Reklama

Reklama

Nikotin

(TV film)
  • Francie Nicotine, la drogue de l’avenir (více)

Obsahy(1)

Fenomén kouření a obchodních zájmů výrobců cigaret, jejichž podoba se mění, ale hrozba zůstává... Kouření je symbolem svobody, společenského života, relaxace a potěšení. Kuřáci kolem sebe vytvářejí jistou erotickou auru, cigareta jim dodává žádoucí sebevědomí. Filmové hvězdy by o tom mohly vyprávět už celá desetiletí. Mezitím tabákový průmysl představil na trhu zcela novou generaci výrobků, které slibují něco zcela nového. O nahřívaném tabáku nebo elektronických cigaretách se má za to, že jejich kouření je zdravější. Nebo že si díky nim můžeme nikotin vychutnat bez výčitek. S růstem závislosti rostou i zisky. Tabákový průmysl se svými výrobky dosáhl celosvětového obratu osm set miliard dolarů, a to jen za rok dva tisíce devatenáct (2019). Jaký je však skutečný přínos pro zdraví, který mohou uživatelé díky těmto novinkám získat? Jsou tyto inovace tak neškodné, jak tabákový průmysl hlásá? Nebo je příslib „zdravého kouření“ jen dalším šálením, které má zaručit devítimístné zisky? (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrá ukážka vývoja v medicíne a lobbingu veľkých firiem. Kedysi sa nikotín považoval dokonca za priaznivý, potom neškodný, dnes je už úplne iný názor a to prešlo tak jedno storočie. Kedysi dokonca lekári predpisovali fajčenie na astmu... A tak sa človek zamýšľa, či aj dnes nie sú veci, ktoré odborníci odporúčajú a vidia ich ako jediné riešenie a či sa časom neukáže opak... Ja mám pocit, že určite áno. ()

Namefar 

všechny recenze uživatele

Neobjektivní slátanina, že je kouření cigaret nezdravé víme. Že ecigarety jsou méně škodlivé to už taky víme. Ale povídat o tom že ecigarety jsou zlo jen proto, že v americe do toho míchají oleje a thc sračky které tam nepatří, to chce být opravdu debil. A co takhle zmínit, že ecigarety mohou být i bez nikotínu. Škoda písmenek. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Niekedy dávno sa cigareta považovala za neškodnú, potom naopak, a boli snahy o ich vylepšenie, až sa dnes zase niekto snaží vytvárať ilúziu zdravého e-fajčenia. Samotná návykovosť je vždy rovnaká, o to tabakovému priemyslu ide, pričom sa pridávajú nové rizikové látky. Dokument všetko parádne vysvetlí, pričom to stíha v rozumnom čase. –––– Nikotín je látka, na které se stáváte závislý. Pohlcujete ho v kouři. Po vdechnutí přechází do krevniho obĕhu a během sedmi sekund se naváže na nikotínové receptory, které jsou v mozku. Ty aktivují centrum odmĕny, co má za následek psychoaktivní účinky. Současně potĕšení, pak lepší koncentraci, nĕkdy ztrátu chuti. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Dokument je francouzský, nikoliv německý. Je to asi jediný dokument, o kterém vím, že se věnuje srovnání klasických cigaret, elektronických cigaret a nahřívaného tabáku, který představuje IQOS. U elektronických cigaret kuřák vdechuje aerosol, nikoliv páru, je tu zmíněn zejména americký fenomén JUUL, který se koncem roku 2020 oficiálně stáhl z evropského trhu. Jenom pro zajímavost na Seznamu je test prof. Hajšlové z VŠCHT z roku 2019. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Pravda, asi se člověk nedozví nic extra nového. Dokument spíše mapuje historii cigaret a veřejného mínění o nich. Ale také se zaměřuje na nové elektronické cigarety a popisuje, proč jsou tak škodlivé, i když cigaretové společnosti tvrdí, že nikoli. A to je na druhé straně věc prospěšná. Já jako bývalý kuřák, ačkoli jsem kouřil maximálně čtyři denně, ale chápu, že každý dospělý, rozumně uvažující a svéprávný člověk musí vědět, že mu kouření škodí. A pak je čistě jen jeho problém, zda se dobrovolně zabíjí či nikoli. Tak jako tak souhlasím s každou osvětovou reklamou proti kouření. Cigarety bych zdražil a kuřáci by si měli buď připlácet na zdravotním pojištění nebo si případnou léčbu rakoviny způsobené kouřením hradit sami. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama