Reklama

Reklama

Prázdniny kurvy

(neoficiální název)
  • Jugoslávie Haloa - praznik kurvi (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Manželský pár z tehdejšího Západního Německa přijíždí na dovolenou do Jugoslávie. Profesor Manfred je o mnoho starší než jeho žena Maira, která pochází z chorvatského Záhřebu. Pár se ubytuje na ostrově Hvar u vdovy Marie, která žije v domě sama se svým synem. Zanedlouho dochází k erotickému napětí mezi mladíkem a Mairou. Mění se citové vazby, která zasáhnou každého z obyvatel domu. Navíc Maira tají pravý účel návštěvy Hvaru. (curil)

(více)

Recenze (3)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Haloa" - jako titul, "Kurva na prázdninách" jako podtitulek. Haloa (česky mlat) bylo eluzinské ženské mysterium zasvěcené plodnosti. Forma rituálu není přesně známá, hlavní roli zde hrál jistě model falu a jemu příbuzné symboly. Jednu verzi předkládá ve filmu (s instruktivní ukázkou) i archeolog Manfred. Další symbolickou rovinou je osudové působení řecké princezny Hekabé (v její posmrtné podobě černého psa) - i o tom Manfred hovoří ve spojitosti se strachem (samozřejmě ze smrti). Obě mystické síly mají pomoci rekonstruovat to, pro co v příběhu není obrazu ani slov... Jedním z nejstabilnějších geometrických (i mystických) prvků je trojúhelník - zde tři M: Maira, Mladic, Manfred. Rýsuje se tu však další vrchol (další M, Maria Mladicova matka - tedy samé M) a trojúhelník přechází v méně stabilní čtyúhelník. Ten se v závěru opět mění na přímku, přesně tak jako tomu bylo na počátku. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Skoro by sa až chcelo povedať "typický Zafranovič" ... lyrický, sentimentálny, patetický... Jadran a jeho premeny, vášeň a jej premeny... prílivy a odlivy obidvoch ... to všetko v pomalom tempe, s dlhými významnými pohľadmi a jednoduchými symbolmi...  a hromadou nahoty...  Dvojice protikladov, milostný trojuholník, vzťahový štvoruholník...  k tomu trocha klasiky, vedy, filozofie, náboženstva k zdaniu hĺbky.... a opäť v znamení Eróta a Thanata, ktorých prepojenie ho ako tvorcu nekonečne fascinuje. Akurát je to na rozdiel od UHRYZNUTIA ANJELA viac naratívny príbeh než vizuálna metafora. ()

curil 

všechny recenze uživatele

Drama režiséra Zafranoviče se volně inspiruje   starořeckou mytologií s prvky pomsty a   tragédie, a zejména s motivy Eros a Thanatoa,   kteří byli bohy stvoření života a smrti.   Milostný trojúhelník uprostřed nádherného   ostrova Hvar je vygradován až k tragickému   konci. Jiný závěr filmu si ani nedovedu   představit. Potěšila mě Neda Arnerič, moje   oblíbená herečka, a její odhalené scény.   Neda také za tuto roli obdržela na festivalu   jugoslávských filmů v Pule v roce 1988 Zlatou   arénu za nejlepší ženský herecký výkon. ()

Reklama

Reklama