Reklama

Reklama

Útěk z Pretorie

  • Velká Británie Escape from Pretoria (více)
Trailer 1

V 80. rokoch 20. storočia ešte stále vládla v Južnej Afrike politika apartheidu. Represívny systém rasovej segregácie však už dostáva prvé trhliny a  dvíhajú sa mohutné vlny odporu. Belošskí študenti sociológie Tim Jenkin a Stephen Lee sa angažujú v zakázanom Africkom národnom kongrese, ilegálnej politickej strane, ktorá obhajuje záujmy utláčaného černošského obyvateľstva. Zúčastňujú sa na jej akciách a bojujú  za slobodu a rovnosť všetkých rás. V roku 1978 ich obvinia z výroby a distribúcie letákov zakázaných organizácií a uväznia v ústrednej belošskej väznici v Pretórii. Dvaja inteligentní a vynaliezaví mladíci, ktorí bojovali za slobodu národa, musia teraz bojovať sami za seba. Snažia sa vymyslieť spôsob, ako sa dostať späť na slobodu. Na svoj útek potrebujú vyrobiť kľúče k deviatim dverám, ktoré vedú za väzenské múry. Vhodná chvíľa na akciu nastane počas väzenskej vzbury v decembri 1979. (TV JOJ)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (131)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Vězeňská dramata jsou nejen kvůli Shawshanku poměrně populárním tématem a já rovněž patřím mezi ty, kteří si v nich libují. A když se právě další filmový útěk z vězení sejde s ještě dost silnou politickou sérií událostí, které se mě hodně dotýkají, má u mě snímek vyhráno. Radcliffeovi bych přál, aby se už dostal i k nějaké věhlasnější roli. ()

Litvicek 

všechny recenze uživatele

Harry Potter, chlapec, který přežil spoustu věcí. Včetně Jihoafrického vězení, kde se ho nepokusil znásilnit a ani kuchnout, žádný jiný spolumukl. Docela škoda, protože takhle je ten film akorát víc bizarní a lehce nezáživný - Borec odpálí bednu s letáky na veřejném místě a vyfasuje x let v báňi s pocitem, že opravdu něco dokázal. Ohhhkaaaayy. Chápeme pointu filmu ale asi to úplně nedocením. ()

Reklama

Strandmon 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemné překvapení a dobrý přírůstek do kategorie útěků z vězení. Herecky vás to zřejmě nějak neosloví, ale to napětí by se dalo krájet, takže to, že na seznámení s postavami jsme žádný prostor nedostali bych nějak překousl. Je to rozhodně zábavné a téměř pořád se něco děje. Ten kreativní způsob útěku byl zajímavý a mám takové tušení, že nic podobného jsme tu ještě neměli, takže za originalitu také rozhodně palec nahoru. Klidně bych se nebál další projekce. Za mě super. ()

Enceladus 

všechny recenze uživatele

V celku som prekvapený ako sa atmosféra držala počas celého deja. Samozrejme, že sa vyskytli hluché miesta, kde sa podstate nič nedialo a samozrejmne, že ich bolo požehnane. Lenže boli momenty, pri ktorých som z nervozity prestal dýchať a to na filmoch oceňujem vždy. Bohužial je iba na jedno pozretie a určite sa ani z ďaleka nepribližuje väzenským legendám ako Zelená míľa či Vykúpenie z väznice Shawshank. Lepší priemer vďaka reálnej a umelo nenafúknutej atmosfére napätia. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Ale no tak! Natočeno dle skutečných událostí? Já bych spíš řekl, že kluci ,,útěkářští‘‘ především popustili uzdu své fantazie a rozehráli vážně jen těžko uvěřitelnou pohádku o tom, kterak se pomocí pár dřívek dostali z vězení. Co ovšem nechci, a ani nemohu vyvrátit je, že se tvůrcům podařilo ve zpracování těch jejich báchorek dosáhnout v mnoha scénách vyvolání pocitů skutečně vzrušujícího napětí, což je ale i na druhou stranu snad jediné pozitivum této jinak docela nezáživné a vzhledem k prostředí nevyužité podívané, nepřinášející nic dalšího. Atmosféra, ať už syrového jihoafrického vězení, tak dané situace naprosto nefunguje, o postavách se jednak divák příliš nedozví a jednak žádná z nich není nikterak výrazná, či zajímavá, a to i díky mdlému obsazení, tempo jinak nabírá film opravdu jen v momentech, kdy chlapci otevírají ony zámky, zbytek je ale jinak vážně upřímně zcela nezáživný a nepoutavý příběh, bez dramatizace, bez emocí a bez zaujetí. Z historického hlediska to pak též nemá žádnou vypovídající hodnotu, rozšiřující obzory doby a událostí v ní probíhajících, a jako ryze filmovou zábavu to vzhledem k výše zmíněným atributům též nelze úplně doporučit, jelikož krom oněch několika málo napínavých scén nenabízí Útěk z Pretorie už opravdu nic jiného, co by dokázalo výrazněji zaujmout. Takže až na napětí bohužel opravdu slabá podívaná. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (7)

  • Název filmu se objeví až na jeho konci. (Duoscop)
  • Dláto ve filmu použité při útěku je dláto použité při skutečném útěku. Tim Jenkin si ho nechal jako upomínku na den útěku a při natáčení jej poskytl produkci. (vojacekr)
  • Ve vězení Pretoria si odpykává trest také podnikatel Radovan Krejčíř, který byl v únoru roku 2016 v JAR odsouzen k 35 letům vězení. (vojacekr)

Reklama

Reklama