Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

Hřebejk v Hlavní soutěži 48. MFF Karlovy Vary

12.06.2013 Autor POMO

Do hlavní festivalové sekce čítající sedm světových a sedm mezinárodních premiér se s novými snímky vrací šest režisérů, z nichž dva si v nedávné minulosti z Karlových Varů odnesli Křišťálové glóby pro nejlepší film. Krzysztof Krauze a Joanna Kos-Krauzeová, autoři vítězného snímku MFF KV 2005 Můj Nikifor, budou soutěžit už potřetí, tentokrát s černobílým stylizovaným portrétem cikánské básnířky Papusza. Druhé vavříny MFF KV se pokusí získat izraelský tvůrce Yossi Madmoni, který před dvěma lety nadchl porotu snímkem Restaurátor. V mistrně vystavěném dramatu Místo v nebi se opět věnuje vztahu mezi otcem a synem, tentokrát na ploše čtyř dekád pohnutých dějin izraelského státu.

V těžké konkurenci se budou snažit obstát i další držitelé cen z MFF KV. Domácí kinematografii bude reprezentovat nejplodnější český režisér Jan Hřebejk (Zvláštní cena poroty 2006 za Krásku v nesnázích) psychologickým thrillerem Líbánky, kterým po snímcích Kawasakiho růže a Nevinnost završuje volnou trilogii. Stopy minulosti a způsob, jakým ovlivňuje momentální život hrdinů, zpracovává s jemným humorem v bizarně melancholickém příběhu nehynoucí lásky Hodnota času španělský filmař Xavier Bermúdez (cena za režii a pro nejlepší herečku filmu Leon a Olvido na MFF KV 2004).

Ve stylově pestrém soutěžním výběru se představí jeden z největších talentů britského filmu Ben Wheatley černobílou komorní hříčkou s prvky psychedelie Pole v Anglii odehrávající se za občanské války v polovině 17. století. Specifický pohled do minulosti nabídnou i enfant terrible německého filmu Oskar Roehler kontroverzní rodinnou ságou Prameny života nebo uznávaný maďarský režisér János Szasz razantní adaptací slavného románu Agoty Kristofove Velký sešit. Thriller se společenským dramatem propojil francouzský režisér Philippe Godeau ve snímku 11.6 zpracovávajícím skutečnou „loupež století". Excelentní ukázku politické satiry Ať žije svoboda v hlavní dvojroli s nedostižným Tonim Servillem v Karlových Varech představí Ital Roberto Andó.

Reklama

Související novinky

XI. ročník MittelCinemaFest

XI. ročník MittelCinemaFest

01.12.2023 Reklama

V Praze se opět zvedá opona MittelCinemaFestu, středoevropského festivalu současné italské kinematografie, který se v České republice koná již pojedenácté a jehož projekce probíhají od 30. listopadu… (více)

Druhý Tomb Raider je mrtvý

Druhý Tomb Raider je mrtvý

29.07.2022

Adaptace herní série Tomb Raider se bude oficiálně znovu rebootovat. Chystané pokračování s Aliciou Vikander (Jason Bourne) se tak bohužel ruší, jelikož studio MGM, které bylo nedávno koupeno… (více)

Jan Hřebejk natočí minisérii pro HBO

Jan Hřebejk natočí minisérii pro HBO

20.10.2021

HBO Max nedorazí na český trh dříve jak v roce 2022, až se tak ovšem stane, bude mít pro náš a slovenský trh rovnou jeden poměrně zajímavý seriál. Natočí ho totiž Jan Hřebejk (Pelíšky, Kawasakiho… (více)

Pokračování Tomb Raidera odloženo na neurčito

Pokračování Tomb Raidera odloženo na neurčito

29.10.2020

Přestože zpráva o pokračování Tomb Raidera s Alicií Vikander z roku 2018 potěšila mnohé fanoušky herní předlohy i prvního filmu, slíbené datum premiéry jaro 2021 nakonec film nesplní. Režisér Ben… (více)

Ben Wheatley se podívá žralokovi na zoubek

Ben Wheatley se podívá žralokovi na zoubek

24.10.2020

Zatímco Rebeka, nová adaptace slavného románu Daphne Du Maurier, před třemi dny odstartovala na Netflixu a od diváků a kritiků sklízí vesměs velmi vlažné reakce, vypluly na hladinu informace o… (více)

Zemřel herec Martin Havelka

Zemřel herec Martin Havelka

03.10.2020

V dopoledních hodinách dnes přišla zpráva o úmrtí filmového, televizního a divadelního herce Martina Havelky. Zemřel v Brně ve věku 62 let. Informaci na svém twitterovém účtu zveřejnil režisér Jan… (více)

Druhý Tomb Raider přeskočí hru?

Druhý Tomb Raider přeskočí hru?

16.02.2020

Herní značka Tomb Raider čítá dvanáct hlavních titulů, přičemž už došlo i na dva velké rebooty. Ten poslední z roku 2013 pojmenovaný jednoduše jako Tomb Raider pak sloužil coby předloha pro snímek … (více)

Tomb Raider s Aliciou Vikander dostane dvojku

Tomb Raider s Aliciou Vikander dostane dvojku

04.09.2019

Dobrých zpráv není nikdy dost, a tuhle navíc čekal málokdo. Filmový reboot herní série Tomb Raider s Aliciou Vikander (Krycí jméno U.N.C.L.E.), který v kinech vydělal jen 274 milionů celosvětově –… (více)

Hitchcockovská klasika se dočká remaku

Hitchcockovská klasika se dočká remaku

15.11.2018

Britský filmař Ben Wheatley (High Rise, Křížová palba) natočí remake klasického hitchcockovského thrilleru Mrtvá a živá. Hlavní role si v gotické romanci zahrají Armie Hammer (Dej mi své jméno) a… (více)

Sorrentino půjde po Oscarech

Sorrentino půjde po Oscarech

10.06.2018

Novinka Paola Sorrentina (Velká nádhera, Mládí) Loro bude na festivalu v Torontu promítána jako jeden samostatný 145minutový film. Snímek o nechvalně proslulém italském premiérovi Silvio Berlusconim,… (více)

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

20. Kino na hranici má ve znaku hvězdy

17.04.2018

Jubilejní dvacátý ročník mezinárodní filmové přehlídky Kino na hranici, která se pravidelně koná v Českém Těšíně a polském Cieszynie, se blíží. Letos se uskuteční od 27. dubna do 3. května 2018.… (více)

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

dnes

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

včera

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama