Reklama

Reklama

Během vánočních svátků s královskou rodinou na panství Sandringham v anglickém Norfolku se Diana Spencer (Kristen Stewart), potýkající se s duševními problémy, rozhodne ukončit své deset let trvající a dávno vychladlé manželství s princem Charlesem. Ačkoli se množí zvěsti o aférách a rozvodu, na Vánoce se musí o všem mlčet a předstírat pokoj v rodině. Je tu jídlo a pití, střelba a lov. Diana tu hru zná. Ale letos to bude úplně jinak. Film Spencer vypráví o tom, co se mohlo odehrát během těch pár osudných dní. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (16)

Trailer 2

Recenze (143)

castor 

všechny recenze uživatele

Asi bylo předem jasné, že se se všemi těmi účesy, klobouky, kostýmy a slavnými pózami tvůrci vyřádí, bylo zároveň zřejmé, že hlavní postava bude herecky zářit (i když téměř první scény v podniku, když se slavná princezna ztratila, jsem se skoro lekl), jenže jinak je tahle látka už předem tak nějak odsouzená k tomu stát se dalším životopisným dramatem bez přidané hodnoty. A že už takových bylo. Prostě jedna smutná paní chodí po chladném panství britské královské rodiny a řeší, co bude dál. Děj se odehrává během několika dní vánočních svátků, v době, kdy si princezna z Walesu uvědomila, že do téhle rodiny a do tohohle manželství s princem Charlesem už nepatří. Jednoduše v době, kdy neměla na růžích ustláno, sužovaná psychickými potížemi, bulimií a sebepoškozováním. Nechtěla ale sklonit hlavu, i když byla v téhle společnosti plevelem, který „bohužel“ tolik zajímal britskou veřejnost a bulvární novináře a ještě si dovolila být matkou budoucího panovníka. Zatímco Jackie režiséra Pabla Larraína nepřinesla takřka žádné emoce nebo dějovou gradaci, Spencer alespoň nějaký konflikt má. Práce s psychickým nátlakem je poměrně slušná, všechna ta znepokojivá hudba, zaťaté pěsti, všeříkající pohledy… Kristen Stewart zvládla uvězněnou, křehkou Dianu velmi slušně. Nedivím se každopádně, že jsou mnozí otrávení, když mají sympatizovat s trpící přehlíženou hysterkou, pardon princeznou, která měla na každém kroku poskoky… ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Není to biografie, spíš subjektivní zobrazení pocitů, které nejspíš autoři z Diany měli. Vyprávění se soustředí hlavně na ni, na prostředí, které ji dusí a ona propadá do stále většího zoufalství, někdy na hraně psychické poruchy. O Dianě se však mnoho nedozvíme, je nám překládána jako nebohá oběť. Vídá přízrak Anny Boleynové a hraje si se strašákem z pole. I když scéna manického pojídání perel se mi líbila. ….  Film na mě působil jako manýra, s některými zajímavými scénami. Přesto se točí stále v kruhu a tím pádem začne nudit. SHRNUTÍ: Diana se hroutí. ()

Reklama

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedená ukázka toho, jak dobrej rejža s dobrym kameramanem dovedou na plátně velmi působivě zobrazit něčí pocity a atmosféru místa bez pitomejch vysvětlujících voiceoverů. Chvilkama to na mne působilo trochu moc abstarktně, než abych si to doopravdy užil, ale protože se tam Kristen několikrát SMĚJE (KRISTEN-STEWART-SE-SMĚJE!), dal jsem tomu celou jednu rudou navíc a je z toho jasná osmdesátka, kterou ale nezkousne kdekdo. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Tohle pro mě bylo hodně velké překvapení. Jelikož Pablo Larraín je pro mě režisér, kterého nedokážu moc pochopit. Jeho Jackie u mě propadla na celé čáře a seriál Lisey a její příběh taky nic moc. Od tohodle jsem očekávala hodně, protože o královskou rodinu se zajímám. Když bylo oznameno, že se role Diany zhostí Kristen hned jsem to začala odsuzovat a věřím, že jsem nebyla sama. Nedokázala jsem si Bellu ze Stmívání představit jako Dianu. A světě div se, Kristen už dávno není Bella. Doslova jsem měla celý film otevřenou pusu, jak mě Kristen v roli Diany překvapila. Měla jsem hodně velké potíže vůbec pomyslet na to, že to není Diana ale Kristen. Díky ní a jejímu hereckému výkonu dávám filmu o hvězdičku navíc, protože si to vážně zalouží. Film jako takový není úplně perfektní, celkově se to věnuje třem dnům v životě Diany, které moc pro veřejnost neznamenaly, ale na druhou stranu znamenaly něco pro Dianu a proto si to Larraín vybral. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Stewart hraje výborně, ale co z toho, když se topí v nezáživných dialozích a celý film sledujete pouze Dianu v poloze "svěrací kazajka" královské rodiny a hodnot. Nemůžu se zbaví dojmu, že člověk, který toto splácá do dvou hodin, nebyl na dobře připravených houbičkách. Musím říci, že dlouho pro mě nebylo tak náročně dokoukávat nějaký film.....25% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (7)

  • Filmovalo sa od 28. januára do 27. apríla 2021 vo Veľkej Británii a v Nemecku. (MikaelSVK)
  • Scenárista Steven Knight poskytl rozhovor, kde prozradil, že postava Maggie (Sally Hawkins) byla založena na skutečné osobě, se kterou mluvil a která pracovala ve štábu. Uvedená osoba požádala o zachování anonymity. (veronikajel)
  • Scéna na konci, kdy Diana (Kristen Stewart) vezme Williama (Jack Nielen) a Harryho (Freddie Spry) do KFC poté, co opustí Sandringham House, byla částečně založena na skutečných událostech. Podle bývalého královského šéfkuchaře Darrena McGradyho a komorníka Paula Burrella prý Diana vzala své syny do McDonald's. (veronikajel)

Související novinky

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Reklama

Reklama