Reklama

Reklama

Pivní putování


Od Ohře k Labi (E05)

(epizoda)
Česko, 2019, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Hrají:

Matěj Ruppert (moderátor), Zdeněk Susa (moderátor)

Obsahy(1)

Navštívíme pivovary v Žatci a ve Velkém Březně. Protože si tam připomeneme následníka trůnu arcivévodu Ferdinanda d´Este, nesmíme opominout ani Benešov a Konopiště, kam za svým manželem arcivévodou přesídlila Žofie Chotková z Velkého Března. Z technologie se budeme věnovat chmelu nejen jako součásti piva, ale i jako léčivé bylině, známé od starověku. Z významných osobností vzpomeneme Karla IV., který oceňoval českou sadbu chmele a zakázal její vývoz do ciziny, Karla Chotka, dědečka Žofie Chotkové, Giacoma Casanovu, který dožil na zámku v Duchcově, a pivovarnickou dynastii Dreherů. Zvláštní pozornost věnujeme Viktoru Cibichovi, jehož tvář zdobí velkobřezenské etikety a který je nejportrétovanějším Čechem na světě. Konečně si na příkladu pana Cibicha připomeneme úskalí závislosti na alkoholu a budeme před ní důrazně varovat. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pivu neholduji, ale byla to milá cestopisná pohlednice s historickými souvislostmi. Líbila se mi citace z herbáře toho italského renesančního lékaře a zmínka o alkoholismu. Pojednávaná místa dobře znám, škoda že top není seriál o zaniklých hudebních klubech vlivem nástupu tzv. interiérové, skleníkové generace a sociálních sítí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl stojí a padá na historkách - ta o Žofii je velmi zajímavá, ta o Casanovovi trochu přitažená za vlasy a pivo je k němu naroubováno až trochu moc uměle. Jsem rád, že byl zmíněn Ferdinand v Benešově, i když zase - některé další významnější pivovary regionu se sem nedostaly. Skvělý je příběh o panu Cibichovi a jeho podobizně, která stále oblétá celý svět, a pro mne zajímavé zjištění, že pivo märzen je vlastně obecně březňák. ()

Reklama

Galerie (13)

Reklama

Reklama