Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý člen triády (Leslie Cheung) chce emigrovat do Kanady. Aby se mu to povedlo, chce se stát kuchařem, aby měl zajištěnou slušně placenou a stálou práci. Začne proto pracovat v hong-kongské restauraci. Tam potká dceru šéfkuchaře (Anita Yuen), která se chová jako rozmazlený fracek. Nakonec i ona ale pomůže s přípravami na slavnou kuchařskou soutěž. (Vavča)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

HKstars 

všechny recenze uživatele

Tsui Hark je frajer. Stokrát ho můžu zatracovat kvůli jeho nedávným producentským a režijním počinům, ale pak se stačí ohlédnout zpátky a všechen vztek mě přejde. Po zhlédnutí postaršího Chinese Feast byste totiž v euforii Harkovi odpustili cokoliv, třeba i tu nešťastnou Černou Masku 2... A pročpak jsem tak shovívavý? ;) Protože tohle je prostě "žrádlo"... Chinese Feast je doslovným filmovým přepisem rčení o tom, že láska prochází žaludkem. Bojové umění tentokrát uhýbá před vařečkami a hrnci a klasickou turnajovou postupku nahradilo zápolení nejlepších čínských kuchařů. Hned první minuty se nesou ve znamení přípravy jídel, která zřejmě nikde neuvidíte, ale běda vám jak nebudete mít něco v ledničce. Bez něčeho k jídlu tenhle film nepřežijete, protože zůstat v klidu při pohledu na tu spoustu dobrot, to se prostě nedá... Hlavním hrdinou příběhu je Chiu (Leslie Cheung), mafián a finanční poradce (slušně řečeno, jinak je to prostě vyděrač s dvě semestry z ekonomky), který je ochoten pro svou lásku udělat cokoliv. To v tomhle případě znamená vyhrát konkurz na kuchaře v jednom kanadském hotelu, protože jeho dívka se odstěhovala právě do Kanady a jediný způsob jak se tam dostat, je odcestovat za prací. Problém je v tom, že Chiu vůbec neumí vařit a tak u konkurzu dokonale pohoří (stejně dopadne i jeho jídlo). I přes naléhání svých neschopných mafiánských poskoků se ale rozhodne pokračovat v honbě za správně upečenou křehkou kachnou a s pomocí kuchařského experta Lunga (Chiu Man-Cheuk) si najde práci v jedné zapadlé restauraci. Tam samozřejmě začíná od píky a to je zdaleka nejzábavnější část celého filmu, protože chaos, který tenhle nešika dovede rozpoutat (např. při souboji se stokilovou rybou) spolehlivě zboří hranice vaší představivosti. Po menší likvidaci interiéru ovšem Chiu narazí na šéfovu rebelující dceru Wai (Anita Yuen) a tak trochu (trochu hodně) se do ní zamiluje... Chiu však není jediné neštěstí, které majitele restaurace postihne. Z nablýskané limuzíny totiž vystupuje superkuchař Wing (Xin Xin Xiong) a po vyhecované předváděčce svého umění nabídne šéfkuchaři sázku o restauraci - Pokud se mu podaří na blížící se soutěži připravit jedno z nejnáročnějších jídel lépe, vyhraje padesát milionů. Pokud neuspěje, přijde o restauraci. Wing si navíc všechno pojistí tím, že na svou stranu dostane celý personál restaurace, což majiteli restaurace přivodí infakrt. Chiu a Wai tak musejí rychle najít náhradníka... Sami musíte uznat, že podobně originální romantické komedie se nerodí každý den a když se navíc povede slibný koncept dotáhnout do zdárného konce, je to malý zázrak. Tsui Hark je kulinářský fanda a tak věnoval velkou péči všemu, včetně výběru herců - Leslie Cheungovi to s Anitou Yuen nejen sluší, ale nemůžete jim při honičce Kantonem (při které Hark chytře spojuje partnery obou dějových linií) upřít ani slušnou dávku pověstné filmové chemie. Přesto je tu romantika zastoupena jen velice decentně a hlavní prostor dostává jídlo a s ním spojené gagy. Jestli máte rádi čínské pokrmy, zajisté si přijdete na své - ať už během gagů v kuchyni nebo při vaření před porotou. Hark tu složil nesmrtelnou poklonu tomuto umění a až uvidíte Xin Xin Xionga, jak švihá nožem a naběračkou, používá vyspělé technologie (tekutý dusík při úpravě medvědí tlapy) a servíruje dokonale vypadající výsledek, znovu vás popadne neuvěřitelná chuť si něco uklohnit. Chinese Feast tak naplní nejen duši, ale i žaludek. Ačkoliv se v Chinese Feast kolem jídla točí skutečně všechno, Hark stále zůstává v osvědčených vodách odlehčené hongkongské komedie, která si klestí cestu k vašemu srdci skrz nekonečnou řadu vtípků a narážek. Rozbité talíře, nevinné podvádění (např. když se v restauraci, kde Chiu pracuje sejdou dvě mafiánské organizace pro které pracoval předtím) a přísná pravidla gastronomie - z toho už se dá něco uštrekovat, zvlášť když máte svižný scénář a hromadu dobrých herců. Sto minut pak uteče jako pára nad hrncem a vy si jen postesknete, že těhle fajn jednohubek by mohlo být víc... Tsui Harkovi patří ještě jednou velký dík a protože moje lednička je beznadějně prázdná, vyrážím do čínské restaurace. Snad tam budou mít to fajn vepřové zatavené v ledu... ááách. ;) 80% () (méně) (více)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Tento film není vhodný pro vegetariány, taktéž nedoporučuju, aby jste sledovali tento snímek nalačno. Co zde uvidíte? Prakticky koncept naprosto běžný, jak vypadlý ze sportovních filmů. Jen místo týmů při sportu uvidíte soupeřící strany kuchařů při jedné soutěži. Jednak ty scény z vaření jsou úchvatné(příprava medvědích pracek, opičího mozku ale i "jednoduších jídel", a člověk dostane hlad i když už je po obědě, nebo spíše tedy chuť. Navíc se dočkáte i jedné historické odbočky, zase vím o historii Číny více. Kromě toho Leslie Cheung jako kuchařský učedník genreuje s Anitou Yuen (dcera šéfa restaurace) spoustu humorných situací a momentů. Je to někdy v šíleně frenetickém tempu, kromě supr gagů v kuchyni vypadlých jak z grotesek, dojde i na skvělý slovní humor. Nemluvě o scéně, kdy jeden kuchař přemýšlí naladil jsem song Leslie Cheunga, nebo to byl Leon Lai? Případně Anita Yuen na otázku, Leslieho proč si skrývá tvář kapucí, že jsou v Guanghzou, tak jen vybafne, že se bojí, aby je někdo nepoznal a nechtěl autogram:) Vincent Zhao si střihnul roli zkušeného kuchaře, který pomáhá právě hlavní dovjici, aby se zlepšila a zachránila restauraci, kde pracují. Jen poznámka, který vrah měl ten nápad, že DVD bylo remastrováno z VHS? Zvuk i obraz fajn, většinu času i synchronní, ale dát bílé title do obrazu nebyl dobrý nápad, měly být umístěny pod ním. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama