV film)
Kopretiny pro zámeckou paní

Dokumentární

2016 13. komnata Chantal Poullain (TV film)
2014 Film o seriálu Mazalové (TV film)
Rakovina je šok (TV film)
2012 Večer lidí dobré vůle - Velehrad 2012 (koncert)
2008 Die Deutschen (TV seriál)
Samotářka Míla (TV film)
13. komnata Evy Hruškové (TV film)
2006 13. komnata Dušana Kleina (TV film)
2004 Rex-patriates

TV pořady

2015 Kousek nebe (TV pořad)
Pomozte dětem... aneb když hvězdy nejen tančí (TV pořad)
Světlo pro Světlušku 2015 (TV pořad)
2013 Barrandovská abeceda (TV pořad)
2012 Srdce pro děti 2012 (TV pořad)
2011 Moje místo (TV pořad)
2010 Český lev 2009 (TV pořad)
Kde bydlely princezny (TV pořad)
2009 Pelíšky slavných (TV pořad)
2008 Hvězdy slaví na Silvestra (TV pořad)
2007 O korunu krále Karla (TV pořad)
2006 StarDance aneb když hvězdy tančí (TV pořad)
2004 Jednou v roce na Vánoce (TV pořad)
2003 Paškál (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Game Page (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Bakaláři 1997 (TV pořad)
Hejbni kostrou (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace