Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Blíží se dokumentární Ji.hlava!

Blíží se dokumentární Ji.hlava!

17.10.2022 Reklama

Přípravy na šestadvacátou dokumentární Ji.hlavu jsou v plném proudu! Program nabídne tři stovky filmů a pozve na první český film ve virtuální realitě, snímek o přátelství mezi dalajlamou a jihoafrickým arcibiskupem Desmondem Tutu nebo největší přehlídku filipínské kinematografie v Evropě.

Ji.hlava tradičně nabídne klasický i experimentální autorský dokument. Z nejnovějších českých filmů bude možné zhlédnout například filmový portrét lezce Adama Ondry režisérů Jana Šimánka a Petra Záruby nebo sondu do současných podob partnerských vztahů v novém snímku režisérky Jany Počtové. První českou „bromanci“, tedy film o mužském přátelství, představí režisér Jan Foukal a ve výběru publikum uvidí i snímek Vyšetřovatel režiséra Viktora Portela přinášející pohled na válečné zločiny spáchané v bývalé Jugoslávii. Poprvé v historii festivalu bude do soutěžní sekce Česká radost zařazen také VR film – Tmání režiséra Ondřeje Moravce.

Festival kromě dokumentárních novinek nabídne i filmové retrospektivy. Uvede například přehlídku filmů Lionela Rogosina, klíčového představitele amerického dokumentárního a nezávislého filmu nebo snímky americké oscarové avantgardistky Shirley Clarke. Z hudebních dokumentů Ji.hlava tentokrát představí třeba snímek Láska, západní marky a smrt o osudech tureckých přistěhovalců v Německu a jejich paralelní hudební scéně, v dokumentu Hudba pro černé holuby zase dánský filmař Jørgen Leth položí existenciální otázky vlivným jazzmanům jako Bill Frisell nebo Lee Konitz.

Součástí Ji.hlavy hlavy bude i program reflektující ruskou agresi na Ukrajině, téma války ve filmu či nové snímky arménské filmové legendy Artavazda Pelešjana. Návštěvníci se budou moci těšit i na konferenci věnované etice v dokumentu. Kromě filmů festival nabídne i pět dní živých diskusí a přednášek na Inspiračním fóru, koncerty, výstavy nebo program pro děti.

26. MFDF Ji.hlava proběhne od 25. do 30. 10. Více informací si můžete přečíst na webových stránkách festivalu nebo na Facebooku či Instagramu.

Reklama

Související novinky

Finále Plzeň začne 22. září

Finále Plzeň začne 22. září

08.09.2023 Reklama

Film-iálový inter-kino-vizní festival. Jen na Finále uvidíte průřez kompletní českou audiovizuální tvorbou – filmy a seriály, které jsou v kině, v televizi nebo na internetu. Kromě projekcí je… (více)

39. ročník festivalu FAMUFEST se blíží!

39. ročník festivalu FAMUFEST se blíží!

15.04.2023 Reklama

Letošní bohatý program FAMUFESTu nabídne mimo projekce více než stovky filmů i zajímavé doprovodné akce. Na programu jsou divadelní představení, diskuze, výstavy, ale také koncerty. Pozvánku na… (více)

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

17.10.2015

19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů do Jihlavy přivede bývalou členku Pussy Riot, legendu arménské kinematografie Artavazda Pelešjana, Tarrova kameramana Freda Kelemena i ruského… (více)

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Další Smrtelné zlo je na cestě

Další Smrtelné zlo je na cestě

27.04.2024

Legendární hororová série Evil Dead se po letech rozjíždí do vysokých otáček. Poté, co loňský počin Smrtelné zlo: Probuzení od Leeho Cronina zaznamenal v kinech velký divácký zájem a na světových… (více)

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

Studio Sony odsouvá plánované premiéry

27.04.2024

Pokud jste fanoušky komiksových filmů a těšili jste se toto léto na pořádnou porci akční zábavy, máme pro vás špatnou zprávu. Sólovka spider-manovského záporáka ze stránek Marvel Comics, dlouho… (více)

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

13. ročník cen Slnko v sieti ovládl Invalida

26.04.2024

V pátek 26. dubna 2024 se v bratislavské budově Slovenského rozhlasu uskutečnil 13. ročník předávání slovenských národních filmových cen Slnko v sieti, na nichž byly oceněny výrazné počiny a tvůrčí… (více)

Reklama

Reklama