Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

6. října roku 1973 vypukla jomkipurská válka, když arabské země vedené Egyptem a Sýrií zahájily překvapivý útok a téměř porazily Izrael. Příběh je vyprávěn z pohledu tří postav, které se ocitly uprostřed této válečné smršti. (HBO Europe)

Videa (1)

Trailer

Recenze (54)

kocik1 

všechny recenze uživatele

Dokonale vykreslené charaktery a válka v celé své nahotě. Těšila jsem se na každý díl a na každou postavu, ať už ve stresu a napětí vyčnívala nebo selhávala. Všechny byly lidské, stejně jako válka nelidská, špinavá a únavná. Snad jedině konec byl takový příliš otevřený, ale nejspíš aby mohlo být pokračování. ()

Daddko odpad!

všechny recenze uživatele

6.10.1973 je najpotupnejším dňom Izraelskej armády a jej tajných služieb. Pozerať tento propagačný nezmysel o bojoch na okupovanom Sýrskom území Golánskych výšin som chcel skončiť hneď po prvom diele, kedy 3 Izraelské tanky zasiahli 40 Sýrskych tankov. Izraelské zostali nedotknuté. Skutočnosť je taká, že za prvý deň Sýrske tanky zničli 77 izraelských tankov z celkových 170 ktoré mali na Golanoch a velitelské stanovište obsadili. Mimo iných nepresností, sýrčania mali väčšinu tankov T55-A. V záberoch sa ale temer vždy objavujú T-62 so 105 mm kanónom, v strede zosilený výkovok. Ale dopozeral som až do konca čo všetko ešte propaganda naloží a zamlčí. Bolo toho dosť. 8.10.1973 kabinet Goldy Meirovej odsúhlasil aktivovať 13 jadrových hlavíc, každá 20 kT na rakety Jericho a F-4 Phantom II (Hirošima 15 kT). Američania leteckým mostom dodali 22.500 ton vojnového materiálu. Zaujímavý v seriály je ešte tabuizovaný vzťah „nadradených“ Aśkenézov voči „spodine“ Sefardom (Chazari s turkistickým DNA samozrejme neexistujú). Jedno je isté, pokiaľ okupované Golanské výšiny nebudú Sýrske, dovtedy vojna bude pokračovať a destabilizovať Blízsky Východ. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JSTE V TOM SAMI...“   Tak opravdu to je válečnej seriál! Třeba v prvních dvou dílech je víc tankový bitvy než v celejch (slavných?) „Železných srdcích“. Jinak samozřejmě jde o izraelskej heroismus v Jomkipurský válce. Je to mix akce a lidskejch osudů s trochou toho povídání. Všichni se pohybujou ve válečný zóně – někdo tankem, jinej autem a někdo pěšky. Nesourodý osazenstvo a nejde tady ani tak o charaktery, jako o tu válku a vzdát hold vojákům, kteří stáli proti přesile a dokázali, že si zaslouží mít svůj stát. (Na rozdíl od Afghánců…)     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Jsem Žid. /// Thx za titule „Klára Míčková“ a „K4rm4d0n“.                PŘÍBĚH ***  HUMOR  ne  AKCE  **  NAPĚTÍ  ** ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Valecne drama. Neni to emocionakne snadne divani a mel jsem radu otazek. Ale je to ambiciozni serial a velmi nalehavy. Vyborne vyrobeny. Prvni epizody zacinaji mocne energicky, ale pak se to zhorsuje a v zaveru je to skoro odpad. A je prilis snadne zapomenout, jak blizko byly arabske armady ke zniceni Izraela prvni dny valky roku 1972. Dnes je radu let klid jen diky izraelskym atomovym pumam. O mnoho let pozdeji za valky v Syrii a vzniku Islamskeho statu nekolik milionu Arabu dobylo demograficky vymirajici Evropu, zejmena Nemecko, kde se reprodukovala jen kazda treti nemecka zena coz byl povalecny stav. Zdalo se mi ale, ze serial moc nezachytil podstatu a intenzitu bitvy o Golandske vysiny. Bylo tu nekolik malych bojovych scen. Je to jen fiktivni. Jen zalozene "na skutecnem pribehu". Jsou tu za srdce berouci silna pratelstvi a postavy. