Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

6. října roku 1973 vypukla jomkipurská válka, když arabské země vedené Egyptem a Sýrií zahájily překvapivý útok a téměř porazily Izrael. Příběh je vyprávěn z pohledu tří postav, které se ocitly uprostřed této válečné smršti. (HBO Europe)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Famózní začátek minisérie bohužel postupem času vyčpěl. V prvním díle je totiž parádní tanková "přestřelka". Takové scény se už bohužel ve filmu neopakují. Respektive se opakují, ale už nemají takovou dynamiku a sílu. I tak ale hodně zajímavé, jak Izraelci čelili obrovské přesile. Rozpočet oproti západním produkcím není kdo ví jaký, ale i tak zmíněná scéna z úvodu, i přes slabší efekty, působila skvěle. Ke konci, kdy akční scény už tak silné nebyly, divák ale tu slabou technickou stránku vnímá víc. Pokud by vznikla další řada s pokračováním války, bude to asi zbytečné, hlavně akční a s většinou jiných postav, protože osudy většiny se ukončily. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Na místní poměry je tu vidět i snaha o jakousi nestrannost, což se v případě Izraele zvláště cení. Nechybí mnoho patosu, zejména v druhé polovině. Tankové a bitevní scény jsou slušné, naopak ta osobní dramata jsou spíš směšná. Syřani nejsou líčeni jako bezbožná zvířata což je pokrok. Začátek seriálu vidím na plný počet, pak bych tedy intenzivně stříhal, spousta scén neúměrně dlouhých. Celkově tedy bohužel jen 65% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Během prvních dílů se rozjíždí poznávačka s hlavními postavami. V tu chvíli jsem se mnohdy zasekl nad počínáním kdekoho, až jsem měl pocit, že koukám na bandu kreténů a ne na vojáky jomkipurské války na straně Izraele. Izrael by podle této minisérie nikdy neměl válčit. Jako národ si užili už velké příkoří a válka jim teda zatraceně nejde. Jediný, opravdu zajímavý příběh se točil kolem toho židovského Honzy Ciny. Ten mě fakt bavil a měl minimálně v první polovině seriálu nejlepší a nejzajímavější scény. Postupem času se ale v díle přidává na poctivé válečné atmosféře, kterou jsem v nějakém filmu nebo seriálu dlouho nezažil a ke konci jsem musel uznale pokývat, že tady je to poměrně vydařené a přitom za málo peněz. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Válka spadající do hipísácké doby a taky tak podaná, i když ve válce hraje doba jen nepatrnou roli, před námi se odvíjí velmi napínavý thriller, jehož smyslem není ukázat zbraně, střelbu a tanky, ale nutí herce ze sebe vydat všechen strach, touhu přežít, obětavou lásku k druhému a potřebu odpuštění, za věčné přítomnosti smrti, jež celou dobu svírá všechny včetně diváka ve svém objetí, které je kruté a milosrdné zároveň. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Valecne drama. Neni to emocionakne snadne divani a mel jsem radu otazek. Ale je to ambiciozni serial a velmi nalehavy. Vyborne vyrobeny. Prvni epizody zacinaji mocne energicky, ale pak se to zhorsuje a v zaveru je to skoro odpad. A je prilis snadne zapomenout, jak blizko byly arabske armady ke zniceni Izraela prvni dny valky roku 1972. Dnes je radu let klid jen diky izraelskym atomovym pumam. O mnoho let pozdeji za valky v Syrii a vzniku Islamskeho statu nekolik milionu Arabu dobylo demograficky vymirajici Evropu, zejmena Nemecko, kde se reprodukovala jen kazda treti nemecka zena coz byl povalecny stav. Zdalo se mi ale, ze serial moc nezachytil podstatu a intenzitu bitvy o Golandske vysiny. Bylo tu nekolik malych bojovych scen. Je to jen fiktivni. Jen zalozene "na skutecnem pribehu". Jsou tu za srdce berouci silna pratelstvi a postavy. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (11)

  • Jomkipurská válka byla pátá arabsko-izraelská válka, která vypukla dne 6. října 1973 a skončila o dvacet dní později. Jednalo se o konflikt Izraele za podpory USA proti spojenectví Egypta a Sýrie, jejichž jednotky překvapivě napadly Izrael v den svátku Jom kipur. Ve výsledku se jednalo o vojenské a taktické vítězství Izraele, který dokázal ubránit většinu svého území, z politického hlediska zvítězil Egypt. Válka vedla k řadě jednání, jejichž výsledkem byl odchod Izraelců ze sinajského poloostrova. (Duoscop)
  • Když u zastávky žádá Yoav (Aviv Alush) Avinoamema (Shahar Taboch), aby ho zastřelil, tak ho uchopí za tričko a potom ho pustí. V dalším záběru ho ale zase drží a v dalším už ne. (Duoscop)

Reklama

Reklama