Reklama

Reklama

Moshé Mizrahi

Moshé Mizrahi

nar. 05.09.1930
Alexandrie, Egypt

zem. 03.08.2018 (87 let)
Tel Aviv, Izrael

Biografie

Moshé Mizrahi se narodil v Alexandrii v Egyptě. Se svou matkou a bratrem emigroval v roce 1946 do tehdejší britské provincie Palestina. Jeho bratr byl zabit při jednom z egyptských útoků v roce 1948 předcházejícím založení státu Izrael. Od roku 1950 začal studovat film ve Francii, která se stala jeho druhou vlastí. Po ukončení studií se živil jako novinář a filmový kritik.

Po desetiletém asistování natočil ve francouzsko-izraelské koprodukci svůj první celovečerní hraný film Ore'ach B'Onah Metah (1970). Následoval další film Les Stances à Sophie (1971), komediální drama se sociálními aspekty s Bernadette Lafont. Po dvou filmech natočených v Izraeli se vrátil do Francie a v roce 1977 natočil svůj nejvýznamnější film Madame Rosa se Simone Signoret, drama staré židovky přeživší Osvětim, která vychovává arabského chlapce v duchu muslimské víry. Film získal Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film (1978).

Další film se Simone Signoret a Jeanem Rochefortem Drahá neznámá bylo drama o muži se zdravotním postižením a jeho korespondenci s „neznámou“. V dalším filmu Život jde dál (1981) hrála hlavní roli Annie Girardot ženu středních let, která se musí vypořádat s problémy po smrti předčasně zemřelého manžela.

Následně pokračoval v natáčení ve Francii, z filmů lze zmínit Une jeunesse (1983) o cestě mladého páru po Evropě s Ch. Aznavourem, M. Lonsdalem a J. Dutroncem; Pokaždé se loučíme (1986), příběh amerického letce v Jeruzalémě s Tomem Hanksem; nebo Mangeclous (1988), komedii a pohádka o Kefalonii s hvězdným obsazením – P. Richard, Ch. Aznavour, B. Blier, J. Villeret, J. Carmet a J.P. Cassel.

Režisér byl v roce 1994 při příležitosti filmového festivalu v Haifě oceněn za celoživotní dílo pro izraelskou kinematografii. Převzal rovněž celoživotní ocenění od Izraelské akademie pro film a televizi (2001). V roce 2007 přesídlil natrvalo z Francie do Izraele, kde v Tel Avivu vyučoval na univerzitě filmové umění.

zdeněk "curil" bořil

Režisér

Scenárista

Herec

Filmy
2016

Hadereh lean

2003

Haïm Ze Haïm

Dokumentární
2009

Historia Shel Hakolnoah Israeli

Producent

Filmy
2016

Hadereh lean

Reklama

Reklama