Reklama

Reklama

Skrytá stránka 2. světové války

(seriál)
  • Česko Skrytá tvář 2. světové války (více)
Francie / USA, 2015, 5x52 min

Obsahy(1)

Sedmdesát let od konce 2. světové války existují stále nezodpovězené otázky o některých hlavních operacích. Série vrhá světlo na neznámá fakta, zapomenuté hrdiny, neuvěřitelné podvody, úchvatné příběhy statečnosti, rozhodnutí měnících životy, bez nichž by osud světa byl zcela jiný. Začneme Dnem D a přípravou útoku. Pak se pořad podívá na osvobozenecké snahy v celé Evropě. Pořad také odhalí temná tajemství v pozadí vzestupu Adolfa Hitlera k moci, jež vedla k jeho vítězství v německých všeobecných volbách. (Viasat)

(více)

Recenze (3)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument nám predkladá päť úžasných epizód, ktorých vzhliadnutie je absolútnou povinnosťou pre záujemcov o históriu 2. svetovej vojny. Autor nás prevedie zákulisím prípravy Dňa D a odhalí niekoľko neuveriteľných a tajných rozhodnutí vtedajších vodcov a veliteľov. Ani epizóda o oslobodení Francúzska sa nezaobíde bez zákulisných ťahov Američanov. Najzaujímavejšie sú skryté príbehy vzostupu moci Hitlera a príbeh o oslobodení koncentračného tábora Ohrdruf, ktorý zase až takým prekvapením pre Spojencov zase nebol. Poslednou epizódou je preskúmanie samotného Norimberského procesu. Viac ako sedemdesiat rokov od ukončenia 2. svetovej vojny ešte stále existujú nezodpovedané otázky o niektorých hlavných operáciách a na ich vysvetlenie, v budúcnosti, sa už teraz teším. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavý dokument, který trpěl faktem, že nedokázal jednu myšlenku udržet, takže se z jednoho tématu plynule dostáváte do druhého. Chce to trochu znalostí pro orientaci. První díl pojednává nejvíce o celkem známé krycí operaci Fortitude, tedy přesvědčení Němců, že k vylodění dojde v Pade Cale (od nafukovacích tanků, náklaďáků a vyloďovacích plavidel, až po fotky Pattona, falešné stopy od pásů aj.). Svou měrou přispěl i španělský agent Pujol, známější jako Garbo. První a druhý díl se následně věnuje hodně Francii, kde docházelo k sexuálnímu napadání francouzek, rozvoji černého trhu s potravinami, do kterého bylo aktivně zapojeno mnoho amerických vojáků. Roosevelt prosazoval tvrdou linii proti tomuto chování, takže asi 45 vojáků bylo za znásilnění ve Francii oběšeno. V dalším díle je s typicky francouzskou libostí v koncpiracích, popsán vzestup Adolfa Hitlera. Z tohoto dílu je asi nejzajímavější část o Heinrichu Hoffmannovi, osobním Hitlerovým fotografem, který Hitlerovi pomáhal zachytit výrazy a gesta pro projevy, konzultovali společně výraz, pohyby těla, rukou aj., aby byl efekt na posluchače co největší. Naopak dosti syrový byl díl o holocaustu a prokázání díky Witoldu Pileckému, že spojenci už od roku 1940 věděli o programovém vraždění židů v koncetračních táborech (nikoli ještě plynem) a přesto až v roce 1945, kdy došlo k osvobození těchto táborů všechno vyplavalo. Nabízí se myšlenka, proč spojenci nezasáhli dříve. Neméně zajímavý díl je pak o útěku nacistů přes Vatikán zejména do Argentiny, tak zvanou krysí stezkou. První zasávka byla zpravidla v Itálii - šlo o bývalého spojence, takže šance na pomoc byla významně větší. Navíc přímo ve Vatikánu pusobil rakouský biskup Alois Hudal, známý sympatizant nacionálního socialismu, který válečným zločincům pomáhal obsatarat novou totožnost (byl autorem knihy Základy nacionálního socialismu). Aby nacisté mohli vycestovat, potřebovali ještě výjezdí vízum, které poskytoval Červený kříž. Ovšem v případě dokladů od Hudala Červený kříž nic nezkoumal a víza poskytl. Druhou dírou bylo Jižní Tyrolsko, kde se pořád překreslovaly hranice, takže bylo administrativně neukotvené. Tento chaos trval pár měsíců, takže utíkající nacisté dostávali doklady se statusem bez příslušnosti. Pomocí těchto cest uteklo mnoho Němců (Mengele, Reiff, Eichmann, Stangl, Wagner, Priebke aj.). Když pak svět zatlačil na papeže Pia XII., tak ten jen dokola opakoval myšlenku o všeobecném smíření a odpuštění. Ale od roku 1948 byl Alois Hudal postupně izolován a následně odvolán. Nicméně za přístupem katolocké církve stála i velká obava z nástupu komunismu v Itálii a v dalších zemích. Komunistická ideologie se netajila potíráním církve, takže pro Vatikán byli dříve významní a mocní nacisti důležitým zdrojem kontaktů. Některé myšlenky v dokumentech byly trochu zamotané, ale mnoho z nich bylo opravdu zajímavých. ()

Reklama

Galerie (35)

Reklama

Reklama