Reklama

Reklama

Dieter Bohlen

Dieter Bohlen

nar. 07.02.1954 (70 let)
Berne, Dolní Sasko, Západní Německo

Biografie

Touto biografií si trochu odskočím od italského a španělského filmu. Zůstávám ale u takzvané béčkové produkce a přináším důkaz o tom, že komerce je potírána, ale přesto sledována a finančně úspěšná. Důkazem toho všeho je, letos šedesátiletý hitmaker z německého Berne u Oldenburgu. Řeč je o Dieteru Bohlenovi, který se narodil 7. února 1954. Jeho celé jméno je Dieter Günther Bohlen.

Od dětství byla jeho hlavním a asi jediným vážnějším zájmem hudba. Dieter je dnes pro Němce asi to, co byl pro nás Karel Svoboda a důkazem je jeho neustálá spolupráce s různými interprety v rodné němčině, i když svět si "získal" anglicky interpretovanou hudbou. Dieter je nejen skladatelem, zpěvákem a producentem, ale také osobou, která je známá svou přímočarostí ve vyjadřování a někdy nejde pro vulgarismy daleko. Přesvědčit se o tom mohlo mnoho účastníků soutěže DEUTSCHLAND SUCHT DEN SUPERSTAR. Občasné vyjadřování Pala Habery, v obdobě této soutěže u nás, je slabým odvarem.

Vraťme se ale do počátků. Dieter je syn Hanse Bohlena a Edith Bohlen. Mladá Edith otěhotní již ve věku osmnácti let. Rozpočet rodiny nebyl nijak velký a otec v práci úředníka nevydělává velké peníze. Má však vekou vůli a zakládá společnost silničních staveb "Hans Bohlen engineering GmbH Oldenburg". I když se Dieter věnoval více hudbě než studiu, přesto dokázal ukončit vysokoškolské studium v oboru "Business Administration". Po absolvování školy vedl Dieter po nějakou dobu i otcovu společnost, ale jeho plány byly jiné.

Svou první hudební skupinu zakládá Dieter již v patnácti letech a zpočátku je ovlivněn zejména hudbou Beatles. Skupina nese název Mayfair a její první vystoupení ve farním sále je absolutní zklamání. Prodalo se sice přes 300 vstupenek, ale koncert byl po pěti minutách zrušen.  Nakonec se Dieter rozhodne hrát mix originálních skladeb, Deep Purple a Uriah Heep. Koncert má poté velký úspěch a od té doby, má skupina nespočet vystoupení. Ale ambiciózní Dieter chtěl přirozeně víc. První opravdu vážným koncertem v Hamburku se začíná otevírat cesta do showbyznysu. Dieter zpočátku jen "paběrkuje" v nahrávacích studiích a z vlastních německy zpívaných skladeb přechází na angličtinu. Z toho období pocházejí jeho pseudonymy jako Steve Benson (skladby Telephone Girl, Marie Elaine atd.) či Ryan Simons, pod jehož jménem Dieter přišel se skladbami, které se později staly základem prvního alba dua Modern Talking.

