Reklama

Reklama

Letecké katastrofy - Série 20 (2020) (série)


Dusno v kokpitu (S20E10)

(epizoda)

Obsahy(1)

4. května 2007. Let Kenya Airways 507 do Nairobi stál na letištní ploše v kamerunské Douale a čekal, až přejde prudká bouřka. Meteorologický radar na palubě zbrusu nového Boeingu 737-800 umožňoval pilotům sledovat situaci. Když zpozorovali mezeru v oblačnosti, okamžitě požádali o povolení ke vzletu. Řízení letového provozu jim povolilo odklonit se mírně doprava, aby se vyhnuli bouřkovému jádru před sebou. Po necelých dvou minutách ve vzduchu se však let 507 prudce naklonil doprava a zřítil se na zem. Na zemi si problém uvědomili až po pěti hodinách, když let nedorazil do Keni. Zpráva o pohřešovaném letadle se rychle rozšířila. Po dvoudenním pátrání byl vrak objeven pouhých několik kilometrů jihovýchodně od letiště Douala. Boeing dopadl do mangrovového močálu. Nikdo ze 114 lidí na palubě náraz nepřežil. Protože Kamerun neměl agenturu oprávněnou zjišťovat příčiny leteckých nehod, byla ustavena mezinárodní vyšetřovací komise. Jejími členy byli mimo jiné zástupci společnosti Boeing a amerického Národního výboru pro bezpečnost v dopravě (NTSB). Z polohy vraku vyplývalo, že letadlo do země narazilo přídí. Prvotní podezření padlo na počasí. Ostatní piloti, kteří vzlétli té noci, se však bouřce bez problémů vyhnuli. Analýza údajů z palubního zapisovače vyloučila, že by nový letoun měl nějaké technické potíže. Vykreslila ovšem zarážející obraz minutu a půl dlouhého letu. Piloti si byli vědomi, že letadlo má tendenci naklánět se doprava. Ale když náklon dosáhl 34 stupňů a ani jeden z nich nezasáhl, kokpitem se rozezněla výstraha. Kapitán začal chaoticky otáčet řídicí pákou. Po dalších deseti vteřinách se Boeing přetočil na záda a řítil se k zemi. Vyšetřovatelé nutně potřebovali zvukový záznam z kokpitu. Trvalo však pět týdnů, než se podařilo druhý zapisovač nalézt... (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Sa.sa 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To byla zase posádka to se musí nechat :/ JJ nezapnout Autopilota se nevyplácí, ale pak mu nedat ani šanci aby dělal svojí práci, byla smrtelná chyba... Zase se vše dělá až po... No jo no holt dříve na to není čas, nebo se čeká až se to posere :/ ()

Reklama

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kapitán debil, druhý pilot nováček, mizerné počasí a letadlo skončilo v bažině. Tristní je, že si toho 5 hodin nikdo nevšimnul. No holt v Africe je možné zjevně lecos. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama