Reklama

Reklama

Liam Howlett

Liam Howlett

nar. 21.08.1971 (52 let)
Braintree, Essex, England, Velká Británie

Biografie

Liam Howlett je britský hudebník, nejvíce známý jako člen skupiny The Prodigy. V mládí Liama zaujal hip-hop, bavilo ho mixovat a později se stal DJ v hip-hopové skupině "Cut To Kill". Postupně tento zájem upadal a když přišel do styku s raveovou kulturou, zcela ho uchvátila. Začal vystupovat jako DJ a postupně se stával známou tváří na essexské scéně, zatímco zkoušel skládat svou vlastní hudbu. Zlom nastal, když se setkal s tanečníky Keithem Flintem (později také zpěvák) a Leeroyem Thornhillem, kterým se líbila jeho hudba. Poté, co jim poslal demo se domluvili, že spolu budou vystupovat - tancovat na jeho hudbu. Přizvali k sobě Flintovu tehdejší přítelkyni Sharky (která však kapelu brzo opustila), jako MC byl doporučen Maxim Reality a skupina The Prodigy byla na světě. To byl rok 1991.

V roce 1992 vyšlo na svět jejich první album "EXPERIENCE", které se nejvíce orientovalo na taneční hudební styl "Rave". Už zde však byly náznaky přechodu na zcela jiný styl taneční hudby, tz. "Hard Dance Music", který se naplno projevil v druhém albu "MUSIC FOR THE JILTED GENERATION" z roku 1994. V roce 1997 vyšlo jejich bezesporu nejznámější a nejprodávanější album "THE FAT OF THE LAND", které v sobě skloubilo prvky elektro-punku, hip-hopu a rocku; tedy opět nový hudební styl, tzv. "Big Beat". Album se stalo opravdovým hitem, získalo skupině celosvětovou slávu, songy jako "Breathe", "Firestarter" zná každý. Album skupině dodnes slušně vydělává.

V roce 2000 opustil kapelu Thornhil a v letech 2000-03 si kapela dala pauzu, ve které se zbývající členové vydali na sólové dráhy. V roce 2004 však přišel comeback s albem "ALWAYS OUTNUMBERED, NEVER OUTGUNNED". Toto album sice nedosáhlo kvalit a úspěchů předchozích, ale udalo směr kapely na další období. Songy si držely spíše tvrdší ráz, odklonily se od tanečních prvků. Liam na tomto stylu velmi zapracoval a vše vyústilo v další, žánrově originální album v roce 2009 s názvem "INVADERS MUST DIE". V současné době se chystá vydání dalšího alba "THE DAY IS MY ENEMY", plánováno na 30.3.2015. Úryvky singlů z alba opět naznačují, že Liam opět přichází s něčím novým.

Liam má na svědomí také dva sólové projekty "DIRTCHAMBER SESSIONS Vol1" z roku 1999 a "BACK TO MINE" z roku 2006.

The Prodigy jsou bezesporu jednou z nejvíce vlivných elektronických kapel všech dob, jejich živá vystoupení jsou nabitá neuvěřitelnou intenzitou (dá se říci, že Prodigy jsou spíše kapelou živých vystoupení). Liam je všeobecně uznáván jako jeden z géniů el. hudby. Hudbu vždy dělá podle sebe, s nějakými kritikami si hlavu moc nedělá. O jeho služby mělo zájem více známých interpretů (např. Madonna), ale on vždy zůstal věrný svému stylu. Je ženatý s Natalií Apletton, členkou skupiny All Saints, má s ní syna jménem Ace.

Milhauz "milhauz77" S.

Skladatel

Herec

Reklama

Reklama