Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

riza-do 

všechny recenze uživatele

Akademický architekt David Vávra, taktéž básník.. Člověk, který stvořil seriál, na který by snad nikdy nikdo nekoukal - ale protořže ty informace, o českých městech, dokáže podat svérázným způsobem, kterému porozumí kdejaký prostý člověk, který se zrovna o architekturu nezajímá, přivede k obrazovkám tisíce lidí.. a důležité je, že je nezklame. ()

Autenticita 

všechny recenze uživatele

Nekonvenčně provedené seznamování a prezentování naší architektury, s informacemi, které kolikrát nevědí ani rodáci z navštívených měst... mít estetické oko a vidět, mít znalosti a zábavně je podat - je to trochu jako z Komenského, "škola hrou", tady dokonce spíš zábavou... Neznám nikoho, a to ve všech věkových kategoriích, kdo by se o Šumných městech nevyjadřoval v superlativech, anebo alespoň kladně. Seriál, na který se člověk těšil, čekal na něj, v nepřítomnosti nahrál na video, aby mu další díl neutekl... Je nádherné se dívat na něco, co někdo dělal s láskou. A tady ji máme dvakrát: jednak zabudovaná v představených domech, a taky v natáčení dílů. ()

Reklama

Sista 

všechny recenze uživatele

roztomilé osvěžení dokumentární tvorby o české architektuře, D. Vávru to očividně baví dělat, hraje si se slovy i s celkovou formou jednotlivých dílů (včera -20/10/2008 - jsem viděla díl o Chrudimi, kterou divákou prováděl s vlastní loutkou - mini Vávrou, dokonce v navlas stejném oblečení:)) Šumná (tedy krásná) nejsou jen česká města, ale i tento dokument, proto plný počet... ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Snad nejzáslužnější počin pro českou architekturu. Má to spád, vtip, nadhled, zápal i informační hodnotu. Někdo sice Vávrův styl nemusí, ale mě sedí. No a o to víc mě potěšilo, když jsem si s Davidem zahrál fotbálek :-) Jen mě mrzí, že nebude Šumná Praha, protože jako rodilej Pražák mám velký dluh vůči pražský architektuře... ()

corax8 

všechny recenze uživatele

Bez patosu, věcně a hlavně odborně podána zpráva o architektuře začátku mimulého století. Díky tomuto cyklu jsme se začal dívat na architekturu jinak. Strhli mne a já teď chdím po městech a vidim hnus a úpoznávám drahokami. Jediné co by se dalo vytknout je délke, ta by hohla být delší. Na druhou stranu musím ocenit originálnost každého dílu (vozíka, převleky). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)
  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)
  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)

Reklama

Reklama