Reklama

Reklama

Siu-pang Chan

Siu-pang Chan

nar. 1933
Tchaj-wan

zem. 2005
Tchaj-wan

Biografie

Akční choreograf, herec, režisér a scénarista Siu-pang Chan se narodil v roce 1933 v Hong Kongu. Už v dětství byl fanouškem kantonské opery ke které se brzy připojil a krom akrobacie byl dovedný i v severním stylu shaolin. Poté vystupoval v cirkusu jako trapézový umělec. V 50.letech pracuje ve filmové společnosti jako kaskadér a bojový umělec.

Svým jménem se poprvé do filmových análů zapsal coby akční režisér u slovutného režiséra Wu Panga ve snímku The Heroines' Queen (1960), kde hlavní roli ztvárnila slavná bojovnice Connie Chan, kterou koordinoval i v Waste Not Our Youth (1967). V té době měl také poprvé možnost spolupracovat s bojovým klanem Yuenů i klanem Lau. Jako asistent režiséra slavného Fung Chi-Konga vypomáhal na bojovém snímku klanu Lau v Flying Thief, White Flower (1969). Jako herec se poprvé mihl jako bandita v komedii Bride Napping (1962). Ikdyž 60.letech hrál v padesátce filmů ztvárňoval výhradně extra role a vedlejší úlohy banditů, thugů a fighterů. Větší roli měl s Kuan Tai Chenem v kung fu mlátičce Redress (1969).

V 70. letech měl jako herec velkou roli v Sword of Heaven and Hell (1971) opět s Kuan Tai Chenem, následovala role slepého opata v povedeném Shaolin Kung Fu Mystagogue (1976) s krásnou Hsu Fengovou, dále v úspěšném The Fatal Flying Guillotines (1977) s Hoi Mangem a Likem Cheungem. Také utkvěl rolí mnicha v Choi Lee Fat Kung Fu (1979) s Cliff Lokem a Sharon Yeungovou a v neposlední řadě jako neviditelný šéf v Rivals of the Silver Fox (1979) s Casanovou Wongem. Ke všem výše vyjmenovaným snímkům vytvářel i akční choreografii. 

Větší úspěch Siu-pang Chan zaznamenával jako akční choreograf. Komerční úspěch slavil s The Comet Strikes (1971) s Norou Miao a jeho bojovou choreografii vyhledávali režiséři Cheh Chang i Lo Wei. Často koordinoval herečku Ingrid Hu, Cliff Loka a Polly Kuanovou. Je také znám koordinací soubojů kompletní série 18 bronzemen (1976). Jako akční choreograf vytvořil na 60 snímků. Jako režisér to zkoušel v druhé půli 70. let a nechal vzniknout povedený celulojd The Invisible Terrorist (1976) s Doris Lungovou a Cliffem Lokem, dále The Mysterious Heroes (1977) s Polly Kuan, Cliff Lokem a Kang Chinem, nebo již zmiňovaný Rivals of the Silver Fox (1979).

V 80. letech se jako herec ukazoval už méně a poslední roli ztvárnil coby pagoda mástr v Shaolin Vs Evil Dead: Ultimate Power (2006). Veliký úspěch slavil svým posledním režijním počinem Interpol (1982), který vydělal dva milióny HK dolarů. Jako výkonný režisér se naposledy uvedl v úspěšném akčňáku It's a Mad, Mad, Mad, Mad Kung Fu World!!! (2000), zde pomáhal vytvářet i akční choreografii. Jako herec se Siu-pang Chan ve své kariéře objevil v téměř 90 filmech,zemřel ve věku 72 let v roce 2005.

Epistemolog

Herec

Režisér

Scenárista

Filmy
1978

Yin xia en chou lu

Reklama

Reklama