Reklama

Reklama

Lunana: Jak ve třídě

  • angličtina Lunana: A Yak in the Classroom
Trailer 5

VOD (1)

Obsahy(1)

Ugyen je mladý učitel z Bhútánu, který chce odjet do Austrálie a stát se zpěvákem. Jeho nadřízení ho však za trest pošlou do nejodlehlejší školy, která leží v himálajské vesnici Lunana. Po vyčerpávající cestě dorazí Ugyen na místo, kde musí žít bez elektřiny a topení. Škola navíc nemá okna ani tabuli. Přestože chudí vesničané svého nového učitele vřele vítají, stojí před ním nelehký úkol učit místní děti bez jakýchkoli pomůcek a podpory. V zoufalství to chce vzdát a co nejdříve odejít, ale postupně si ho získává prostota, laskavost a touha učit malé žáky a jejich rodiny. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 5

Recenze (11)

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Keď dostane Ugyen, mladý učiteľ umiestenku do Lunany, najvzdialenejšieho miesta Bhútánu, veľmi sa mu tam z pohodlia veľkomesta nechce. Do Gasy ho privezie autobus, tá je však len 2800 m n. m.. Do Lunany vo výške 4800 m n. m sa dá dostať len po svojich a cesta cez hory trvá 6 dní. Všetkých 56 obyvateľov obce ho však nadšene víta. Papier je tu veľmi vzácny, oheň sa preto podpaľuje suchým jačím trusom. A tak dostane do daru jaka, ktorého ubytuje v triede, preto ten názov.  Všetko tam hore bolo úžasné. Hory, ničím nerušené ticho, prívetiví obyvatelia, roztomilé deti. Film na mňa pôsobil veľmi pozitívne a ja som sa pristihla pri myšlienke, že nechcem aby skončil a aby Ugyen odtiaľ nikdy neodišiel. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Odbyl jsem si premiéru. Jsem si více než jistý, že jsem nikdy žádný bhútánský film neviděl. K rozšíření povědomí o reáliích to nebyla špatná volba. Pamatoval jsem si rovněž z nějakého průzkumu, že v Bhútánu žijí nejšťastnější lidé na světě. Ostatně ve filmu na toto téma dojde řeč. Může to být pro nás všechny podnětné, zda nezlepšit školství tím, že ve třídě bude s učitelem a dětmi nějaké učitelovo zvíře a stane se přirozenou součástí výuky... ()

Reklama

Cermicek 

všechny recenze uživatele

Přiběh starej asi jako lidstvo samo - o tom, jak je namistrovanej ambiciózní frajírek "za trest" vyslanej do nejzapadlejšího koutu světa bez jakýchkoliv výdobytků moderní doby, aby našel lepší já a vrátil se jako lepší člověk... Co však dělá tenhle snímek zajímající je samotné prostředí Bhútánské přírody a nefalšovaná (z vlastních zkušeností věřim, že to takhle opravdu funguje) upřímnost místních obyvatel (všehovšudy cca 20ti).  Snaha zacílit na co největší okruh diváků (tvůrci rozhodně kalkulovali/dělali si zálusk na možné nominace za cizo-jazyčný film) je zcela evidentní a často až komická, ale já jim to vlastně odpustím za tu pozitivitu a poselství světu. Navíc  předpokládaný happy-end (kterej by byl v 90% americkejch bijáků určitě naservírovanej) nepřichází (nebo alespoň neni ve filmu zobrazen), což je za mě rozhodně palec nahoru!👍 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Čistý film. Alebo inak. Film o čistote? Ťažko sa mi háda, ako by som k filmu pristupoval, kebyže nie je z Bhutánu. Lenže Bhután je jeden z mojich cestovateľských snov. A tie hory, riečky, tradície a putujúce oblaky... pre mňa je to krajšie ako akákoľvek pláž na celom svete. Príbeh je jednoduchý, ale nesie v sebe odtlačok tradície. Kultúra krajiny a jej hodnoty sa dostávajú cez obraz na diváka neustále. A ak je niekomu takýto prístup predávania tradícií po chuti, tak bude spokojní. Čo som aj bol. Celé sa to nesie v duchu hľadania sa. A Bhután je podľa mňa pre to to najlepšie možné miesto. Natočené je to citlivo a s množstvom duchovných presahov.  Ja som spokojný. Možno po čase zdvihnem na plný počet. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama