Reklama

Reklama

Tan Tao Liang

Tan Tao Liang

nar. 22.12.1947 (76 let)
Pusan, Jižní Korea

Biografie

Hong Kongský herec, scénarista, akční režisér, producent a spisovatel Dorian Tan Liang Tao se narodil 22.12.1947 v Busanu, v Jížní Koreji. Je známý jako instruktor bojového umění a díky svým vysokým kopům s poskakováním na jedné noze si vysloužil přezdívku ¨Flesh Legs¨. Mezi jeho studenty patřili například legendární akrobat Biao Yuen, známý taekwondista a herec John Liu, nebo dcera Bruce Lee kickboxerka Shannon Lee.

Jeho rodina pochází z Číny, ale v období války ve40 letech utekla do Jížní Koreje. Liang začal studovat celou řadu bojových umění už ve věku sedm let, včetně taekwondo, judo, hapkido a kung fu. Nejvíce mu učarovalo bojové umění taekwondo a v jednom rozhovoru řekl, že má rád vysoké kopy, protože v taekwondo se kop do hlavy počítá za dva body. Tan Tao Liang vyhrál v tomto stylu mnoho šampionátů, stejně tak i světový titul.

Ve 23 letech v roce 1970 začal na Tajwanu učit taekwondo v National Taiwan University. V roce 1973 si jeho umu všimli filmaři a obsadili ho do Hrdina Chiu Chow (1973), který si nevedl špatně. Následovaly další kung fu snímky, kde si společně zahrál s takovými jmény jako Jackie Chan, Wah Yuen, Sammo Hung, Angela Mao, Sing Chen, Yih Chieng Han, Ping Ou Wei a Betty Pei Ti. Průlom nastává v roce 1976 snímkem Johna Woo Hand of Death (1976), kde si v hlavní roli zahrál s James Tienem a téměř se všemy známýmy členy Pekingské Opery.

Liang natočil na 40 filmů a spolupracoval se jmény jako Woo Ping Yuen, Corey Yuen, Nora Miao, Phillip Ko, Wai Man Chan, Jim Kelly, Bolo Yeung, Bruce Liang, Hoi Sang Lee, Hark On Fung, Yasuaki Kurata, Lingfeng Shangguan, či Jack Long. V 80. letech natáčel i s Ti Lungem a Davidem Chiangem, ale po snímku Last Breath (1985), který sám napsal i produkoval se stěhuje do Monterey Park v Kalifornii, kde si otevřel novou školu bojových umění Delon Tan v roce 1987.

Zajímavostí je, že učil zvláštní bojový styl Gecko, néjde však ani tak o bojové umění, jakožto o horolezeckou techniku škálování stěny pomocí obou nohou, což předvedl i ve svých pozdějších filmech. Před rokem 1990 se stěhuje zpátky na Tajwan a vrací se s hitem Breathing Fire (1991), který produkoval a také napsal scénář. V současné době vyučuje taekwondo v Los Angeles.

Epistemolog

Reklama

Reklama