Při studiích v Göttingenu potkává Dieter na diskotéce roku 1974 svou budoucí ženu Eriku. V roce 1978 ukončil studia a získává vysokoškolský titul. Roku 1979 přijímá novou práci v Intersongu. Po počátečních obtížích zaznamenal Dieter svůj první velký úspěch roku 1981, kdy se pod pseudonymem Ricky King dostává až na 14. příčku německé hitparády se songem "Halé, Hey Louise". Následného alba  "Happy Guitar Dancing"  se prodá více než 150 000 kusů, což znamená první zlatou desku pro Dietera. Roku 1983 začíná Dieter spolupráci s mladým německým zpěvákem jménem Bernd Weidung. Jako první pro něj Dieter píše skladbu "Was macht das schon".  11. listopadu 1983 se Dieter žení se svou přítelkyní Erikou. Píše hudbu pro mnoho německých zpěváků (Mary Roose, Roland Kaiser, Bernd Cluver....), ale ambiciózní Dieter chce sám proniknout na mezinárodní scéně. Pro tento projekt volí spolupráci se zpěvákem Berndem Weidungem (který je už znám jako Thomas Anders). Představy Thomase byly o tom, pokračovat i nadále v interpretaci v němčině. Dieter ho ovšem přesvědčil a jejich první společná píseň "You´re My Heart, You´re My Soul" okamžitě obsazuje přední příčky celosvětových diskoték. Zejména v zemích střední a východní Evropy je to ohromný úspěch. Toto duo s názvem Modern Talking, pak dalšími hity jako "Cheri, Cheri Lady, Brother Louie, Atlantis Is Calling" ovládalo hitparády následující tři roky. První album vyšlo roku 1984 a poslední šesté, pak roku 1987, při jeho nahrávání šlo už především o dodržení smlouvy, než o přátelské nahrávání. Ve studiu se Dieter a Thomas téměř nepotkali. Bylo to prý především kvůli Thomasově ženě Noře, která chtěla mít z Thomase jasnou jedničku a sama hovořit do věcí popové dvojice, ale ambiciózní Dieter, autor hudby i slov veškerých skladeb, byl samozřejmě proti. Tak tedy nejúspěšnější německé popové duo všech dob definitivně ukončuje spolupráci, kterou oznamuje Dieter na výročí své svatby 11. listopadu 1987.

Dieter zakládá roku 1987 projekt Blue System a pokračuje ve stylu hudby Modern Talking. Fanoušci mu zůstávají a že bude úspěšný, i jako sólový zpěvák, dokazuje všem svým kritikům a skeptikům hned prvním singlem "Sorry Little Sarah" (píseň původně připravená pro Modern Talking). Zlatá osmdesátá léta jsou pro Dietera úspěšná také jako pro autora skladeb pro jiné interprety. S holandskou zpěvačkou Carolinou Catharinou Müller spolupracuje od roku 1985 a ta si pod jménem C.C.Catch podmaňuje ještě to, co nestihli Modern Talking. Jejich spolupráce ale také skončila na konci let osmdesátých. Dále píše Dieter skladby i celá alba pro interprety jako Nino De Angelo, Bonnie Bianco, Errol Brown, Les Mc Keown a mnoho dalších. Úspěšnou se stane i spolupráce s Chrisem Normanem (původním frontmanem skupiny Smokie). Píseň "Midnight Lady" se stala jedním z největších hitů roku 1986.

V osmdesátých letech začíná psát Dieter také hudbu filmovou. Například pro německý televizní seriál RIVALEN DER RENNBAHN (1989), nebo pro některé díly seriálů DERRICK či MÍSTO ČINU. V seriálu MÍSTO ČINU, dostává i malou filmovou roli a to v díle s názvem MOLTKE, přesně to bylo 28. prosince 1988. Se svou manželkou Erikou má Dieter tři děti (Marc *1985, Marvin Benjamin *1988 a Marielin *1990). Manželství se však rozpadlo počátkem devadesátých let a Dieter pak 11 let žil se zpěvačkou Nadjou ab del Farrag. Ta je napůl Súdánkou a vztah k ženám exotickým dokázal Dieter i později.

Na přelomu osmdesátých a devadesátých let překoná Dieter vše možné během dvou turné po Sovětském svazu. Úspěchů co tu sklidil, se nedočkali ani Beatles či Michael Jackson. Na počátku devadesátých let pak Dieter spolupracuje na třech albech s Bonnie Tyler. Projekt Blue System nakonec vydal dvanáct alb. Rok 1998 je rokem, ve kterém se stane nemyslitelné. Modern Talking hlásí comeback. V posledních letech se Dieter a Thomas občas tajně setkávali a v březnu 1998 se poprvé opět spolu objevují v televizní show. Ve stejném roce vychází album "Back For Good" a to se stalo na německém trhu nejúspěšnějším albem všech dob.