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Izraelská televizní tvorba má v poměru ke své velikosti ve světě výsadní postavení a opakovaně dokazuje, že umí přicházet s neotřelými nápady a novými formáty, které poté přebírají ostatní. Údolím slz vstoupila na půdu válečného žánru, kde by vzhledem k výjimečnému postavení, jaké v Izraeli armáda má, mohla být víc než doma. Čekal jsem něco, co mě uzemní, dostal jsem něco, co mě znejistilo. Seriál má status nejdražšího projektu izraelské televize a vskutku je to i podívaná, kde štáb dokáže rozpohybovat několik desítek tanků a simulovat tak velkou tankovou bitvu - největší střetnutí tankových vojsk od druhé světové války. Těžiště ale pro filmaře představovaly intimní příběhy několika účastníků války. Místo abych se nechal pohltit příběhem, postupně se začaly vkrádat protivné otázky. Sledujeme osazenstvo pevnosti, které pasivně čeká skryté za pytli písku a vyzbrojené ručními zbraněmi, až nepřítel vyhodí do vzduchu vchod. To vážně základna nemá žádné kulomety a těžké zbraně, kterými by obránci mohli klást odpor? Velitel základny nezná její schéma a tím i únikovou trasu. Zpravodajský důstojník se nezabývá likvidací tajných materiálů a nezachraňuje šifrovací klíče. Má jiný úkol - opatruje svého domácího mazlíčka, ježka jménem Oříšek, a následujících několik dílů sledujeme, jak obtížně Oříšek uniká z pevnosti, skáče ze skály, je něžně nesen nočním pochodem územím nepřítele, podstupuje krvavý bojový střet a prochází minovým polem. Tak si říkám, jestli sovětští vojáci při ústupových bojích z obklíčení také nosili v krabici své kočičky a morčátka. Místy mi prostě děj přišel poněkud uhozený. Jiná situace: pěší jednotka se uchýlí do bunkru na temeni hory, ze kterého by teoreticky šlo kontrolovat široké okolí, ten ale nemá střílny ani pozorovací stanoviště, takže vojáci musí vybíhat do deště dělostřeleckých granátů, aby zjistili, co se kolem nich děje. Nevím, jsem amatér, ale přijde mi to absurdní. Ona i naivita a neschopnost arabské strany zachází někdy do extrémů. Ale abych jen nehanil, pořád zbývá spoustu poctivě odvedené práce a nakonec se přece jen kloním ke čtvrté hvězdičce. Celkový dojem: 70 %. Snad jen dodatek, Izrael vždycky interpretoval svůj konflikt s arabskými sousedy jako souboj Davida s Goliášem, realita byla taková, že Izrael představoval průnik moderního euroamerického světa do území, které spadá do kategorie rozvojové. V taktice i strategii, ale i vojenskoprůmyslovém komplexu měl vždycky převahu, nehledě na vlastnictví jaderných zbraní. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (11)

  • Když je Avinoamem (Shahar Taboch) s Yoavem (Aviv Alush) u zastávky, tak má v některých záběrech vojenské známky pod tričkem a v některých na něm. (Duoscop)
  • Když u zastávky žádá Yoav (Aviv Alush) Avinoamema (Shahar Taboch), aby ho zastřelil, tak ho uchopí za tričko a potom ho pustí. V dalším záběru ho ale zase drží a v dalším už ne. (Duoscop)
  • Když se Dafne (Joy Rieger) vrátí na základnu, tak se jí během rozhovoru s Tamirem (Tom Avni) mění účes. (Duoscop)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno