Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Přes doslova gigantickou stopáž jsem se ani chvilku nenudil. James Dean je skvělý, tenhle film si po herecké stránce ukradl pro sebe (a to hraje vedlejší roli). Jenom je škoda že v té době neuměli lépe udělat vrásky, protože ač herci hrají výborně, tak občas vypadají směšně když mají být třeba 60 let staří a mají jenom prošedivělé vlasy a obličeje jako za mlada. Ale to je opravdu jenom detail. Jinak je to vynikající film. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Legendárny, americký tvorca-George Stevens je bezpochyby veľkým KLASIKOM-klasického Hollywoodu. Rešpektujem a uznávam ho ! No i napriek tomu, nie je v mojom rebríčku-najobľúbenejších režisérov (t.j. v prestížnej TOP DESIATKE), ale zase niektoré jeho snímky vynášam do nebies (Denník Anny Frankovej, Shane, či aj Miesto na výslní). _Filmový príspevok z roku 1956, s názvom OBOR, ktorý získal neuveriteľnú, rovnú desiatku nominácii na Oscara, kde premieňa iba DIRECTOR najväčšieho kalibru. (Napríklad-Najlepším filmom bola-Cesta okolo sveta za 80 dní, rež. Michaela Andersona). _Vezmite si jedno, že sledovanie 201 minút (viac ako troch hodín a dvadsiatky min.) dlhého filmu nie je naprosto nič, čo by bolo poväčšinou každému extra po chuti. Osobne si myslím, že čím dlhší je, tým sa automaticky stáva menej dostupným, zaujímavým, pretože divák sa už po určitom čase, strávenej pri obrazovke (i trebárs v kine), čítajúc neustále titulky, stáva unaveným, vrtí sa na pohovke o stošesť, že sa nevie už dočkať samotného konca kraja ?! Niekedy to platí, inokedy zase nie. Ale teraz si práve myslím, že áno... _ Z môjho pohľadu je to veľmi rozsiahle i rozťahané zároveň, že by sa patrilo, minimálne o tých 30 až 45 minút, skrátiť (dvaja strihači si aj tak nedali povedať), kedy by nebol film tak zbytočne natiahnutý. Môže sa to zdať trochu divné, ale film sám o sebe príliš nenudí, a pritom je dlhý, ako týždeň pred výplatou. Vďaka precíznej réžii, sa na to nedá ani pomyslieť. Je to film plný postáv, ktoré sa postupne vykryštalizujú v úplne inom svetle, ako sa spočiatku javí, alebo : „PENIAZE KAZIA CHARAKTER” , a tým som trafil klinček po hlavičke ! Trojica hercov: Taylor, Hudson a Dean sa v jednom kuse dopĺňajú, i keď by som povedal, že Jim má o moc menej hereckého priestoru, ako je zvyknutý. Až na záver sa dostávam k typickému klišé hollywoodskych kúzelníkov : STÁRNUTIE- jednotlivých postáv je naprosto nedostačujúce, alebo aký vekový rozdiel je medzi filmovou mamou Liz Taylor a jej filmovým synom Dennisom Hopperom ? Minimálny ! Toto všetko je pre mňa mínus+samotná, prepálená dĺžka, ktorú George trochu „prepískol” , a tak z pôvodne maximálneho hodnotenia, znižujem o 40%, smerom na DOBRÝ, priemerný, možno trošku nadpriemerný, aj tak nakoniec zaváži každého uhol pohľadu, ten môj je taký, aký má byť ! Obdivuhodne zachytil dekády jednej rodiny, ale ničím extra ma nezasiahol. Najradšej som mával sekvencie s Deanom, aj keď sa totálne, povahovo, postupne otočil o extrémnych 360˚ , ale nielen o tom je tento monumentálny snímok... Alebo, viac-menej, práve peniaze hýbu svetom... Klasika kinematografie, ale ako pre koho... ? ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

No na tomhle filmu mě zklamalo téměř vše vyjma přítomnosti Jamese Deana a Elizabeth Taylor. Ale i jejich herectví korespondovalo s duchem celého filmu, tudíž i oni pro mě byli vlastně zklamáním. Gigant od začátku až do konce sbírá jedno předvídatelné klišé za druhým. Charaktery postav jsou neuvěřitelně ploché, těžko uvěřitelné, prostě hrozně umělohmotné. Každá z postav si omílá tvo svoje pořád dokola, za celý film se tak vlastně téměř nic nestane. Stárnutí postav je směšné, mladí herci s tunou vtipného makeupu a s intenzivním modrošedým přelivem ve vlasech, který celou tu frašku v závěru brilantně dokresluje. Gigant se pro mě stal 200 minutovým nudným mučením, které v samotném závěru dospělo do tak absurdních scén, že jsem se alespoň zasmál. Pakliže je pro 3 hodinový film literární předlohou povídka, nelze se asi divit, že výsledek je zdrcující. 2/10 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Strhující velkofilm, přehledně uspořádaný do čtyř padesátiminutových aktů, jejichž výrazné emocionální přechody (úmrtí, svatba, pohřeb) příběh odchylují k trochu jiným motivačním i žánrovým stezkám. V jádru jde o podobný tranzitní zážitek jako Wyllerova Veliká země, kdy se děj odehrává na rozlehlých texaských pláních, pro něž jako kdyby historický vývoj neplatil. Jen zmínky o naftě a posléze i kamion, který se zjeví asi po dvou hodinách, nás ujistí, že nesledujeme western z 19. století. Rock Hudson hraje tradičně smýšlejícího rančera, jenž odmítá vidět budoucnost jako portfolio nových možností – z feudálního a trochu rasistického postoje jej vyléčí až budoucnost sama, která přinese jednak válku, jednak smělé a osobní tužby jeho tří potomků. Chudý James Dean oproti tomu budoucnost vyhlíží s nadějemi a stává se Danielem Plainviewem z Až na krev. Jeho linie se sice s tou ústřední rodinnou freskou v závěru neslučuje úplně dokonale, ale tenhle dvousetminutový kolos přesto drží obdivuhodně pohromadě a nabízí jeden z nejkrásnějších příběhů o překonání předsudků a přijetí nové éry, jaké kdy Hollywood stvořil. A že soustavně zanechává i pachuť nad tím, kam vlastně směřujeme a co pro peníze obětujeme, to beru jako další velký klad. 90 % ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo rozhodne lepšie. Nepopieram tu istú ságovitosť, v ktorej sa niektoré charaktery pekne vykreslili, no celkovo mi prišiel ten príbeh až moc naivný. Tiež všetci ospevujú J. Deana no pravda je taká, že predviedol iba priemerné štandardné herectvo, nič extra pamätné. Naviac tu ani veľa nehral. Na druhú stranu sa tu ale podarilo vykresliť celkom slušnú atmosféru amerického juhozápadu a potešil aj pohľad na mladučkú E. Taylor. Na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

Galerie (107)

Zajímavosti (22)

  • Premiéra se konala 10. října 1956 v honosném Roxy Theatr na Times Square v New Yorku. [Zdroj: Jiří Žák – kniha Elizabeth Taylorová – Nebezpečný život] (Pavlínka9)
  • Film byl znovu uveden v Americe na podzim roku 1996 u příležitosti jeho 40. narozenin. (Šuplík)

Reklama

Reklama