Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

borboleta 

všechny recenze uživatele

Seriál, který svojí chytlavou, svižnou a nenásilnou formou má silný potenciál zaujmout širokou veřejnost, což je počin značně neobvyklý a potřebný víc, než si leckdo myslí. Jsem velice vděčná za to, že hlavní pozornost se soustředí na prvorepublikovou architekturu, protože ačkoliv to byl zlatý věk našeho stavitelství, velká část nearchitektů o ní nic neví a nevnímá ji jako památku. Nedovedu si představit lepší kombinaci průvodce, než je aktivní architekt a herec v jedné osobě. Jen více takových filmů a seriálů, které tak kvalitně propagují architekturu! ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Pět hvězdiček, tak co ještě mám dodat? Od prvních dílů, na kterých je skoro nepatrně poznat, že šlo o kapitálem nepodložené nadšení, si celá série udržuje vysokou kvalitu. Nejen mnohdy převelice zajímavé budovy a stavby, ale i poetika a výstižně podané místní paradoxy Davida Vávry jsou silný kontrast například k té trapné popkulturní show s nevtipným Martinem Dejdarem v trenkách. Nemluvě o v každém pokračování jiném hudebním doprovodu. Průvodce, zvídavý tatínek, si nebere servítky s libovolnými urbanistickými či architektonistickými zhovadilostmi nevycházeje však nikdy z nonšalance a i když náplň je z velké části věnována prvorepublikovým realizacím, neváhá, pokud je co, představit i historii starší či ojediněle hodnotnou mladší. A co bych pomluvil? Ten nejmenší z parchantů neumí hrát a stopáž je zoufale krátká. To nutně vede k pečlivému vybírání a vynechání některých možná nikoliv tak skvělých ale přesto pozoruhodných objektů daného města. Což je velká škoda. ()

Reklama

Balet 

všechny recenze uživatele

Je málo věcí, jež se dají doopravdy označit jako "krásné"... Tahle série je jednou z nich. Úžasně citlivé vedení Radovana Lipuse a jako vánek lehké průvodcovství Davida Vávry je geniální a krásná kombinace, kterou nemá žádný jiný pořad, co jsem kdy viděl. Pokud někdo dokáže přivézt k architektuře běžný lid, tak to jsou právě tito dva pánové. Strhující mikropříběhy, ale i takřka renesanční nálada každého dílu je to, co na tomhle pořadu opravdu miluji... ()

FrankieCZ 

všechny recenze uživatele

Famózně vymyšlený koncept a skvělá realizace dělají z tohoto, v podstatě naučného, seriálu jeden z vrcholů tvorby České televize v poledních letech. Vávra, klátící se svým nezaměnitelným způsobem (ve chvílích, kdy nepoužívá nějaké přibližovadlo) od domu k domu, aby odborníka i laika poučil o tom, že i moderní architektura může být krásná, je tím nejlepším průvodcem jakého si můžeme přát. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Populárně-naučný dokument o architektuře, kterým David Vávra dokazuje, že (moderní) architektura není jen čistě technickou disciplínou, ale má také svoji poetiku. Svými originálními výstupy vtipný a energický průvodce přibližuje vedle odborné technické a umělecké stránky staveb také jejich smysl, důvod výstavby či často značně pohnutou historii. Je velmi smutné, kolik nádherných staveb moderní architektury leží v Česku tak říkajíc ladem či které byly zničeny divokým tancem Komančů. Na závěr jedno upozornění: nadšení Davida Vávry pro moderní architekturu je značně nakažlivé. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)
  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)
  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)

Reklama

Reklama