Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Itálie na nic nečeká

Itálie na nic nečeká

29.06.2014 Autor Rob Roy

Především díky senzačnímu mezinárodnímu úspěchu Velké nádhery se dostává italské filmové produkci v posledním roce velké pozornosti, důvěry sponzorů a zástupci domácí scény se snaží, aby tento úspěch nebyl krátkodobý a filmový sektor se zde rozvíjel. O připravované televizní minisérii o mladém papeži a v Sorrentinově režii jsme se tu už zmiňovali, nejnovější zprávy mluví o tom, že tento ambiciózní projekt, jehož hlavním producentem je televize Sky Italia bude mít velkorysý rozpočet 22 mil. Eur. Dále Sky Italia financuje desetidílnou adaptaci slavného italského komiksu Diabolik, který vychází již od 60. let. Na přípravě nákladné série zatím pracuje veleúspěšný tříoscarový scénograf Dante Ferretti (Letec, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, Hugo a jeho velký objev), režisér se hledá. Oba dva projekty se připravují v kdysi neustále vytížených studiích Cinecitta, pro které to je největší zakázka za posledních 30 let a přinese kolem 7000 pracovních míst. Příčinou téhle aktivity jsou (kromě výše zmíněného) štědré státní filmové pobídky, kdy filmaři získávají z investovaných peněz daňovou úlevu až 40%. A dalším faktorem je veleúspěšný seriál Gomorra (koproducentem je opět Sky Italia). Dvanáctidílná, nebývale realistická série z prostředí neapolské mafie (natáčelo se v autentických lokacích) je chválená ze všech stran a je označována za italskou odpověď na americký The Wire. Historicky jde o největší mezinárodní úspěch italské televizní produkce, seriál byl zakoupen již do 60 zemí včetně USA a byla odklepnuta druhá řada. Do italského filmového průmyslu se zkrátka valí velké peníze, které začínají využívat kvalitní tvůrci na projekty, které dokáží oslovit na zahraničním trhu, což je klíčové pro další rozvoj zdejšího sektoru.

Reklama

Související novinky

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Jaké filmy budou soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

14.04.2024

Ve čtvrtek 11. dubna proběhla v kinosále UGC Normandie v Paříži tisková konference ku příležitosti zveřejnění oficiálního výběru v rámci programu nadcházejícího 77. ročníku Filmového festivalu v… (více)

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

Tvůrce Gangů z Birminghamu dělá seriál o Ferrari

15.07.2022

Tvůrce Gangů z Birminghamu a rovněž scenárista filmů jako Východní přísliby, Noční jízda nebo Spencer Steven Knight našel svůj příští námět. Britský veterán oznámil, že chystá novou sérii o životě… (více)

Zemřel herec Michael K. Williams

Zemřel herec Michael K. Williams

07.09.2021

Ve věku 54 let tragicky zemřel známý charakterový herec Michael Kenneth Williams. Jeho nejslavnější rolí se jednoznačně stala postava Omara z chváleného seriálu The Wire – Špína Baltimoru. Objevil se… (více)

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

Tvůrce The Wire chystá nové policejní drama

08.03.2021

Snad žádné jiné policejní drama nestojí v tolika seriálových žebříčcích na prvním místě, jako epická drogová sága The Wire – Špína Baltimoru. Její tvůrce David Simon začínal jako novinář pokrývající… (více)

Koruna našla prince Charlese

Koruna našla prince Charlese

21.10.2020

Tak se to obsazení začíná hezky rýsovat. Po dříve oznámených Lesley Manville jako princezně Margaret, Jonathanu Pryceovi jako princi Filipovi, Elizabeth Debicki jako princezně Dianě a Imeldě Staunton… (více)

Jennifer Lawrence vs. mafie

Jennifer Lawrence vs. mafie

26.07.2019

Jennifer Lawrence (Pasažéři, Terapie láskou) se upsala hlavní roli v připravovaném snímku režiséra Paola Sorrentina (Velká nádhera, Mladý papež) Mob Girl. Ten bude vyprávět skutečný příběh mladé… (více)

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Kartelová trilogie míří do televize

Kartelová trilogie míří do televize

08.03.2019

Slavná knižní trilogie spisovatele Dona Winslowa o válce s kartely míří do televize. Režisér Ridley Scott (Americký gangster) se příběh snažil dlouhou dobu adaptovat do filmu, nyní se stane… (více)

John Malkovich a Nový papež

John Malkovich a Nový papež

05.07.2018

Kontroverzní seriál Mladý papež s Judem Lawem (Král Artuš: Legenda o meči, Sherlock Holmes) zaznamenal před dvěma lety na kabelovce HBO relativní úspěch, oceňovaný režisér a scenárista Paolo… (více)

Sorrentino půjde po Oscarech

Sorrentino půjde po Oscarech

10.06.2018

Novinka Paola Sorrentina (Velká nádhera, Mládí) Loro bude na festivalu v Torontu promítána jako jeden samostatný 145minutový film. Snímek o nechvalně proslulém italském premiérovi Silvio Berlusconim,… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

včera

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

včera

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama