Reklama

Reklama

Bišódžo senši Sailor Moon

(seriál)
  • Japonsko 美少女戦士セーラームーン (více)
Trailer
Japonsko, (1992–1997), 83 h 20 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Naoko Takeuči (komiks)

Hrají:

Kotono Micuiši, Kae Araki, Aja Hisakawa, Mičie Tomizawa, Emi Šinohara, Rika Fukami, Masaja Onosaka, Mika Doi, Bin Šimada, Eriko Hara, Miki Itó, Mijako Endó (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(200)

  • Season 1 (1992) - 46 epizod

  • R (1993) - 43 epizod

  • S (1994) - 38 epizod

  • Super S (1995) - 39 epizod

  • Stars (1996) - 34 epizod

Recenze uživatele Kicune k tomuto seriálu (5)

Bišódžo senši Sailor Moon (1992) 

Dnes již legendární anime žánru „mahou shojo“ (magical girl) podle mangy Naoko Takeuchi. Schéma je jednoduché – hrdinky se transformují do válečnic s nadpřirozenými schopnostmi a bojují proti zlu. Každý díl série krom pár prvních a posledních dílů má vlastně stejnou strukturu – objeví se nový démon, zabije se démon. Pomineme li však magický prvek, jedná se celkem o obyčejně neobyčejné slice of life anime. Jednoduchost, hravost, komediální prvky, romantika a nadpřirozeno ovšem tvoří geniální zábavu (určenou nejspíš víc holkám). První série představuje hrdiny (tedy hlavně hrdinky) se všemi jejich nedostatky, vášněmi, sny a postojí. Hlavní hrdinkou je čtrnáctiletá Usagi, kterou cloumá puberta, neustále chodí pozdě do školy, neučí se zrovna nejlépe a rozpláče se při každé příležitosti. Jednoho dne potká černou kočku Lunu a ta ji téměř donutí k tomu se stát válečníci za „lásku a spravedlnost“. Postupně přibudou další válečnice a spousta ekvivalentních démonů, kulminace nakonec a vše dopadne dobře, jak jinak. Geniálnost nehledejte v transformacích v „sailorky“ a jejich bojích, ale v jejich obyčejných životech, plných přátelství, lásky a zklamání, postupných změnách názorů a vyvíjejících se charakterech. Zajímavě promyšlená mytologie (o které se v první sérii dozvíme nejvíc) je jen třešničkou na dortu. Navíc, není divu, že Sailor Moon se stála podkladem a inspirací pro všechny ostatní seriály tohoto žánru. ()

R (1993) (S02) 

Druhé pokračování úspěšné mahou shojo série, které je rozděleno na dvě části. První není v manze a prý byla natočená vlastně mezitím, co Naoko Takeuchi napsala/nakreslila pokračování. Pojednává o boji válečnic proti novému nepříteli – dvojici mimozemšťanů hledajících útočiště a potravu (lidskou energii) pro svůj umírající strom života. Celá tato část je ale ve skrytu hlavně o tom, jak dívky nalézají cestu zpět k životu sailor senshi po ztrátě paměti v boji s královnou Beryl (1. série). Částečné hodnocení – 50 %. Dynamika a akce je vcelku pořád stejná a zlouni nejsou natolik zajímaví a zábavní. Druhá část přináší hned několik nových zjištění z universa Sailor Moon a začne to objevením se nové záhadné postavy Chibiusy. U té lze pozorovat přerod z otravného spratka v poslušnější děcko, které ale i přesto má svoji hlavu. Na scéně se objeví Dark Moon Clan, jedni z nejlepších padouchů celé ságy, akce se střídá s napětím, zlé a hodné postavy mění své názory a kabáty, Sailor Moon ve svých schopnostech postupuje na nový level, cestuje se v čase. Boj o planetu Zemi je drsný, ale hádejte, jak to celé dopadne. Hodnocení druhé části – 80 %. ()

S (1994) (S03) 

Sailor Moon S je dle pořadí třetí pokračování ságy. Objektivně druhá nejlepší (pro mě osobně úplně nejlepší) část. Začátek je možná trochu roztahaný, posledních 10 dílů ale uteče jak voda. Na scénu přichází nejlepší záporáci Death Busters v čele s šíleným profesorem, jeho asistentkou Kaorinite, skupinou Witches 5 včetně záhadné dívky Hotaru Tomoe. Sailor senshi si musí poradit s mnohem silnějším nepřítelem, který z neznámého důvodu hledá čistá srdce za pomoci svých démonů na jedno použití zvaných Daimon. Vrací se Chibiusa a objevují se dvě nové senshi, ke kterým se přidá Sailor Pluto, známá již z 2. série. Plán Death Busters na zrození mesiáše a zničení planety je dokonalý, samotní padouši jsou veskrz zlí, ale člověk si s nimi užije množství legrace. Charakterů je najednou přespříliš, proto si každý najde svého oblíbence. Poslední boj je možná trochu banální, ale celková atmosféra je dokonalá. ()

Super S (1995) (S04) 

Sailor Moon SuperS je nejvíce nudná a nejméně zajímavá (v pořadí čtvrtá) řada. Slice-of-life vtip naprosto vymizel a víceméně nedošlo ani k žádnému vývoji postav (památné jsou pouze hádky mezi Usagi a Chibiusou a narůstající Usagina žárlivost vůči komukoliv, kdo se na Mamora jen podívá). Nemastnost a neslanost zloduchů je až k vzteku, senshi jsou zase odsunuty do pozadí. Samotný děj se točí kolem Chibiusy, čímž anime svou cílovku posouvá k mnohem mladšímu publiku. V průběhu řadových dílů (tedy ne začátek a konec série) se příběh natahuje a posouvá až želvím tempem, že by se prostředních cca 30 dílů z celkových 39 mohlo s čistým svědomím vynechat a nikomu nic neunikne. Tento obrat a propad v kvalitě série po vynikající Sailor Moon S je o to zvláštnější, že tvůrci zůstali stejní. Problém je nejspíše v tom, že celá tato řada se začala natáčet ještě předtím, než Naoko Takeuchi dopsala mangu, jejíž vyznění je nakonec mnohem temnější než toto pestrobarevné a infantilní anime. Škoda. ()

Stars (1996) (S05) 

Po velmi slabé 4. řadě je tu velice solidní a poslední pokračování – Sailor Moon Sailor Stars. Nová znělka (celkem osvěžující), nové oblečky, nové postavy a dějový rozsah mimo naši sluneční soustavu. A když už nepřítel, tak ten největší. Prvních cca 6 dílů se jakoby snaží zalepit trhlinu Sailor Moon Super S a napravit reputaci celé sérii, dějově navazuje jak na 4., tak i částečně na 3. řadu, kde se vrací staré známé postavy, infantilnost je ta tam a víra v senshi narůstá. Poté startuje poslední jízda až do samého vrcholového konce, mnohokrát prokládaná drobnými odkazy a inspiracemi na předešlé díly, nechybí humor a (po 4. řadě) až neobvyklá dospěláckost. Konec dobrý, všechno dobré a dohromady 200 dílů (uff) zkouknuto. Sailor Moon lze vnímat všelijak, ale poselství je jasné – láska, víra a naděje může změnit svět, ne válka. Možná na tom něco bude. ()

Reklama

Reklama