Na začátku roku 2001 se Dieter překvapivě rozchází s dlouholetou přítelkyní Nadjou, která ho také doprovázela po mnoho let na nespočtu vystoupení. Seznamuje se s německou miss Veronou Feldbusch, která má bolívijský původ, hned se žení a po měsíci rozvádí, rozvod byl rychlý a drahý. Na chvíli žil Dieter opět s Nadjou ab del Farrag, než se seznámil s Estefanií Küster, jejíž původ je napůl jihoamerický.  Svůj život zmapoval Dieter ve spolupráci s Katjou Kessler v autobiografické knize "Nichts als die Wahrheit". Ta se stala nejprodávanější knihou roku 2002. Ve stejný rok objevil Dieter talent Isabel, napsal pro ni skladbu "Will My Heart Survive" a ta skončila na šestém místě v německé národním finále Grand Prix.

Od roku 2003 se Dieter  stává jednou z hlavních osobností poroty soutěže DEUTSCHLAND SUCHT DEN SUPERSTAR, díky tomu postupně objevuje interprety, kterým píše celá alba. Jsou to Daniel Küblböck, Alexandr, ale především Mark Medlock. Novým Dieterovým objevem je třeba Pietro Lombardi. V roce 2003 se společná píseň finalistů (napsaná samozřejmě Dieterem)  "We Have´A Dream" stala nejúspěšnější písní roku a doprovodné album "United" se dostalo na vrchol hitparád.  Modern Talking vydávají tento rok již v pořadí dvanácté album. 7 června 2003 však přichází šok pro všechny fanoušky. Dieter oznamuje opětovné ukončení Modern Talking a fanoušci se opět rozdělují do dvou táborů.

Na podzim roku 2003 vychází druhá kniha Dietera a Katjy "Hinter den Kulissen". Na podzim roku 2004 přichází Dieter ve spolupráci s Mäurer + Wirtz na trh s vlastními parfémy "Provocation man" a "Provocation woman". 7. července 2005 se pomocí císařského řezu dostává na svět čtvrtý potomek Dietera. Společné dítě Dietera a Estefanie dostává jméno Maurice Cassian.

V únoru 2006, po více než osmileté odmlce, přichází Dieter opět jako sólista a to soundtrackem k jeho komickému filmu DIETER -DER FILM (animovaná biografie Dietera). Na tomto soundtracku Dieter zpívá 11 nových písní včetně hitu "Gasoline"a objevuje se tu i píseň „Shooting Star" od Modern Talking, která nebyla nikdy vydána. V srpnu 2006 přichází šokující informace o rozchodu Dietera a Estefanie. O několik dní později je oficiálně představena nová Dieterova přítelkyně dvaadvacetiletá studentka Fatma Carina z Berlína. Její původ je napůl súdánský, „samozřejmě". Dieterovi je 52 let. Během tohoto roku je ve své vile v Tötensenu dvakrát nepříjemně obtěžován. Poprvé se jednalo o stalkera, podruhé se jedná o zloděje, kteří si odnesli z trezoru více než 60.000 eur.

V roce 2011 se stává Dieter po páté otcem, když mu Fatma Carina porodila dceru Amelii. Velký úspěch zaznamená Dieter jako producent a autor alba „Schwerelos" (2010) v podání německy zpívající popové stálice Andrey Berg. V roce 2011 vychází další album „Abenteuer" a úspěch vyvrcholil v roce 2013 albem „Atlantis".

V roce 2014 se připomínají Modern Talking kompilací tvorby za třicet let. Tři DVD a tři CD obsahují nejen vše od Modern Talking, ale také od Blue System a dalších. Kdo ví, zda není za dveřmi další comeback Modern Talking.

Petr "Hennes" Hennebichler

Skladatel

Herec

Host

Producent

Reklama

Reklama