Reklama

Reklama

Zlato: Dějiny jedné posedlosti

(TV film)
  • Česko Zlato: Dějiny posedlosti (více)
Velká Británie, 2018, 54+61 min

Obsahy(1)

Zlato již několik tisíciletí fascinuje lidstvo. Tento žlutý kov funguje jako platidlo i jako surovina pro výrobu uměleckých děl. Zlato je ceněno pro svou vzácnost a trvanlivost. Nelze jej rozmnožit tiskařským strojem jako bankovky, a proto má význam coby uchovatel hodnoty... Tohle je epický, dosud neznámý příběh o 6000 letech historie zlata, který nevynechá nic od dolování až po exkluzivní pohled hluboko do nitra přísně střeženého švýcarského bankovního trezoru. Grant Williams si vzal na pomoc přední experty z oboru a společně s nimi odhaluje, jak se zlato stalo klíčem k modernímu, celosvětovému hospodářství. (TV Prima)

(více)

Recenze (3)

Pochtli 

všechny recenze uživatele

Tento dokument by měli povinně pouštět na školách, aby lidi pochopili, jak je to v reálu s papírky, zvanými peníze, a že nemají svým vládám a bankám bezmezně věřit. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Slušně zpracovaný dokument o zlatu. Tedy první díl. Ten druhý je spíše o obchodování a ten už mě silně nudil... ()

Reklama

Hodnotim 

všechny recenze uživatele

Pár výhrad k dokumentu. 1) Nemá jasno v tom, čo chce rozoberať. A tak skáče medzi históriou zlata, tým, ako sa spracuváva, uskladňuje, aké povesti o ňom kolujú, jeho úlohe dnes a v potenciálnej budúcnosti. Plus samozrejme porovnávanie s inými formami investícií. A tak vo výsledku dokument len skáče chaoticky z jedného do druhého. 2) Nie je objektívny. Komentujú to len zástancovia zlata (osobne zainteresovaní) a nedajú šancu protiargumentom. Okrem toho „zabúdajú” zmieniť niektoré nie celkom nepodstatné detaily. Napríklad, keď hovoria o tom, že zlato si udržalo hodnotu, zatiaľ čo jedna mena za druhou prestala platiť, „zabudli” zmieniť že po celé tisícročia boli tieto peniaze razené zo zlata, čiže viac kryté ani nemohli byť. 3) Špekulácie, ktoré predkladá, dozreli ako mlieko, ktoré zabudnete dať do chladničky. Keď počujete, že USA sa nebude miešať do toho, čo robí Čína, alebo aká úžasná budúcnosť čaká kryptomeny, môžete sa len ironicky usmievať; a tvorcovia asi mlátiť hlavu o stenu. No a mimochodom, tvrdenie, že by mohla existovať kryptomena krytá zlatom, ide proti samotnému zmyslu kryptomien. V momente, kedy by mal bitcoin vlastnú (neviem čo, ale určite nie centrálnu banku) so zlatými rezervami, už by to bola centralizovaná mena, ktorej vývoj by malo na starosti predstavenstvo „centrálnej NEbanky”. A zmyslom kryptomien je byť decentralizované, bez akéhokoľvek vedenia. Má ten dokument v niečom pravdu? Asi áno. Bral by som to ako bernú mincu? Určite nie! ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama